c7c704e3a9cddfc1c858354d2c8ffa9c_XL

Η τεχνική επιθεώρηση που ξεκίνησε υπό πλήρη μυστικότητα, επισπεύσθηκε με πολιτική απόφαση και μάλιστα επεκτάθηκε σε όλα τα Γαλλικά βλήματα τελευταίας γενιάς που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Γάλλοι τεχνικοί επιθεωρούν απο προχτές το γαλλικό οπλοστάσιο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού και πιστοποιούν την καταλληλότητα χρήσης τους! Πρόκειται για τεχνική επιθεώρηση που ξεκίνησε υπό πλήρη μυστικότητα την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο συγκεκριμενος εργοστασιακός έλεγχος των 85 ελληνικών πυραύλων SCALP-EG που διαθέτει η Αεροπορία αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό είχε προγραμματιστεί να γίνει το 2022 με την συμπλήρωση δέκα χρόνια από την απόκτηση τους.

Ωστόσο, ο έλεγχος επισπεύσθηκε με πολιτική απόφαση και μάλιστα επεκτάθηκε σε όλα τα Γαλλικά βλήματα τελευταίας γενιάς που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όπως στα 250 EXOCET και στα 200 MICA.

Η επιτροπή τεχνικών της Γαλλικής Βιομηχανίας που μετέβη στην Ελλάδα και εξετάζει ένα – ένα τα συγκεκριμένα όπλα, εν συνέχεια εκδίδει πιστοποιητικό καταλληλότητας για το κάθε ένα ξεχωριστά!

Πρόκειται για επίπονη διαδικασία που καθιστά απαραίτητο ο ημερήσιος έλεγχος να διαρκεί πάνω από δεκαπέντε ώρες ! Ενδιαφέρον επίσης έχει ότι κάθε βράδυ η Γαλλική αντιπροσωπεία μετά τον έλεγχο συντάσσει Έκθεση με τα αποτελέσματα και τις παρατηρήσεις και τα προωθεί στο ΓΕΕΘΑ αλλά και στην αρμόδια Γαλλική Κρατική Υπηρεσία.

Είναι σαφές ότι ο έλεγχος – τσεκάρισμα των Ελληνικών όπλων γαλλικής προέλευσης στην παρούσα χρονική στιγμή κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι και καταδεικνύει ότι :

1) Την κρισιμότητα της κατάστασης καθώς ο έλεγχος των συγκεκριμένων όπλων έχει τον χαρακτήρα της προετοιμασίας για χρήση τους.

2) Διευκόλυνση και έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης Μακρόν στην Αθήνα ως προς την αντιπαράθεση της με την Τουρκία.

Και το κυριότερο, τα συγκεκριμένα Γαλλικά όπλα, οι πύραυλοι SCALP-EG και οι MICA είναι υπερόπλα/ πολλαπλασιαστές ισχύος γεγονός που προβληματίζει και φοβίζει τον αντίπαλο.

Για παράδειγμα λίγοι γνωρίζουν ότι τους πύραυλος SCALP-EG δεν τους φέρουν μόνο τα μαχητικά Μιράζ 2000-5 αλλά και τα καινούργια ταχέα σκάφη μας όπως οι κανονιοφόροι που κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία Ελευσίνας!

skalp3920sk2

Και για τα καταλάβουν ακόμη και οι μη ειδικοί περί τίνος όπλα πρόκειται αναφέρουμε ενδεικτικά ότι:

– Οι πύραυλοι SCALP-EG έχουν εμβέλεια 300 χιλιόμετρα με πτερύγια καθοδήγησης που στοχεύουν: Ευκολίες Αεροδρομίων, Ελλιμενισμένα Πλοία, Γέφυρες, στόχους στρατηγικού ενδιαφέροντος ( το στρατηγείο 1ης Στρατιάς στην Κωνσταντινούπολη, οι ναύσταθμοι του Γκιολτσούκ, της Σμύρνης, του Ακσάζ και της Μερσίνας, τα αεροδρόμια του Εσχί Σεχίρ, σταθμοί έγκαιρης προειδοποίησης, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, οι γέφυρες του Βοσπόρου).

– Tο βλήμα MICA κρινεται ως απαραίτητη προσθήκη για την αυτοπροστασία των Mirage 2000 που είναι και τα μόνα που μπορούν να τον αξιοποιήσουν αντικαθιστώντας τα Magic 2.

Είναι το πρώτο δυτικό βλήμα αέρος-αέρος που είναι ικανό και για χρήση σε κλειστήαερομαχία σε κοντινή απόσταση αλλά και αποστολών αναχαίτισης πέραν του οπτικού ορίζοντα. Tο MICA έχει ακτίνα δράσης έως 60 χλμ.

– Το βλήμα Exocet εξελίχθηκε από την γαλλική εταιρεία Aerospatiale σε τέσσερις εκδόσεις: MM-38 βλήμα επιφανείας-επιφανείας για ναυτικές δυνάμεις (1975), SM-39 για μεταφορά από υποβρύχια, AM-39 έκδοση αεροπορίας (1979) και MM-40 για παράκτια άμυνας.

Όλες οι εκδόσεις EXOCET είναι εξοπλισμένες με σύστημα καθοδήγησης ενεργού ραντάρ (Inertial and active radar) με οριζόντια σταθεροποίηση και κατεύθυνση προς την ακτινοβολία.

Η ένταξη των Exocet στο ελληνικό οπλοστάσιο προσέδωσε στην Πολεμική Αεροπορία πρωτόγνωρες δυνατότητες ναυτικής κρούσης, ακόμα και εναντίον των πλέον σύγχρονων μονάδων επιφανείας του Τουρκικού Ναυτικού (TDK).

ΣΣ: Τραγική ειρωνία : Το έμπρακτο ενδιαφέρον Μακρόν για τον έλεγχο του ελληνικού οπλοστασίου ώστε να είναι αξιόμαχο για παν ενδεχόμενο εκδηλώνεται την στιγμή που οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί των Αθηνών έχουν μπλοκάρει επι 22 και πλέον ημερών την διαδικασία προμήθειας ανταλλακτικών για τα Γαλλικά αεροσκάφη!!!

Πηγή: ieidiseis.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Βαλτινό: «Έφυγε» από τη ζωή ο Γεώργιος Ψύχος

ΚΗΔΕΙΑ Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο , πατέρα , παππού , αδελφό και θείο. ΓΕΩΡΓΙΟ  ΔΗΜ.  ΨΥ…