anasximatismos-ok

Την ώρα που τα μέτωπα των τηλεοπτικών αδειών και της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση συνεχίζουν να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα υπάρχει ήδη το «στοίχημα» της επόμενης μέρας και της ταχύτατης μετάβασης στο στάδιο της ανάπτυξης και της διόρθωσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του altsantiri.gr, η απόφαση είναι ειλημμένη. Ο Πρωθυπουργός πιστεύει πως με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης κλείνει ο κύκλος των κυβερνήσεων αντοχής με τις βαριές εκκρεμότητες των μνημονιακών υποχρεώσεων και ανοίγει οριστικά και αμετάκλητα ο κύκλος της ανάπτυξης.

Ο ανασχηματισμός, λοιπόν, θα γίνει, θα είναι σαρωτικός, αλλά δε θα είναι απαξιωτικός των συνεργατών του, καθώς δε θεωρεί ότι η κυβέρνηση απέτυχε στους στόχους της. Η νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου θα έχει ως βασικό σκοπό να ανέβει ραγδαία η ταχύτητα στην κούρσα της ανάπτυξης και τηςδιόρθωσης των ανισοτήτων που δοκιμάζουν βίαια την ελληνική κοινωνία. Ο συγκεκριμένος ανασχηματισμός θα έχει άρωμα φρεσκάδας, σύγκρουσης με το «τέρας» της ύφεσης… και μέλλοντος.

Τα δημοσιογραφικά σενάρια που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας απέχουν πολύ από τις σκέψεις του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος δεν προτίθεται να προβεί σε βιαστικές κινήσεις. Ο ανασχηματισμός που έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιηθεί αφού κλείσει η αξιολόγηση και θα έχει μία πολύ συγκεκριμένη στόχευση. Να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης και της ανάτασης της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας.

Οι «πολεμιστές» θα συνεχίσουν – Και η νέα γενιά στο προσκήνιο

Η ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργό να μπει στην κυβέρνηση ένα υλικό νέων ηλικιακά προσώπων, έχει ως στόχευση στο να περάσει η εξουσία στη νέα γενιά, αλλά δε σημαίνει πως στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα απαξιωθούν υπουργοί που έχουν αποδειχθεί «πολεμιστές. Το αντίθετο. Ο πρωθυπουργός έχει πλήρη γνώση του ποιοι υπουργοί, στις προηγούμενες κυβερνήσεις αντοχής και ειδικού σκοπού, είναι αυτοί που δε φοβήθηκαν, συγκρούσθηκαν και παρήγαγαν έργο. Αυτοί θα μπουν και πάλι μπροστά σε υπουργεία κομβικά για την ανάπτυξη και την καθημερινότητα των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν νέα υπουργεία που θα επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο, αλλά και νέες αρμοδιότητες σε ήδη υπάρχοντα υπουργεία.

O αναβαθμισμένος ρόλος του Νίκου Παππά

Αν υπάρχει ένας «βασικός παίχτης» σε όλη την περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα, αυτός είναι σίγουρα ο Νίκος Παππάς. Ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, «έτρεξε» σχεδόν όλες τις σημαντικές υποθέσεις και συγκρούστηκε χωρίς φόβο, ειδικά στην περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως ο Νίκος Παππάς έχει επιτελέσει στο ακέραιο τον δύσκολο ρόλο ο οποίος του ανατέθηκε και η σκέψη είναι να αναβαθμιστεί στο πιο κρίσιμο υπουργείο της νέας διακυβέρνησης, στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στην περίπτωση όμως που η μάχη των καναλαρχών για τις τηλεοπτικές, συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς, υπάρχει η σκέψη, ο Νίκος Παππάς, να παραμείνει στο ίδιο πόστο για όσο καιρό χρειαστεί.

Το «διάβασμα» των δημοσκοπήσεων

Μπορεί η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων να έχει δεχθεί εδώ και αρκετά χρόνια ισχυρό πλήγμα, αλλά σίγουρα τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά αποτυπώνουν τις τάσεις της στιγμής. Αν λοιπόν διαβαστούν προσεκτικά όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι, για να το πούμε σχηματικά, πωςη ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτουργούν ως σταθμός που μένει σταθερόςκαι ο ΣΥΡΙΖΑ σαν τρένο που ανεβοκατεβαίνει. Το θέμα, όπως πιστεύουν στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι τι ταχύτητα θα αναπτύξει το τρένο και πόσους επιβάτες θα πάρει στα βαγόνια του. Αν το τρένο δεν αναπτύξει ταχύτητα για να φύγει μπροστά, τότε τα πράγματα για την κυβέρνηση θα είναι πολύ δύσκολα. Στην αντίθετη περίπτωση θα έχει κερδηθεί το στοίχημα και της κυβέρνησης αλλά και της χώρας.

altsantiri.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Ευχαριστήριο μήνυμα της νεοκλεγείσας προέδρου της ΤΚ Στουρναραίικων

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου έλαβαν τέλος την προηγούμενη Κυριακή. Τα συναισθή…