Monopati Itamou Pyli (8)

«Μικρό Φαράγγι», μονοπάτι Ιτάμου, μονοπάτι «Βλαχόστρα». Αλήθεια πόσοι είναι αυτοί που γνωρίζουν σε τι; παραπέμπουν οι όροι και πολύ περισσότερο, πού βρίσκονται;

Πόσοι θα έπρεπε να ήταν αυτοί που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να τα γνωρίζουν αυτά και να πράξουν ανάλογα; Δυστυχώς λίγοι…Και πιο λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να αντιληφθούν την αξία του ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ!

Οι παραπάνω όροι λοιπόν αντιπροσωπεύουν, και δεν είναι τίποτα άλλο, από ονομασίες αναρριχητικών πεδίων & μονοπατιών και μάλιστα γύρωθεν του πολεοδομικού ιστού της πόλης της Πύλης.

Η πόλη της Πύλης, η πρωτεύουσα του Καλλικρατικού Δήμου Πύλης, έχει πολλές αναξιοποίητες έως τώρα δυνατότητες και μάλιστα μπροστά στα πόδια της, όπως τα αναρριχητικά πεδία & το σύμπλεγμα μονοπατιών (Ίταμος), που με την δημιουργία του «Πάρκου των γεφυριών», κατεύθυνση προς την οποία προσπαθεί η Δημ. Αρχή, μπορούν σε πρώτο στάδιο να την καταστήσουν «Προορισμό» και όχι απλό «Πέρασμα».

Και λέμε…«Αιχμηρό βέλος στην τουριστική φαρέτρα του Δήμου», διότι οι περιπατητικές διαδρομές & η αναρρίχηση συγκαταλέγονται στις εναλλακτικές μορφές Τουρισμού και μάλιστα στις ειδικές, με πολλούς & φανατικούς λάτρεις του είδους σε όλο τον κόσμο, που μπορούν προσφέρουν στην αναζωπύρωση της τοπικής οικονομίας και συν τοις άλλοις στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου «365 ημέρες το χρόνο», προβάλλοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αειφορία της τοπικής κοινωνίας.

Ως Έλληνες της νησιωτικής Ελλάδος γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο Τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους μοχλούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, αποτελώντας μάλιστα σε πολλές χώρες τους κόσμου, αν όχι μοναδική, κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα. Ως Έλληνες όμως της ηπειρωτικής χώρας κάτι τέτοιο δεν το έχουμε εμπεδώσει ακόμη στο απόλυτο, μένοντας απλοί και απορημένοι παρατηρητές των εξελίξεων!

Οι τοπικοί μας άρχοντες, πρώην και νυν, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, πρέπει επιτέλους να καταλάβουν…

«Η φύση έκανε απόλυτα το καθήκον της. Τώρα ήρθε η σειρά σας!

Και αν…Αναρριχητικά πεδία (εκτός της σημαντικής προσφοράς των δημιουργών τους) και ιδίως τα μονοπάτια του Ιτάμου και της Βλαχόστρατας διατηρούνται ακόμη και σε έξοχη κατάσταση, αυτό οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες και την αγάπη για την φύση μελών του ΟΠΟΠ και λάτρεων του είδους!

Προς γνώσιν όλων, τα παρακάτω…..

Η Πύλη σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της, διαθέτει αυτή τη στιγμή τρία αξιόλογα αναρριχητικά πεδία, με άμεση προσβασιμότητα …

Το ένα στην είσοδο του οικισμού της «Πόρτας Παναγιάς», απέναντι από το Δημαρχείο, στο οποίο μπορεί κανείς να φτάσει πεζή, μέσω της κρεμαστής γέφυρας, αλλά & με το αυτοκίνητό του, παρκάροντας κάτω από αυτό ακριβώς. Είναι χαρακτηρισμένο ως «Αναρριχητικό πεδίο Α’ Πύλης», το οποίο ανοίχτηκε το 1994, έχει 41 διαδρομές και εύρος δυσκολίας 4a+ – 7c+.

Το δεύτερο και τύπου Bouldering θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το οποίο βρίσκεται στην τοξωτή γέφυρα Πύλης, απ΄την πλευρά του Κόζιακα και μόλις την κατεβαίνει κανείς. Είναι χαρακτηρισμένο ως «Αναρριχητικό πεδίο Β’ Πύλης». Έχει ανοιχτεί το 1996, διαθέτει 15 διαδρομές και εύρος δυσκολίας 7c- έως 8a+.

Και το τρίτο, αφαντάστου κάλλους και σπουδαιότητας είναι αυτό που αποκαλείται και «Μικρό Φαράγγι», στο οποίο φθάνει κανείς εύκολα με ΙΧ, λίγα μέτρα μετά την γέφυρα «Κονδύλη» και από εκεί συνεχίζει δεξιά και πεζοπορώντας 15′ σε τμήμα του μονοπατιού της «Βλαχόστρατας» προς Κοτρώνι.

Το «Μικρό Φαράγγι» ήτο γνωστό από το 1998, ανοίχτηκε όμως το 2003, με 5 επιμέρους αναρριχητικά πεδία, διαθέτει 65 διαδρομές και εύρος δυσκολίας 6a+ – 8b+, αποτελώντας έναν σημαντικό προορισμό για τους λάτρεις του είδους, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά & του Εξωτερικού. Για του λόγου το αληθές, μπορεί αυτό να το διαπιστώσει κανείς και τώρα, κάνοντας έναν μικρό περίπατο ως εκεί και ιδίοις όμμασι να το διαπιστώσει!

Όσον αφορά τα μονοπάτια…

Το πρώτο γνωστό και ως «Βλαχόστρατα», ξεκινάει από τον οικισμό της «Πόρτας Παναγιάς», περνάει από την τοξωτή γέφυρα της Πύλης και συνεχίζει, αφήνοντας στα δεξιά του το αναρριχητικό πεδίο «Μικρό Φαράγγι», έως την Τοπική Κοινότητα Κοτρωνίου. Μία περιπατητική διαδρομή που συνδυάζει το υγρό στοιχείο, καθώς μεγάλο τμήμα της λούζεται το γλυκό κελάρισμα των νερών του Πορταϊκού, βυθισμένο στον βαθύ ίσκιο αιωνόβιων πλατάνων, με αυτή της άγριας βουνίσιας ομορφιάς με αρκετά ανοίγματα πανοραμικής θέας.

Το δεύτερο το μονοπάτι του «Ιτάμου», που στην ουσία δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο, αλλά για σύμπλεγμα μονοπατιών, που ζώνουν τον Ίταμο, οδηγώντας σε, σε μαγικούς προορισμούς, με εντυπωσιακότερους αυτούς που σε φτάνουν μια ανάσα από το κενό, αντικρίζοντας μπροστά σου και έχοντας πανοραμική θέα το μεγαλύτερο τμήμα της Θεσσαλίας.

 

Μονοπάτια Ιτάμου

Itamos (4)

Itamos (5)

Itamos (6)

Monopati Itamou (4)

Monopati Itamou (11)

Monopati Itamou Pyli (6)

Βλαχόστρατα

vlaxostrata Porta Panagia

(Πόρτα Παναγιά: Μονοπάτι «Βλαχόστρατας». Τμήμα προς Τοξωτή γέφυρα Αγ. Βησσαρίωνα)

vlaxostrata

(Μονοπάτι «Βλαχόστρατας» προς Κοτρώνι & «Μικρό Φαράγγι)

vlaxostrata (4)

(Μονοπάτι «Βλαχόστρατας», σημείο διακλάδωσης από «Μικρό Φαράγγι» προς Τοξωτή γέφυρα)

Πόρτα Παναγιά: (Αναρριχητικό πεδίο Α’ Πύλης»)

Αναρριχητικό πεδίο Πόρτας Παναγιάς

Τοξωτή γέφυρα Πύλης: Bouldering(Αναρριχητικό πεδίο Β’ «)

Builder αναρριχητικό 1

Builder αναρριχητικό 3

Αναρριχητικό πεδίο «Μικρό Φαράγγι»

DSC00070

DSC00073

MF

DSC00077

DSC00079

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…