Libochovo

Ένα σημαντικό θρησκευτικό και πολιτιστικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 120.000 ευρώ για την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του έργου «ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΛΙΜΠΟΧΩΒΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Δ. ΜΕΤΕΩΡΩΝ»

«Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τις υπηρεσίες προχωράμε στην υλοποίηση της αποκατάστασης ενός σημαντικού μνημείου της θρησκευτικής μας κληρονομίας. Με σχεδιασμό και στρατηγική αναδεικνύουμε τα βυζαντινά θρησκευτικά μνημεία της Θεσσαλίας ενισχύοντας το ρεύμα θρησκευτικού τουρισμού» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Με το έργο προβλέπεται να γίνουν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του καθολικού του Ιερού Ναού Παναγίας , της Ιεράς Μονής Λιμπτοχώβου Δήμου Μετεώρων το οποίο βρίσκεται στο Δ.Δ Παναγίας του Δήμου Μετεώρων , καθώς και εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου . Ο Ιερός Ναός έχει χαρακτηρισθεί ως Ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Το καθολικό σήμερα, παρουσιάζει κυρίως προβλήματα υγρασίας στην στέγη, που προκύπτει λόγω εισροών των ομβρίων υδάτων . Η στέγη είναι θολωτή με επικάλυψη από σχιστόπλακες. Από την υπηρεσία έχει ολοκληρωθεί η μελέτη με βάση και την εκπονηθείσα μελέτη για την πλήρη αποκατάσταση της στέγης , η οποία θα υλοποιηθεί μετά την έγκριση της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Το υπόλοιπο κτίσμα βρίσκεται γενικώς σε καλή κατάσταση.

Σημαντικό πρόβλημα είναι η υποβίβαση του καθολικού σχετικώς με τον περιβάλλοντα χώρο της νέας εκκλησίας και της πλατείας που έχουν διαμορφωθεί μεταγενέστερα. Επιπλέον εκτιμάται ότι την ίδια περίοδο έγιναν επεμβάσεις στην δυτική όψη του κτιρίου με την προσθήκη ενός στεγάστρου, αποτελουμένου από στοιχεία σκυροδέματος και επικάλυψη με σχιστόπλακες.

Οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεσθούν με το παρόν έργο είναι :

α) Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου κυρίως έμπροσθεν αλλά και στον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο του καθολικού, με τις απαιτούμενες εργασίες, ήτοι:

– καθαίρεση , τοίχων , πλακοστρώσεων και υποβάσεων αυτών,

– εκσκαφές για την υποβίβαση του διαμορφωμένου εδάφους ,

– καθαίρεση στεγάστρου από σκυρόδεμα στη δυτική όψη του καθολικού,

– λοιπές εργασίες για την μόρφωση της τελικής επιφάνειας περιμετρικά του καθολικού.

– κατασκευή νέων τοιχείων , κλιμάκων και κεκλιμένων επιπέδων για την πρόσβαση στο καθολικό

– κατασκευή τοιχείων περίφραξης του χώρου περιμετρικά του καθολικού ,

– κατασκευή υποβάσεων πλακοστρώσεων και πλακοστρώσεων ,

– επενδύσεις τοιχείων και διαμόρφωση όψεων αυτών,

– διαμόρφωση χώρων πρασίνου.

β) Εργασίες προσωρινής προστασίας της στέγης από τα όμβρια νερά με τοποθέτηση πλαστικής μεμβράνης πολυαιθυλενίου (νάιλον) στη στέγη, κατάλληλα στερεωμένη .

γ) Τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων, όπου απαιτηθεί σύμφωνα με την νέα διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και χειρολισθήρων στις κλίμακες.

Όλες οι εργασίες θα γίνουν σύμφωνα με τα συμβατικά τεύχη και τις τεχνικές μελέτες του έργου με την επίβλεψη της υπηρεσίας, σε συνεργασία με την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Μάκης Παπαγεωργίου: Με τον «σταυρό» σου αυτή τη Κυριακή, κερδίζουμε το μέλλον μας και πάμε τον τόπο μας μπροστά

Με τον «σταυρό» σου αυτή τη Κυριακή μου δίνεις δύναμη. Δύναμη να συνεχίσω να δουλεύω για ε…