unnamed

Συνάντηση με αγελαδοτρόφους είχε την Πέμπτη (11/2/2021) ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου, με κύρια θέματα τα ειδικά δικαιώματα και τη νέα ΚΑΠ (2021-2027).

Η συνάντηση έγινε με παρουσία του προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και βουλευτή Λάρισας, Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Στη συνάντηση, που αφορούσε αγελαδοτρόφους γαλακτοπαραγωγής από διάφορα σημεία της Ελλάδας κι έγινε σε θετικό κλίμα, μετείχε κι ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας, Ηλίας Κοτόπουλος.

Σύμφωνα με όσα είπαν στον ΑγροΤύπο οι εκπρόσωποι της Ένωσης Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας, ο υφυπουργός ανέφερε ότι βλέπει θετικά το αίτημα των αγελαδοτρόφων να αντικατασταθούν τα ειδικά δικαιώματα με εκ νέου δικαιώματα. Επίσης οι αγελαδοτρόφοι ζήτησαν όσοι έχουν αγοράσει ειδικά δικαιώματα να μπορούν να τα μεταβιβάσουν.

Επίσης τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη βαθμολογία για ένταξη σε επενδυτικά προγράμματα με στόχο εκσυγχρονισμό των μονάδων για την πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη, κάτι που βλέπει θετικά το ΥπΑΑΤ.

Όμως ο κ. Οικονόμου ήταν αρνητικός να υπάρξει σε αυτή την φάση αλλαγή στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Απόφαση Αποστόλου), γιατί όπως ανέφερε πιθανόν να υπάρξει πρόβλημα έλλειψης γιαουρτιού στην ελληνική αγόρα. Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για επιδότηση των ζωοτροφών.

Ειδικότερα οι παραγωγοί γάλακτος έθεσαν μεταξύ άλλων στο ΥπΑΑΤ τα εξής θέματα:

  • Πρόβλεψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε εφόσον υπάρξει αντικατάσταση των Ειδικών Δικαιωμάτων με εκ νέου Δικαιώματα, με τα οποία να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων, η πληρωμή των παραγωγών αλλά κι η δυνατότητα διαδοχής δικαιωμάτων στις μονάδες (μεταφορά δικαιωμάτων από πατέρα/μάνα σε παιδιά).
  • Αλλαγή στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ώστε να υπάρξει δυνατότητα παραγωγής ελληνικού γιαουρτιού, αποκλειστικά από ελληνικό γάλα.
  • Επίδομα λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, εν μέσω πανδημίας, που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής στις μονάδες.
  • Δυνατότητα για να μπορούν να μπουν οι αγελαδοτρόφοι σε σχέδια βελτίωσης των μονάδων, διότι με την παρούσα κατάσταση, η βαθμολογία είναι πολύ χαμηλή και βγαίνουν εκτός.
  • Ζητήθηκε επιπλέον να ενταχθούν στα προγράμματα, που προβλέπει η Κοινότητα με τη νέα ΚΑΠ 2021-27 για εκσυγχρονισμό των μονάδων για την πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη (πράσινες δράσεις για μείωση ρύπων και εξοικονόμηση ενέργειας, ρομποτική, αυτοματισμοί κ.ά.).
Πηγή:agrotypos.gr, (Παϊσιάδης Σταύρος)
Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Στα σύνορα με Τουρκία εστίες ευλογιάς αιγοπροβάτων, σε επιφυλακή η χώρα μας

Έχουμε επιβεβαίωση εστιών ευλογιάς προβάτων και αιγών στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα της χ…