Gardiki (1)

Σάββατο χθες με τον καιρό να θυμίζει και να σε κάνει να νιώθεις πως το Καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ, παρακινηθήκαμε για μια απόδραση στον μοναδικής φυσικής αλπικής ομορφιάς ορεινό Δήμο Πύλης, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχα ορεινά θέρετρα του εξωτερικού, παρά μόνον στην οργάνωση!!!

Έτσι φτάσαμε στο απομακρυσμένο Γαρδίκι, κατά πολλούς την «Αράχωβα» του Δ. Πύλης! Στο πρώτο αντίκρισμα του χωριού από το σημείο της πέτρινης βρύσης στην είσοδο αυτού, η καρδιά αρχίζει να χτυπάει δυνατά, νιώθοντας την ανάσα σου να κόβεται, βλέποντας το Γαρδίκι χτισμένο στην απότομη πλαγιά της «Κουρούνας», μοιάζοντας τα σπίτια ως στολίδια κρεμασμένα σε χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Τη νύχτα δε η θέα είναι ακόμα πιο μαγική, καθώς οι φωτισμένες οικίες μοιάζουν με αστέρια που έχουν πέσει από τον ουρανό και ένα αόρατο χέρι τα έχει τοποθετήσει έτσι, που ακόμα και ο πιο ικανός ζωγράφος δεν θα μπορούσε να απαθανατίσει έχοντας στην ακουαρέλα του τα πιο ζωντανά χρώματα του ουράνιου τόξου. Αίσθηση την οποία βιώνεις κάθε φορά που επισκέπτεσαι το Γαρδίκι.

Μετά την ολιγόλεπτη στάση και το ξεδίψασμα από το κρουσταλένιο νερό της πέτρινης βρύσης, βαδίσαμε στην πλατεία του χωριού, όπου το Φθινόπωρο έκανε αισθητή την παρουσία του με τα ζωηρά καταπράσινα φύλλα των πλατάνων πριν από λίγο καιρό και σε πείσμα της εποχής, ακόμα και τώρα, να έχουν ντυθεί πλέον το χρυσοκίτρινο χρώμα του Φθινοπώρου και πολλά από αυτά να έχουν κλείσει τον κύκλο της ζωής τους, σκεπάζοντας με ένα ωχρό χρώμα το λευκό πλακόστρωτό της.

Από εκεί στο «Αρχοντικό του Τσίκου», όπου πίνοντας το καφεδάκι μας παρέα με τον φίλο Άρη, επικεφαλής του Αρχοντικού, απολαύσαμε μια μοναδική θέα στο κενό, έχοντας ακριβώς απέναντί μας την ελατοσκέπαστη βουνοκορφή «Πλούμι» και αριστερά μας την αλπική «Καπ Γκρας», που ακόμα και ο πιο ισχυρός φακός του πιο ικανού φωτογράφου δεν θα μπορούσε να αποδώσει στο απόλυτο, αυτό το οποίο βλέπεις όντας εκεί, με τα μάτια σου.

Μεθυστικές φθινοπωρινές μυρωδιές έζωναν το οσφρητικό αισθητήριό μας, μια πολύχρωμη παλέτα από κινούμενες & εναλλασσόμενες εικόνες και ανάλαφροι βουνίσιοι ήχοι μας μετέφεραν τα μυστικά του βουνού, που στεκόμενο αγέρωχο χιλιάδες χρόνια εκεί, σε καλεί να το ανακαλύψεις, θέλγοντάς σε, κάθε φορά που το προσπαθείς, αφήνοντάς σε συγχρόνως με μία ακατανίκητη και μύχια θέληση και αδημονία να το ξανακάνεις όσο πιο σύντομα μπορείς και όσο ζεις!

Γαρδίκι και γύρω περιοχή, ένας άγιος τόπος που θα μπορούσε εάν αξιοποιούντο, όπως θα έπρεπε και του αρμόζει, να αποκτήσει την ίδια ζωή που έχει τις είκοσι ημέρες του Αυγούστου και όλο το χρόνο, προσφέροντας πολλά σε αυτό που αποκαλούμε «τουριστικό πακέτο», όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και τον Δήμο γενικότερα.

Με αυτές τις σκέψεις, μέσα στην πολυτάραχη ησυχία του βουνού, αρχίσαμε να παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής με μια πικρία είναι αλήθεια, που από την μια πέρασε τόσο γρήγορα η ώρα, από την άλλη που ακόμα μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε κανείς να ξεραχνιάσει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας την παλιά αίγλη αυτού τόπου, αποκαθιστώντας την ψηλά, εκεί που της πρέπει.

Και όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, που όλοι την γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε ως έκφραση, αλλά ελαχίστως εφαρμόζουμε…: «Δεν χρειάζεται κόπος, αλλά τρόπος».

«Και Θέληση με ανοιχτά μυαλά», να συμπληρώσουμε εμείς…

***Καταστήματα και ξενοδοχεία στο Γαρδίκι και την γύρω περιοχή, λειτουργούν όλο τον χρόνο (Σαββατοκύριακα) ή ύστερα από τηλεφωνικό ραντεβού.

Gardiki (2)

Gardiki (3)

Gardiki (4)

Gardiki (5)

arxontiko Tsikou

Gardiki (6)

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…