αρχείο λήψης

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ των αιρετών του ΑΠΥΣΔΕ Θεσσαλίας Γεωργίας Αμπατζή και Ουρανίας Παπαζεύκου, εκπροσώπων των ΣΥΝεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (ΣΥΝΕΚ)

 

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

Κατά τη συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ Θεσσαλίας με θέμα τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δ.Ε. σε υπηρεσίες και φορείς του Υ.ΠΑΙ.Θ. για το σχολικό έτος 2019-2020, καταθέσαμε την παρακάτω δήλωση και ζητήσαμε να γίνει αποδεκτή από τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου κατά την κατάρτιση των πινάκων:

«Θέση μας είναι ότι οι αποσπάσεις  θα πρέπει να γίνονται με μοριοδότηση και διαφάνεια. Μέχρι να λυθεί το θέμα με πλήρωση των θέσεων μόνο από διοικητικούς  και, παρότι η προκήρυξη δεν το προβλέπει, ως Υ.Σ. μπορούμε, στα πλαίσια διασταλτικής ερμηνείας του νόμου, να καθορίσουμε τα παρακάτω βασικά κριτήρια τα οποία οφείλουμε να πάρουμε υπόψη στην επιλογή μας.

  1. Προβλήματα υγείας (προσωπικά, συζύγου, παιδιών, στενού οικογενειακού περιβάλλοντος)
  2. Κοινωνικά κριτήρια (οικογενειακή κατάσταση, μονογονεϊκή, τριτεκνία, ανεργία συζύγου, άλλα προβλήματα)
  3. Εναλλαγή (να μην έρχονται συνεχώς οι ίδιοι), Απόσταση.
  4. Να μην προτείνονται όσοι αποσπώνται κατά προτεραιότητα (σύζυγοι στρατιωτικών, πανεπιστημιακών, εκλεγμένων σε ΔΣ, αιρετοί ΟΤΑ κλπ)
  5. Προσόντα μόνο όταν απαιτούνται με τεκμηρίωση και πρόταση για συγκεκριμένες ανάγκες π.χ. πληροφορικής για υποστήριξη ή οικονομολόγο για τα οικονομικό τμήμα.

Θεωρούμε ότι όσοι αποσπώνται στις υπηρεσίες επιτελούν βοηθητικό έργο, πλην εξαιρέσεων, άρα η τεκμηρίωση ότι «έχει διοικητική εμπειρία» δεν ισχύει μεμονωμένη. Θα πρέπει να συνοδεύεται από τα παραπάνω κριτήρια.»

Τη δήλωση συνυπέγραψαν όλα τα μέλη του συμβουλίου και η αξιολογική σειρά για την ΠΔΕ και τις 4 ΔΔΕ της Θεσσαλίας (Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας) ήταν ομόφωνες. (Τονίζουμε ότι τα τελευταία 2 χρόνια οι αποσπάσεις σε υπηρεσίες και φορείς γίνονται σύμφωνα με τις προτάσεις των ΑΠΥΣΔΕ)

Η νέα υπουργός, κ. Ν. Κεραμέως, ΔΕΝ έλαβε υπόψη τις προτάσεις του συμβουλίου καθότι:

  • Στην ΠΔΕ Θεσσαλίας αποσπάστηκαν 4 εκπαιδευτικοί [σειρά 1, 3, 7, 14 του αξιολογικού πίνακα]
  • Στην ΔΔΕ Λάρισας αποσπάστηκαν 3 εκπαιδευτικοί [σειρά 15, 30, 34 του αξιολογικού πίνακα]
  • Στην ΔΔΕ Μαγνησίας δεν αποσπάστηκε κάποιος/α εκπαιδευτικός (προηγήθηκαν 13 μετατάξεις σε διοικητικές θέσεις)
  • Στην ΔΔΕ Τρικάλων αποσπάστηκαν 7 εκπαιδευτικοί [σειρά 1, 2, 3, 5, 9, 18, 23 του αξιολογικού πίνακα]
  • Στην ΔΔΕ Καρδίτσας αποσπάστηκε 1 εκπαιδευτικός [παρακάμφθηκαν 2 εκπαιδευτικοί με καλύτερη σειρά] (προηγήθηκαν 14 μετατάξεις σε διοικητικές θέσεις)

Επίσης, δεν πραγματοποιήθηκαν αποσπάσεις για Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων στα Κέντρα Φιλοξενίας Κυψελοχωρίου και Τρικάλων – Καρδίτσας, παρότι υπήρχαν αιτήσεις εκπαιδευτικών.

Είναι προφανές ότι η υπουργός, κ. Ν. Κεραμέως, παρακάμπτοντας την απόφαση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, αντιμετωπίζει «προνομιακά» κάποιους εκπαιδευτικούς προτάσσοντάς τους στις αποσπάσεις (με ποια κριτήρια άραγε?!). Δυστυχώς τέτοιες πρακτικές μας γυρίζουν χρόνια πίσω,  δημιουργώντας ένα κλίμα κοινωνικής αδικίας.

Πάγια θέση μας είναι και οι αποσπάσεις σε φορείς να περάσουν στην αρμοδιότητα του ΚΥΣΔΕ και να γίνονται με μοριοδότηση αντικειμενικών κριτηρίων!

 

Ευχόμαστε καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και καλή δύναμη σε όλες και όλους!

 

       Γεωργία Αμπατζή                          Ουρανία Παπαζεύκου  

Αιρετό τακτικό μέλος ΑΠΥΣΔΕ    Αιρετό αναπληρωματικό μέλος ΑΠΥΣΔΕ

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Ευχαριστήριο μήνυμα της νεοκλεγείσας προέδρου της ΤΚ Στουρναραίικων

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου έλαβαν τέλος την προηγούμενη Κυριακή. Τα συναισθή…