VARKELONI

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 112 τραυματίστηκαν, οι 15 από αυτούς σοβαρά, όταν μικρό φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς σε πολυσύχναστο τουριστικό σημείο στην καρδιά της Βαρκελώνης, στον πεζόδρομο Ραμπλάς, το απόγευμα της Πέμπτης. 

Μεταξύ των τραυματιών συγκαταλέγεται και μια Ελληνίδα, η κατάσταση της οποίας δεν είναι γνωστή, μαζί με τα δύο παιδιά της που έχουν τραυματιστεί ελαφρά. Η αστυνομία έχει συλλάβει δύο υπόπτους σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση, ωστόσο ο οδηγός του φορτηγού παραμένει ασύλληπτος. Για «έργο τζιχαντιστών» έκανε λόγο ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι. 

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στην Ισπανία. Τα ξημερώματα της Παρασκευής η ισπανική αστυνομία απέτρεψε την τελευταία στιγμή και δεύτερη επίθεση, αυτή τη φορά στην παραθαλάσσια κωμόπολη ΚαμπρίλςΕξι πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίσθηκαν τη νύκτα όταν αυτοκίνητο όρμησε κατά του πλήθους στον παραλιακό δρόμο θερέτρου της Καταλονίας Καμπρίλς, λίγες ώρες μετά την επίθεση της Βαρκελόνης. Οι τέσσερις από τους επιβαίνοντες του αυτοκινήτου σκοτώθηκαν από την αστυνομία επί τόπου, ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του.

Η δεύτερη αυτή επίθεση, κατά τα πρότυπα της επίθεσης στη λεωφόρο Λας Ράμπλας στη Βαρκελόνη, πραγματοποιήθηκε περί τις 02.00 τη νύκτα στην τουριστική πόλη που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι ορισμένοι από τους δράστες φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά.

«Οι ύποπτοι τρομοκράτες επέβαιναν σε Audi A3 και κτύπησαν πολλούς ανθρώπους πριν πέσουν σε αστυνομική περίπολο και αρχίσει ανταλλαγή πυρών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Η αστυνομία θεωρεί ότι οι δύο επιθέσεις συνδέονται, αλλά δεν είναι σαφές αν ο οδηγός του βαν, δράστης της επίθεσης στη Βαρκελόνη που διέφυγε, περιλαμβάνεται στους πέντε υπόπτους που σκοτώθηκαν στο Καμπρίλς. Η αστυνομία άφησε να εννοηθεί ότι το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται.

  • Τρομοκρατική επίθεση στην Βαρκελώνη- Νεκροί και δεκάδες τραυματίες (live)
  • Ισπανία: Φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος – Πληροφορίες για ένα νεκρό και πολλούς τραυματίες (video)

Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στη Βαρκελώνη.

Το μικρό φορτηγό παρέσυρε δεκάδες πεζούς καλύπτοντας μια απόσταση 500 μέτρων, προτού σταματήσει. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς κάποιοι είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Τα θύματα της επίθεσης, νεκροί και τραυματίες προέρχονται από 18 χώρες.

Η αστυνομία συνέλαβε δύο άνδρες, αφού πρώτα έδωσε τη φωτογραφία του ενός στα ΜΜΕ, καθώς ταυτοποιήθηκε ως ο άνδρας που είχε νοικιάσει το βαν από εταιρεία σε κοντινή πόλη. Πρόκειται για τον 20χρονο Ντρις Ουκαμπίρ, Μαροκινό υπήκοο και μόνιμο κάτοικο Ισπανίας, ο οποίος αρνείται την εμπλοκή του στο περιστατικό στη Ραμπλάς. Ο ίδιος είπε ότι εμφανίστηκε μόνος του μόλις είδε τη φωτογραφία του στα ΜΜΕ, και ότι ο πραγματικός υπεύθυνος είναι ο αδερφός του, ο οποίος έκλεψε την ταυτότητά του και νοίκιασε το φορτηγό.

Ο δεύτερος συλληφθείς κατάγεται από τον ισπανικό θύλακα Μελίγια στη Βόρεια Αφρική. Συνελήφθησαν ξεχωριστά σε δύο κωμοπόλεις στην περιοχή της Καταλονίας, το Ριπόλ και το Αλκανάρ.

Κανείς τους δεν οδηγούσε το φορτηγάκι που έπεσε πάνω στο πλήθος. Ο οδηγός ο οποίος μετά την επίθεση διέφυγε πεζός, ήταν άοπλος καιπαραμένει ασύλληπτος.

Στο Αλκανάρ, περίπου 100 χλμ νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, τα ξημερώματα της ίδιας Πέμπτης είχε σημειωθεί μια έκρηξη όπου ένα άτομο σκοτώθηκε και 7 τραυματίστηκαν. Αρχικά αποδόθηκε σε διαρροή φυσικού αερίου, ωστόσο αργότερα οι αρχές αναθεώρησαν εκτιμώντας ότι σχετιζόταν με το σχεδιασμό κάποιας ευρύτερης τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός μετέβη στη Βαρκελώνη μετά την τρομοκρατική επίθεση προκειμένου να επιβλέψει το συντονισμό των προσπαθειών με στόχο την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

  • Διεθνής καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στην Βαρκελώνη
  • Καταδίκη της επίθεσης και αλληλεγγύη στον ισπανικό λαό από την Ελλάδα

Αστυνομική επιχείρηση στο Καμπρίλς

Τα ξημερώματα της Παρασκευής η αστυνομία ανακοίνωσε πως απέτρεψε την τελευταία στιγμή δεύτερη επίθεση στην παραθαλάσσια κωμόπολη Καμπρίλς, που αποτελεί πόλο έλξης κυρίως για Ισπανούς τουρίστες. Μια ομάδα τρομοκρατών επιχείρησε να ρίξει φορτηγό σε πεζόδρομο, το οποίο όμως ανετράπη και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών. Τέσσερις τρομοκράτες σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε, ενώ ένας πέμπτος συνελήφθη σοβαρά τραυματισμένος.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε νωρίτερα ο επικεφαλής της αστυνομίας, οι αρχές έχουν ανοιχτές 10 επιχειρήσεις, ενώ έχουν γίνει 14 συλλήψεις.

ert.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…