avga-agora-696x464

Στο φόντο του αθέμιτου ανταγωνισμού, που ασκείται αδιάλειπτα από τις αθρόες ελληνοποιήσεις σε βάρος της εγχώριας αβγοπαραγωγής, η οποία ακόμη… περιμένει την επέκταση του συστήματος «Άρτεμις» που έχει υποσχεθεί και η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αρχίζει αυτές τις μέρες να «ζεσταίνεται» η αγορά με τις παραγγελίες ενόψει της κατανάλωσης του Πάσχα.

«Η ζήτηση σαφώς θα αυξηθεί λόγω των ημερών, από την άλλη μεριά, όμως, το ζωικό κεφάλαιο δεν αυξάνεται και τίποτα δεν ενθαρρύνει την αύξησή του. Την ίδια στιγμή, η εξαπάτηση των καταναλωτών με τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενων αβγών είναι εδώ. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με το εισαγόμενο αβγό, ούτε μπορούμε να πούμε εάν είναι χειρότερο ή καλύτερο από το ελληνικό. Αυτό, όμως, που τονίζουμε είναι πως ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει την προέλευσή του και την κατηγορία του. Να μην έρχεται, για παράδειγμα, ένα αβγό κλωβοστοιχίας από την Πολωνία, τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία και να πωλείται σαν ελληνικό ελευθέρας βοσκής ή και βιολογικό ακόμη», υπογράμμισε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο διευθυντής της Ένωσης Αβγοπαραγωγών Ελλάδας, Γιάννης Λιάρος.

 Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως το ποσοστό από τα αβγά που διακινούνται στην εγχώρια αγορά είναι εισαγόμενο και «βαφτισμένο» ασφαλώς και δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια. Εξηγούν, πάντως, πως δεδομένου ότι, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, την τελευταία δεκαετία το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί περισσότερο από 40%, φέρνοντας αυτή την αναλογία στο αβγό που καταναλώνεται μπορεί κανείς να υποθέσει την έκταση του φαινομένου. «Ανεπίσημα μπορούμε να το υπολογίσουμε τουλάχιστον στο 30%», αναφέρουν.

«Μηνύματα δεν έχουμε ακόμη χειροπιαστά από την αγορά, καθώς αυτές τις μέρες περιμένουμε τις πρώτες παραγγελίες. Παρατηρείται μια αύξηση της κατανάλωσης την περίοδο του Πάσχα, της τάξης του 30% και έχουμε λόγους να περιμένουμε το ίδιο και φέτος. Γενικά, είναι η περίοδος στην οποία μέσα σε έναν μήνα συμπυκνώνεται η μεγαλύτερη ζήτηση του χρόνου, με το καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια να τη συναγωνίζεται λόγω της μεγάλης αύξησης του τουρισμού», μας είπε ο Κωνσταντίνος Τζιώγλης, από την Αγροδιατροφική ΑΕ, που αποτελεί σύμπραξη τεσσάρων πτηνοτροφικών μονάδων με έδρα τη Ν. Σάντα Κιλκίς.

Τα χωριάτικα, με ή χωρίς εισαγωγικά, αποσπούν μέρος της αγοράς

Ο κ. Τζιώγλης, από την πλευρά του, έθεσε ακόμα μία πλευρά της εμπορίας αβγών τη συγκεκριμένη περίοδο, η οποία συνδέεται με την ακριβή ημερομηνία που πέφτει το Πάσχα. Όπως εξηγεί, «όσο πιο αργά πέφτει το Πάσχα, τόσο πιο κακό είναι για τον κλάδο της αβγοπαραγωγής. Και αυτό γιατί, όσο πιο προχωρημένη άνοιξη έχουμε, τόσο περισσότερο αυξάνονται τα λεγόμενα χωριάτικα αβγά. Αυτά, δηλαδή, που ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί από την αυλή του, από το χωριό ή από τον συγγενή στην ύπαιθρο. Το ότι φέτος το Πάσχα είναι τέλος Απριλίου σημαίνει ότι θα υπάρχουν πολλά τέτοια αβγά, τα οποία αποσπούν ένα κομμάτι της αγοράς, ακόμα και μέσα στης λαϊκές αγορές και, μάλιστα, μέχρι και τέλος Μαΐου παίρνουν το μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι όλο τον υπόλοιπο χρόνο».

Γι’ αυτή την κατηγορία αβγών που διατίθενται και στη λιανική, χωρίς πιστοποίηση, ο Γιάννης Λιάρος σχολίασε ότι είναι αυτονόητο πως στην αγορά «πουλάει» η διαφοροποίηση. Τόνισε, δε, πως η πιστοποίηση αφορά πολύ συγκεκριμένα πράγματα, όπως «βαριά-βαριά» το βιολογικό και οι συγκεκριμένες προδιαγραφές για το ποιο αβγό είναι εξαιρετικά φρέσκο. «Μέχρι εκεί. Όλα τα υπόλοιπα, εάν είναι ελληνικό, εάν είναι χωριάτικο, είναι θεωρίες. Στον βαθμό που δεν υπάρχουν έλεγχοι, ο καθένας το ονομάζει όπως θέλει. Το εάν πληροί προδιαγραφές είναι ζητούμενο. Εγώ δεν θα πω ότι είναι επικίνδυνο, δεν έχω στοιχεία γι’ αυτό, αλλά το πιο απλό που λέω είναι ότι πίσω από αυτό κρύβονται και ελληνοποιήσεις, κρύβονται χαρακτηριστικά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κλάδος στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ για τα δεδομένα του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η παραγωγή αβγών το 2017 ανήλθε σε 7.528.000 τόνους, σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σύγκριση με το 2016 κατά 0,3%, ενώ το 2018 αυξήθηκε κατά 2,2%, όπως ανακοίνωσε η Ομάδα Διαλόγου των οικονομικών εταίρων στον κλάδο της αβγοπαραγωγής. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για το 2019 προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί η ανοδική τροχιά στην παραγωγή με ρυθμούς 1,5%.

Ακόμη, το 2017, όλες οι μέθοδοι εκτροφής, πλην της κλωβοστοιχίας, αύξησαν τα μερίδιά τους στην κατανομή των ορνίθων αβγοπαραγωγής και έτσι, στο τέλος του χρόνου, οι εναλλακτικές μέθοδοι, κατείχαν συνολικά το 46,8%. Οι όρνιθες ελευθέρας βοσκής κατείχαν το 15,3%, αχυρώνα το 26,5% και βιολογικές 5,1%. Η κλωβοστοιχία, αν και απώλεσε ένα μικρό ποσοστό (από 55,9% σε 53,2%), παραμένει κυρίαρχη μέθοδος αβγοπαραγωγής.

Μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019, τα συγκρίσιμα στοιχεία μαρτυρούν ότι το ζωικό κεφάλαιο ήταν αυξημένο στην ΕΕ σε σύγκριση και με τα τρία προηγούμενα χρόνια (σε επίπεδο μήνα).

Η μέση τιμή την προηγούμενη εβδομάδα διαμορφωνόταν στα 1,27 ευρώ το κιλό, μειωμένη κατά 15,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, κατά 0,6%.

Πηγή:ypaithros.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Δράση κοινωνικής ευαισθητοποίησης για την παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού από το Κέντρο Κοινότητας Δ. Μουζακίου

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Μουζακίου, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εται…