knee-joint-pain

Η διαδικασία αποκατάστασης του γονάτου μετά από επέμβαση στον μηνίσκο θα πρέπει να γίνεται σχεδόν άμεσα. Σας συνιστούμε να μη καθυστερήσετε τις ασκήσεις φροντίδας και ανάρρωσης, επειδή μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο την κινητικότητα του γονάτου.

Η αποκατάσταση του γονάτου μετά από επέμβαση στον μηνίσκο είναι μια διαδικασία η οποία μπορεί να παραταθεί για λίγες εβδομάδες, ανάλογα με την υγεία του ασθενούς και τον τύπο του τραυματισμού. Ο κύριος στόχος της είναι να βοηθήσει στην επανάκτηση της λειτουργικότητας της άρθρωσης επειδή ο αρθρικός χόνδρος θα πρέπει να συνηθίσει σε μια ζωή χωρίς μηνίσκο.

Η περίοδος αυτή είναι σημαντική για τους αθλητές καθώς τους επιτρέπει να συνεχίσουν την αθλητική τους δραστηριότητα χωρίς δυσκολίες. Επιπλέον, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάκτηση της τόνωσης και της δύναμης του μυ, έτσι αποτρέπονται οι επιπλοκές ή νέες κακώσεις.

Είναι φυσικό να υπάρχουν ορισμένες ερωτήσεις από τους ασθενείς προτού ξεκινήσει η θεραπεία. Προκειμένου να ξεκαθαριστεί τι συμβαίνει και πότε ξεκινά, θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά τις πιο πρόσφατες πτυχές της.

Γιατί τραυματίζεται ο μηνίσκος;

Ο μηνίσκος είναι ένας ινοχόνδρος ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στο μηριαίο οστό και την κνήμη. Αυτός παρέχει ελαστικότητα στο γόνατο και του επιτρέπει να περιστρέφεται. Βοηθά στη σταθεροποίηση της άρθρωσης και διευκολύνει τη σωστή κατανομή του σωματικού βάρους.

Ο συχνότερος τραυματισμός του μηνίσκου προκαλείται από περιστροφικές κινήσεις ή κακή υποστήριξη. Όμως, είναι πιθανό να είναι αποτέλεσμα κάποιας εκφυλιστικής νόσου που χειροτερεύει.

Τι είναι η επέμβαση στον μηνίσκο;

Άνδρας πιάνει το γόνατό του

Με το πέρασμα του χρόνου οι χειρουργικές επεμβάσεις στο γόνατο έχουν εξελιχθεί. Αν και γίνεται με ανοιχτό χειρουργείο, είναι συχνότερη η επέμβαση μέσω αρθροσκόπησης. Αυτή αποτελεί μέρος τεχνικών οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «ελάχιστα επεμβατικές».

Η μοντέρνα αυτή διαδικασία μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης έως και 50% και επιτρέπει ταχύτερη αποκατάσταση. Όσον αφορά την εκτέλεση, ο γιατρός χρησιμοποιεί τοπική ή νωτιαία αναισθησία και κάνει μια τομή στο γόνατο. Έπειτα, εισάγει το αρθροσκόπιο.

Πρόκειται για ένα χειρουργικό όργανο το οποίο έχει το μέγεθος μολυβιού, και επιτρέπει στον γιατρό να δει το μέγεθος του τραυματισμού μέσα από μια μικρή κάμερα. Μόλις γίνει η αναγνώριση, ο ειδικός χρησιμοποιεί άλλα χειρουργικά εργαλεία για την αφαίρεση ή επιδιόρθωση της περιοχής του μηνίσκου που έχει υποστεί βλάβη.

Ποιος είναι ο σκοπός της αποκατάστασης του γονάτου;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το γόνατο είναι μια περίπλοκη και ευαίσθητη κατασκευή, είναι απαραίτητο να σκεφθείτε μια διαδικασία πλήρους αποκατάστασης μετά από μια επέμβαση στον μηνίσκο. Εάν αυτή αγνοηθεί, τότε η άρθρωση θα μείνει εκτεθειμένη σε νέους τραυματισμούς. Γενικά, οι στόχοι της διαδικασίας αποκατάστασης είναι οι εξής:

  • Διέγερση της ροής του αίματος για την επιτάχυνση της αποκατάστασης.
  • Ανακούφιση από την αρθρική ακαμψία η οποία αποτελεί παρενέργεια της ακινησίας.
  • Πρόληψη ατροφίας και αποδυνάμωσης των επηρεασμένων από την αδράνεια μυών.

Πότε πρέπει να ξεκινά η αποκατάσταση

Η αποκατάσταση μετά από μια επέμβαση στον μηνίσκο θα πρέπει να αρχίζει αμέσως. Ακριβέστερα, μόλις τελειώσει η επέμβαση, είναι σημαντικό να εφαρμοστεί η φροντίδα και ορισμένες ασκήσεις. Αυτοί είναι και οι καθοριστικοί παράγοντες για τη σωστή αποκατάσταση.

Οι ασκήσεις του γονάτου πρέπει να ξεκινούν 24 ώρες μετά το χειρουργείο.

Πλάνο αποκατάστασης μετά από επέμβαση στον μηνίσκο

Μετά από μια επέμβαση, σε αυτή την περίπτωση από μια αρθροσκόπηση, πρέπει ν’ ακολουθηθεί πλήρως ένα πλάνο αποκατάστασης της άρθρωσης. Αυτή η συμπληρωματική θεραπεία είναι απαραίτητο να εκτελεστεί σταδιακά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και την εξέλιξη του κάθε ασθενή.

Ομοίως, όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με τον χρόνο που απαιτείται για την αποκατάσταση του μηνίσκου. Γι’ αυτό, όταν πρόκειται για τον εσωτερικό μηνίσκο, η αποκατάσταση διαρκεί 3 ή 5 εβδομάδες.  Ωστόσο, η διάρκεια μπορεί να επεκταθεί στις 7 εβδομάδες αν το πρόβλημα είναι στον εξωτερικό μηνίσκο.

Φροντίδα μετά το χειρουργείο

Τα πρώτα βήματα για την αποκατάσταση του γονάτου ξεκινούν αμέσως μετά την εγχείρηση. Υπάρχει μια σειρά από συνήθειες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τη φλεγμονή πριν επιχειρήσετε ν’ αποκαταστήσετε την κινητικότητα της άρθρωσης. Σε αυτές βρίσκονται οι ακόλουθες:

  • Διατηρήστε το γόνατο σε ύψος.
  • Τοποθετήστε πάγο στην περιοχή.
  • Χρησιμοποιήστε αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη για να καταπραΰνετε τον πόνο.
  • Χρησιμοποιήστε πατερίτσες ώστε ν’ αποφύγετε να στηρίζετε όλο το βάρος σας στο γόνατο.

Ασκήσεις αποκατάστασης μετά από επέμβαση στον μηνίσκο

Γυναίκα κάνει ασκήσεις κοιλιακών

Ένα μεγάλο μέρος της αποκατάστασης του γονάτου καταλαμβάνουν οι ασκήσεις που εκτελούνται υπό την επίβλεψη ενός φυσιοθεραπευτή. Αυτές έχουν ως σκοπό να θεραπεύσουν το γόνατο και να σας βοηθήσουν να συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας οι οποίες διακόπηκαν από τον τραυματισμό.

Όταν εκτελείτε τη θεραπεία, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:

  • Ένα πρόγραμμα ασκήσεων θα πρέπει να συνοδεύεται από άλλα μέτρα θεραπείας και πρόληψης.
  • Οι δραστηριότητες θα πρέπει να προσαρμόζονται στο είδος του τραυματισμού και της εγχείρησης.
  • Η ρουτίνα άσκησης θα πρέπει να περάσει από διάφορα στάδια όπου δε θα είναι δυνατό να προχωρήσετε στο επόμενο αν δεν «πιάσετε» ορισμένους στόχους. Κάθε φάση θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη ανάλογα με την ηλικία, τη φυσική κατάσταση και τις πιθανές ασθένειες του ατόμου.
  • Τέλος, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες πριν μπορέσει να εκτελέσει ασκήσεις υψηλής έντασης ο ασθενής. Τις πρώτες 6 εβδομάδες δε θα μπορέσει να κάνει βαθιά καθίσματα ή να γονατίζει.

Όπως προαναφέραμε, η περίοδος αποκατάστασης διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Ένας γιατρός θα πρέπει να λάβει υπόψιν ότι δεν αντιδρούν όλοι οι ασθενείς το ίδιο στις ασκήσεις και τις θεραπείες. Όμως, το σίγουρο είναι πως η αποκατάσταση είναι αρκετά συντομότερη όταν γίνεται αρθροσκόπηση απ’ ότι μια συμβατική εγχείρηση.

Πηγή: meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Θ. Χήρας από Πύλη: Σας καλώ σε μια νέα πορεία με γνω΄ση, σύνεση και όραμα, στηρίζοντας μια παρουσία με μέλλον, όραμα & αξίες(βίντεο/φωτό)

Την κεντρική του ομιλία στην Πύλη, μπροστά από τον χώρο του εκλογικού του κέντρου, πραγματ…