mistikakipou-aprilios-ergasies-kipou

Απρίλιος, ο τέταρτος μήνας του χρόνου και πλέον η άνοιξη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Η θερμοκρασία μέρας και νύχτας σταδιακά ανεβαίνει σημαντικά, η ηλιοφάνεια γίνεται πιο έντονη και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε περισσότερο χρώμα με τα αγαπημένα μας φυτά στον κήπο ή και στο μπαλκόνι μας. Ο Απρίλιος είναι σίγουρα ένας από τους ομορφότερους μήνες του χρόνου και έχουμε τόσα πράγματα να κάνουμε. Ξεκινάμε με την φύτευση και την καλλιέργεια του ανοιξιάτικου λαχανόκηπου, τις νέες φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών, τα κλαδέματα καρποφόρων δέντρων και καλλωπιστικών θάμνων, τη γενικότερη φροντίδα και τόνωση του χλοοτάπητα και καθώς και την προστασία του αμπελιού.

 

Φύτευση λαχανόκηπου

Φυτεύουμε τα ανοιξιάτικα κηπευτικά στον λαχανόκηπο, τον μήνα Απρίλιο, είτε απευθείας με σπόρο, είτε μεταφυτεύουμε τα έτοιμα φυτά που φτιάξαμε στο σπορείο. Φυτεύουμε τα λαχανικά μας στις κατάλληλες αποστάσεις φυτεύσης για να έχουν καλύτερο αερισμό και φωτισμό ώστε να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία καθώς και μειωμένες προσβολές από έντομα και ασθένειες. Καλλιεργούμε ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, αγγούρι, κολοκύθι, φράουλες και κοκκάρι για ξερό κρεμμύδι, πεπόνι, καρπούζι, μπάμια και βλίτο. Πριν τη μεταφύτευση, ενσωματώνουμε στο χώμα οργανική ουσία με τη μορφή κομπόστ, καλοχωνεμένης κοπριάς και βιολογικό λίπασμα για να ενισχύσουμε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά.

 

Προστασία του αμπελιού

Είτε πρόκεται για οινοποιήσιμες ποικιλίες είτε για επιτραπέζιες ποικιλίες της κρεβατίνας, μας, ξεκινάμε τον μήνα Απρίλιο να προστατεύουμε οικολογικά το αμπέλι μας, από τον περονόσπορο, τη σημαντικότερη την μυκητολογική ασθένεια του αμπελιού. Ο περονόσπορος στο αμπέλι προσβάλλει όλα τα πράσινα µέρη του φυτού, µε σοβαρότερες τις ζηµιές που γίνονται στο φύλλωµα και στα σταφύλια σε διάφορα στάδια του βιολογικού κύκλου του ααμπλιού. Για την προστασία του αμπελιού από τον προνόσπορο με οικολογικά σκευάσματα, ξεκινάμε τους ψεκασμούς με σκευάσματα χαλκού ή σκονίζουμε με θειοχαλκίνη όταν οι βλαστοί όταν η βλάστηση έχει μήκος 8 εως 10 εκατοστά, μετά από δέκα μέρες, λίγο πριν την άνθιση (στάδιο μούρου), και αμέσως μετά τη γονιμοποίηση.

 

Φροντίδα χλοοτάπητα

Αν θέλουμε να φτιάξουμε νέο χλοοτάπητα (γκαζόν) ή να καλύψουμε τα κενά του παλιού χλοοτάπητα, μέσα στον Απρίλιο, κάνουμε σπορά με την ποικιλία που έχουμε επιλέξει. Αυτή η εποχή είναι η πλεόν κατάλληλη καθώς έχουμε βελτιστες συνθήκες σχετικής υγρασίας και σχετικά ψηλών θερμοκρασιών για να φυτρώσει ο σπόρος του γκαζόν. Πριν την σπορά του νέου χλοοτάπητα, ενσωματώνουμε τύρφη, κομπόστ, και ειδικό λίπασμα για χλοοτάπητα βραδείας αποδέσμευσης για να έχει μεγαλύτερη επιτυχία. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι να φυτρώσει ο χλοοτάπητας, απαιτείται καθημερινό πότισμα τουλάχιστον δυο φορές τη μέρα. Επίσης, το μήνα Απρίλιο, ξεκινάμε και κουρεύουμε τον ήδη εγκατεστημένο χλοοτάπητα και κάνουμε και τις πρώτες λιπάνσεις για να αναπτυχθεί η βλάστηση του.

 

Κλαδέματα κήπου

Αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα και οι χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας, στις αρχές της άνοιξης, κλαδεύουμε τα εσπεριδοειδή δέντρα, όπως η πορτοκαλιά, η μανταρινιά, η λεμονιά και το κουμκουάτ μέσα στον Απρίλιο, αφού έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία τους. Επίσης κλαδεύουμε και καλλωπιστικούς θάμνους που έχει τελειώσει η ανθοφορία τους ή όσους δεν προλάβαμε να κλαδέψουμε τον προηγούμενο μήνα όπως τριανταφυλλιά και γεράνι. Φροντίζουμε τα υπολείμματα του κλαδέματος καθώς και τα ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια) που βγάζουμε από διάφορα σημεία του κήπου, να μην τα απομακρύνουμε αλλά να τα αξιοποιούμε ως κατάλληλα υλικά για τη δημιουργία κομπόστ που θα ενσωματώσουμε σταδιακά στο έδαφος μετά την ολοκλήρωση της κομποστοποίησης.

 

Φύτευση καλλωπιστικών φυτών

Ο μήνας Απρίλιος είναι η κατάλληλη εποχή για να δώσουμε χρώμα και ομορφιά στον κήπο μας ή στις γλάστρες του μπαλονιού μας. Μεταφυτεύουμε καλλωπιστικούς θάμνους όπως τριανταφυλλιές, γεράνια, ορτανσίες, αζαλέες, καμέλιες, διμορφοθήκες και σπέρνουμε ή μεταφυτεύουμε ετήσια ανοιξιάτικα ανθόφυτα όπως πανσέδες, πετούνιες, άλυσσα και σκυλάκια. Συνεχίζουμε και το μήνα Απρίλιο να φυτεύουμε ανοιξιάτικους βολβούς για γλαδιόλες, ντάλιες, αμαρυλλίδες και λίλιουμ που θα μας δώσουν εντυπωσιακή ανθοφορία μέσα στο καλοκαίρι.

 

Δημιουργία νέων φυτών

Μέσα στον μήνα Απρίλιο, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα καλλωπιστικά φυτά για τον κήπο μας και για τις γλάστρες μας με τον πιο εύκολο και οικονομικό τρόπο. Συγκεκριμένα, φτιάχνουμε νέα φυτά από ποώδη ανθόφυτα και καλλωπιστικούς θάμνους χρησιμοποιώντας κυρίως την μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα. Βέβαια, για αναρριχώμενα φυτά όπως το γιασεμί, το φούλι, το πλουμπάγκο και η αμπέλοψη μπορούμε να δοκιμάσουμε και άλλους τρόπους πολλαπλασιασμού όπως οι καταβολάδες και οι παραφυάδες. Επίσης, μέσα στον Απρίλιο είναι η κατάλληλη εποχή για εμβολιασμό πολλών καρποφόρων δέντρων με την επιθυμητή ποικιλία που θέλουμε.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πηγή: mistikakipou.gr

 

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία

Η πρώτη σημαντική επέκταση στο εξωτερικό, ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ Εnel…