deh_lignitikes_monades

(φωτό:EUROKINISSI)

Η συνέχιση της τηλεθέρμανσης από άλλες πηγές και η χρηματοδότηση προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης είναι τα βασικά αιτήματα που έθεσαν οι δήμαρχοι των λιγνιτικών περιοχών της χώρας στη χθεσινή, πρώτη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα το σχεδιαζόμενο κλείσιμο, ώς το 2028, όλων των μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν με το εγχώριο αλλά ρυπογόνο καύσιμο.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται ότι έχουν πάνω από 7.000 άμεσα εργαζομένους στις μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας και άλλους 1.400 στη Μεγαλόπολη, ενώ παράγουν πάνω από το 50% του ΑΕΠ των δύο περιοχών.

Το σταδιακό κλείσιμο των «φουγάρων», που έχει ήδη ξεκινήσει από την περασμένη χρονιά και θα έχει αυξητικούς ρυθμούς ώς το 2023, θα είναι οικονομικό σοκ για τις τοπικές κοινωνίες.

Στη σύσκεψη, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς ανακοίνωσαν ότι, την Παρασκευή, θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή που θα αναλάβει να εκπονήσει το master plan της «επόμενης ημέρας», ενώ ώς το τέλος Ιανουαρίου ο υπουργός θα επισκεφθεί τη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία.

Από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, μετείχαν οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασ. Γιαννάκης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Δικτύου των Ενεργειακών Δήμων, Κοζάνης Λαζ. Μαλούτας, Αμύνταιου Ανθ. Μπιτάκης και Μεγαλόπολης Αθ. Χριστογιαννόπουλος, που ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης.

Το φυσικό αέριο

Το πρώτο θέμα είναι η διασφάλιση της τηλεθέρμανσης, που προβλέπεται να αντικατασταθεί από φυσικό αέριο και αφορά κυρίως την Κοζάνη, όπου ώς το 2023 θα κλείσουν και οι επτά λιγνιτικές μονάδες, δύο στην Καρδιά και πέντε στον Αγιο Δημήτριο.

«Εχει θεσπιστεί από το 1999 τοπικός πόρος για να αναπτυχθούν άλλες δράσεις στις περιοχές μας, γιατί ήταν δεδομένο από τότε ότι ο λιγνίτης εξαντλείται», επισημαίνει ο Λάζαρος Μαλούτας. Λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει σταματήσει από χρόνια η καταβολή του και σήμερα το Δημόσιο οφείλει στις λιγνιτικές περιοχές περίπου 130 εκατ. ευρώ.

Στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να γίνει η καταβολή του «το συντομότερο δυνατόν».

Εχει επίσης θεσπιστεί πόρος 6% από τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Υπολογίζεται ότι, για το 2018, διαμορφώνεται στα 30 εκατ. ευρώ. «Περιμένουμε σημαντικούς πόρους από το ευρωπαϊκό ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο θα ενεργοποιηθεί μέσα στο 2021», μας ενημερώνει ο δήμαρχος Κοζάνης.

Ανθρωποι και αριθμοί

«Δεν είναι μόνον οι αριθμοί, υπάρχουν και οι άνθρωποι», τονίζει ο Αθ. Χριστογιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι «λύσεις υπάρχουν, αλλά χρειάζονται κεφάλαια». Η δημοτική αρχή και οι άλλοι φορείς της Μεγαλόπολης έχουν επεξεργαστεί συγκεκριμένες λύσεις για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη της περιοχής, η οποία για δεκαετίες είχε στηριχθεί στη λειτουργία της ΔΕΗ.

Ως το 2022 προβλέπεται να κλείσουν τρεις λιγνιτικές μονάδες και την επόμενη χρονιά θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις, που θα δημιουργήσουν μεγάλες αναταράξεις στην τοπική οικονομία.

Οι φορείς της Μεγαλόπολης ζητούν να προχωρήσει η αποκατάσταση των παλιών λιγνιτωρυχείων, που αποτελεί υποχρέωση της ΔΕΗ. Οι παρεμβάσεις, που θα διαρκέσουν περίπου πέντε χρόνια, θα εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας.

Προτείνουν επίσης να δημιουργηθεί βιομηχανική ζώνη ειδικού σκοπού, που θα εξασφαλίζει φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές μονάδες που θα εγκατασταθούν στην περιοχή.

Ειδική μέριμνα να ληφθεί για το αρχαίο θέατρο της πόλης, που είναι το μεγαλύτερο της χώρας και δεν έχει αξιοποιηθεί. Μαζί με τον πολιτισμό, μπορεί να αξιοποιηθεί και η πίστα μοτοκρός που λειτουργεί και το καλοκαίρι θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο συγκεκριμένο άθλημα.

Πηγή: efsyn.gr (Χαρά Τζαναβάρα)

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία

Η πρώτη σημαντική επέκταση στο εξωτερικό, ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ Εnel…