Ilianthos2

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι σπορές ηλίανθου στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα συμβόλαια που υπογράφουν οι παραγωγοί με τις εταιρείες βιοντίζελ δίνουν τιμές παραγωγού υψηλότερες σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας τα 37 λεπτά το κιλό. Μιλάμε για τιμή που είναι ανταγωνιστική σε κάθε εκτατική καλλιέργεια. Επίσης, οι μέχρι στιγμής πωλήσεις σπόρων δείχνουν ότι θα υπάρχει αύξηση στρεμμάτων.

Τα μηνύματα τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τις εταιρείες εμπορίας σπόρων και παραγωγής βιοκαυσίμων επιβεβαιώνουν για ακόμη μια χρονιά τη δυναμική της καλλιέργειας. Από τη μια το λιγότερο κόστος σε σχέση με τις άλλες εαρινές καλλιέργειες κι από την άλλη το γεγονός, ότι φέτος πολλά χωράφια με σιτηρά έμειναν ακαλλιέργητα δί- νουν μια ώθηση στον ηλίανθο. Σ’ αυτό βοηθούν και οι τιμές που παρέχουν τα συμβόλαια, οι οποίες είναι φέτος αυξημένες σε σχέση με πέρσι.

Σε ανατολική Μακεδονία – Θράκη οι περισσότερες εκτάσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, στη χώρα μας οι περισσότερες εκτάσεις με την καλλιέργεια υπάρχουν στην ανατολική Μακεδονία – Θράκη και ειδικότερα στον Έβρο, ενώ ακολουθούν Δράμα, Ξάνθη και Καβάλα. Στην κεντρική Μακεδονία καλλιεργείται κυρίως στις Σέρρες και στο Κιλκίς, ενώ στη δυτική Μακεδονία σε Φλώρινα και Κοζάνη. Νοτιότερα έχουμε εκτάσεις καλλιέργειας σε Θεσσαλία (Λάρισα, Μαγνησία) και Στερεά Ελλάδα (Φθιώτιδα).

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι πέρσι η καλλιέργεια ηλίανθου στη χώρα μας ανήλθε σε περίπου 780.000 έως 800.000 στρέμματα. Φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 900.000 και ίσως να φτάσει τα 1.000.000 στρέμματα. Νέες εκτάσεις αναμένεται να έχουμε σε δυτική και κεντρική Μακεδονία, όπως επίσης και σε Θεσσαλία (Αλμυρό, Λάρισα κ.α.) και Φθιώτιδα (Δομοκός). Όσον αφορά στην παραγωγή ηλίανθου, η Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπόρων Δημητριακών και Ελαιούχων Σπόρων (COCERAL) αναφέρει ότι στην Ελλάδα το 2019 ανήλθε σε 209.000 τόνους, ενώ για το 2020 προβλέπεται να φτάσει στους 247.000 τόνους.

Μεγάλη ζήτηση για σπόρους

Συμφωνεί ως προς την αύξηση των στρεμμάτων φέτος και ο κ. Δημήτριος Βλαχάκης, υπεύθυνος πωλήσεων σπόρων της Syngenta. Όπως αναφέρει στο Περιοδικό Γεωργία – Κτηνοτροφία «η αύξηση της τιμής των συμβολαίων φέτος κατά 2 λεπτά (από 35 που ήταν πέρσι στα 37 λεπτά το κιλό) έκανε πολλούς παραγωγούς φέτος να στραφούν στον ηλίανθο. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για σπόρους και εκτιμώ ότι φέτος η καλλιέργεια θα φτάσει στα 950.000 στρέμματα.

Επίσης, τα προβλήματα με την έλλειψη βροχοπτώσεων και τη χαμηλή στάθμη ύδατος στις πομόνες σε πολλές περιοχές έχουν προβληματίσει πολλούς αγρότες που από το βαμβάκι (που είχε χαμηλή τιμή πέρσι) και το καλαμπόκι στρέφονται στον ηλίανθο που έχει λιγότερες απαιτήσεις άρδευσης. Το 50% των στρεμμάτων στη χώρα μας είναι ξηρικά που αν έχουν βροχές φέρνουν ένα καλό εισόδημα στον παραγωγό. Οι αποδόσεις στα ξηρικά κυμαίνονται στα 180-200 κιλά το στρέμμα και στα ποτιστικά στα 400-450 κιλά».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Οδυσσέας Γαβρανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Φυτοενέργεια ΑΕ «θα υπάρχει φέτος αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας. Η τιμή είναι καλή και δεν υπάρχουν ανταγωνιστικές καλλιέργειες. Η καλλιέργεια παραμένει ελκυστική για τους αγρότες, αφού το κόστος παραγωγής είναι προσιτό και αφορά ως επί το πλείστον το ενοίκιο, το πότισμα και το λίπασμα. Χονδρικά το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα είναι στα 50-60 ευρώ».

«Ήδη πολλοί παραγωγοί στην περιοχή έχουν υπογράψει συμβόλαια», αναφέρει ο παραγωγός από το Τυχερό Έβρου κ. Παναγιώτης Σκαρκάλας. «Φέτος λόγω της ξηρασίας έχει πέσει πολύ η στάθμη του νερού, με αποτέλεσμα πολλοί να αφήσουν το βαμβάκι που έχει υψηλές απαιτήσεις άρδευσης. Επίσης, σταμάτησε η καλλιέργεια στα τεύτλα στην περιοχή. Όλοι αυτοί αναμένεται να στραφούν στον ηλίανθο. Πέρσι οι αποδόσεις ήταν καλές και έφτασαν μέχρι και στα 450 κιλά το στρέμμα, που σημαίνει ένα καλό εισόδημα στον παραγωγό».

«Φέτος λόγω καιρού έμειναν άσπαρτα πολλά χωράφια με σιτηρά, τα οποία εκτιμώ ότι θα σπαρούν με ηλίανθο», τονίζει ο κ. Βασίλειος Ευσταθόπουλος, παραγωγός από τη Δράμα. «Τις δύο προηγούμενες χρονιές λόγω των καιρικών συνθηκών είχαμε πολύ αυξημένες αποδόσεις. Αυτό σε συνδυασμό με τη συμβολαιακή γεωργία κάνει την καλλιέργεια ηλίανθου, ελκυστική επιλογή για τους παραγωγούς», πρόσθεσε.

Χαρακτηριστικά της σποράς

Όπως μας ανέφεραν οι παραγωγοί, η σπορά γίνεται νωρίς την άνοιξη και όταν η θερμοκρασία εδάφους σταθεροποιηθεί στους 8° C. Η κατάλληλη εποχή σποράς είναι το διάστημα από 15 Μαρτίου έως 15 Απριλίου, ανάλογα βέβαια την περιοχή.
Η σπορά γίνεται γραμμικά με πνευματικές μηχανές. Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών είναι 75 cm και επί της γραμμής σποράς 20 – 22 cm για γόνιμα – ποτιστικά χωράφια και 25 cm για πιο φτωχά και αδύνατα ξηρικά χωράφια.

Ο αριθμός των επιθυμητών φυτών ανά στρέμμα αναφέρεται ακολούθως:
για ξηρική καλλιέργεια 4.500 – 5.000 φυτά το στρέμμα και για ποτιστική καλλιέργεια 5.500 – 6.000 φυτά το στρέμμα.

Καλλιέργεια ηλίανθου στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν (φθινόπωρο του 2019), για την περίοδο 2019/2020, η παραγωγή ηλίανθου στα κράτη μέλη της ΕΕ εκτιμάται ότι ανήλθε σε 10 εκατ. τόνους. Η παραγωγή ήταν αυξημένη λόγω της αύξησης των στρεμμάτων καλλιέργειας που είχαμε σε Γαλλία και Ρουμανία. Γενικότερα οι καλλιεργηθείσες εκτάσεις, οι στρεμματικές αποδόσεις και η παραγωγή ηλίανθου κυμάνθηκαν πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Όσον αφορά στην ερχόμενη χρονιά (2020/2021) η Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπόρων Δημητριακών και Ελαιούχων Σπόρων (COCERAL) αναφέρει ότι η έκταση καλλιέργειας ηλίαν- θου στην ΕΕ αναμένεται να είναι αυξημένη, φτάνοντας τα 4.325.000 εκτάρια (πέρσι ήταν στα 4.290.000 εκτάρια).

Πηγή: agrotypos.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Θέσεις εργασίας σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής της Θεσσαλίας. Οι ειδικότητες που ζητούνται

Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας του Υπουργείο…