karadina

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Τρικάλων ενημερώνει τους παραγωγούς και διακινητές φρούτων, για την διαπίστωση της παρουσίας του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Bactrocera dorsalis σε δημόσιους κήπους στην Περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς κοντά στο Παρίσι και σε οπωρώνα αχλαδιάς στην Περιφέρεια Λανγκτόκ-Ρουσιγιόν (Νότια Γαλλία).

Το έντομο Bactrocera dorsalis απαντάται σε αρκετές περιοχές της Ασίας και έχει αναφερθεί και στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη διαπιστώθηκε η παρουσία του για πρώτη φορά το 2018 σε οπωρώνες της Περιφέρειας Καμπανίας στην Ιταλία, αν και κάθε έτος καταγράφονται πολλές απορρίψεις σε εισαγόμενα φορτία φρούτων λόγω της παρουσίας του σε αυτά.

Το έντομο έχει πολύ μεγάλο εύρος ξενιστών μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια, τα μήλα, οι τομάτες, οι πιπεριές, οι μπανάνες, τα μάνγκο και η παπάγια.

Το έντομο εναποθέτει τα αβγά του στη σάρκα των καρπών. Η εκκόλαψη των προνυμφών γίνεται 1 με 3 ημέρες μετά την απόθεση των αβγών και ανάλογα με τις συνθήκες η ανάπτυξή τους διαρκεί από 9 έως 35 ημέρες, τρεφόμενες σε βάρος της σάρκας των καρπών. Η ανάπτυξη του εντόμου επιβραδύνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και σταματά κάτω από τους 13°C. Νυμφώνεται εντός του εδάφους και τα ενήλικα εμφανίζονται 1 με 2 εβδομάδες αργότερα.

Τα συμπτώματα από την προσβολή από το συγκεκριμένο έντομο είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλεί η Μύγα της Μεσογείου. Στους προσβεβλημένους καρπούς διακρίνονται αρχικά οι μεταχρωματισμοί γύρω από τις οπές ωοτοκίας και κατόπιν τα φρούτα μπορεί να εμφανίσουν σήψη ή ευδιάκριτες οπές που δημιουργούνται κατά την έξοδο των προνυμφών.

Το έντομο μετακινείται και διασπείρεται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ως αβγό ή προνύμφη εντός των φρούτων, μέσω της μεταφοράς φορτίων φρούτων τόσο με το εμπόριο όσο και με απλούς ταξιδιώτες. Επίσης μπορεί να μετακινηθεί μέσω των μέσων μετακίνησης χώματος ή λοιπών υποστρωμάτων ανάπτυξης φυτών ως νύμφη εντός αυτών των υλικών, καθώς και ενεργητικά μέσω της πτήσης των ενηλίκων.  Θεωρείται επιβλαβής οργανισμός καραντίνας και δεν έχει καταγραφεί μέχρι τώρα στη Χώρα μας.

Επισημαίνεται τέλος ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ 365/2002 (ΦΕΚ Α/307) αποτελεί υποχρέωση των εμπλεκομένων να γνωστοποιούν άμεσα στην Υπηρεσία μας οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων.

 

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…