skoypidia gefyra gika

(Αρχική Φωτό: Κυριάκος Σεραφειμίδης , 21/10/2018 Πύλη, Πορταϊκός Ποταμός- Γέφυρα Γκίκα)

Γιώτα Πάνου

Της Παναγιώτας(Γιώτα) Πάνου/Εκπαιδευτικού

Απογοήτευση…

Τι να πρωτογράψω γι’ αυτό το άκρως απογοητευτικό θέαμα;

Ήταν ένα όμορφο, φθινοπωρινό, κυριακάτικο πρωινό. Όλα γύρω απείρου φυσικού κάλλους. Όλα, όπου κι αν γυρίσεις το βλέμμα. Το ποτάμι ο Πορταϊκός, η κοιλάδα του, οι γέφυρες, τα βουνά, κορυφές της Νότιας Πίνδου, Κόζιακας στα δεξιά,  Ίταμος στα αριστερά. Η Πύλη απλωμένη ανάμεσα στο δάσος και τις όχθες του ποταμού. Και ενώ περπατάς και κοιτάς γύρω την ομορφιά, ξαφνικά το πόδι πατάει και τα μάτια χαμηλώνουν σ’ αυτήν την ασχήμια.

Μα μέσα στην κοίτη του ποταμού; Εκεί  βρήκαν να τα πετάξουν; Κάδοι στην Πύλη δεν υπάρχουν; Ανακύκλωση δεν υπάρχει; Διαχείριση σκουπιδιών δεν διδάχτηκαν ποτέ οι μαθητές της Πύλης;  Τίποτα δεν άκουσαν οι κάτοικοι για τη ρύπανση του περιβάλλοντος;  Αν  γεμίσει η κοίτη με νερά,  όπως γίνεται κάθε χειμώνα  τελευταία πού θα καταλήξουν;

Μια μεγάλη  απογοήτευση με κυρίευσε…

Δεν θα γίνουμε ποτέ σωστοί άνθρωποι εμείς. Το σπιτάκι μας να ‘ναι καθαρό και συμμαζεμένο και τα σκουπίδια μας όπου να ‘ναι.  Κοιτώντας τον χρωματιστό όγκο, βλέπω φλοκάτες και άλλα υφαντά, που κάποια χεράκια  ετοίμασαν κάποτε  με μεράκι για την προίκα.

Βλέπω κουρτίνες, κουβέρτες, πουκάμισα , παντελόνια … Πέρα από τα νάιλον, που δεν πρόκειται ποτέ να λιώσουν, και  χαρτόκουτα, είδα και κάτι άλλο που εμένα με συγκλόνισε. Ήταν τα τετράδια κάποιου παιδιού που έγραφε με αγωνία  ορθογραφία, αντιγραφή , προβλήματα, πράξεις, για να τα δει ο δάσκαλος, να  βάλει το Άριστα ή την υπογραφή του ή σύντομα ένα  ν….

Ποιος θα μάθει στους συντοπίτες μας τι είναι ανακύκλωση, τι βάζουμε μέσα στους μπλε κάδους, τι είναι επαναχρησιμοποίηση και προστασία του περιβάλλοντος; Ποιος; Κανείς!

Γιατί αν κάποιος δε θέλει να μάθει και δε σέβεται τον τόπο του, δεν πα να του τα πεις, θα βρει τρόπο να τον πληγώσει…

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Πότε η παρακεταμόλη μπορεί να βλάψει το συκώτι

Η παρακεταμόλη μπορεί να βλάψει το συκώτι σας. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε α…