tsipr

Σπάει η περιφέρεια, σπάει και το «πακέτο» κατάτμησης – απλής αναλογικής. Με το «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών, της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας, απαντάει η κυβέρνηση στην εκλογολογία που συντηρείται από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Η κίνηση αυτή, πέρα από τις επίσημες διακηρύξεις για την αναγκαιότητα ισονομίας και διαφάνειας μεταξύ των υποψηφίων που γενικώς έχουν πολιτική αποδοχή σε ευρύ φάσμα του πολιτικού προσωπικού, αποτελεί ουσιαστικά μια «ντρίμπλα» που έχει στόχο να εντείνει τις εσωτερικές διχογνωμίες των αντιπάλων της κυβέρνησης.

Από το Μαξίμου εμφανίζουν ως «κλειδωμένο» το ζήτημα της άμεσης προώθησης σχετικής διάταξης στο επικείμενο νομοσχέδιο Σκουρλέτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πάντως, διευκρινίζουν ότι η κίνηση αυτή δεν συνδυάζεται με νέο άνοιγμα της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική, μολονότι ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών την Κυριακή σε συνέντευξή του στην «Αυγή» άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο: «η πρόταση αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί στην ατζέντα μιας ουσιαστικής συζήτησης με το Κίνημα Αλλαγής, εάν ενδιαφερόταν να επανατοποθετηθεί για τον χρόνο εφαρμογής της απλής αναλογικής» ανέφερε.

Το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή την πρωτοβουλία, διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση από τη μεριά της κυβέρνησης να ανοίξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο και να επαναφέρει το θέμα της απλής αναλογικής. «Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας για την απλή αναλογική, πριν από περίπου ενάμισι χρόνο. Πολιτικές δυνάμεις τοποθετήθηκαν. Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον με δική μας πρωτοβουλία, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Δεν τίθεται θέμα να ανοίξει ξανά η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο» σημείωσε.

Ωστόσο, ακόμη κι αν το θέμα της κατάτμησης της Β’ Αθηνών προωθηθεί τώρα χωριστά από την απλή αναλογική, από την κυβέρνηση δεν θα σταματήσουν να θυμίζουν ότι η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τα αντιλαμβανόταν ως «πακέτο» όταν το καλοκαίρι του 2016, που προωθούνταν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική, εκείνη έθετε ως προϋπόθεση για να υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το θέμα της κατάτμησης της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στον Real FM «θύμισε» την επίκληση αυτής ακριβώς της προϋπόθεσης από την πλευρά Γεννηματά στο παρελθόν: «εάν έχουν διαμορφωθεί εκείνοι οι όροι που θα οδηγήσουν σε μια επανατοποθέτηση των κομμάτων που δεν την είχαν υποστηρίξει, πολύ ευχαρίστως το συντομότερο δυνατόν να το φέρουμε και επειδή θεωρούμε ότι δεν είναι μόνο το θέμα της απλής αναλογικής, αλλά θυμάστε, η κ. Γεννηματά είχε θέσει και κάποιες άλλες προϋποθέσεις, μία από αυτές ήταν το «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια τέτοια συνολική συζήτηση. Ούτως ή άλλως η απλή αναλογική είναι νόμος του κράτους για τις μεθεπόμενες εκλογές, μακάρι να μπορεί να εφαρμοστεί στις επόμενες εξασφαλίζοντας τις 200 ψήφους». Με άλλα λόγια, προς το παρόν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για την απλή αναλογική, αλλά αν η Φώφη το θελήσει από την κυβέρνηση το συζητάνε.

Με την άμεση προώθηση της κατάτμησης της Β’ Αθήνας μπορεί κανείς να καταλάβει ότι το Μαξίμου στρέφει την πίεση πρωτίστως προς τη Φώφη Γεννηματά και την καλεί:

• Εφόσον ψηφίσει τη σχετική διάταξη, που υπήρξε και δικό της αίτημα, να εξηγήσει γιατί πλέον δεν αντιλαμβάνεται το ζήτημα αυτό ως «πακέτο» με την απλή αναλογική

• Εφόσον δεν την ψηφίσει, να εξηγήσει γιατί υπαναχωρεί από την προηγούμενη θέση της.

Μέχρι του σημείου βέβαια να κατατεθεί η σχετική διάταξη και να προωθηθεί για ψήφιση, θεωρείται ότι θα επιφέρει εσωτερικές αναταράξεις σε Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη, δεδομένου ότι άλλοι θα στηρίζουν και άλλοι κατά κανόνα «πρωτοκλασάτοι» που θα θεωρήσουν ότι χάνουν το προνόμιο της μεγαλύτερης περιφέρειας θα αντιδράσουν. Βεβαίως, όπως και στην περίπτωση της απλής αναλογικής, απαιτούνται 200 ψήφοι προκειμένου η εφαρμογή να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Ο «μικρός εταίρος»

Η προώθηση της κατάτμησης της περιφέρειας δείχνει να εντάσσεται σε μια σειρά κινήσεων τακτικής της κυβέρνησης (όπως π.χ. με τα «δικαιωματικά» ή «προοδευτικά» νομοσχέδια) που στοχεύουν κυρίως στο Κίνημα Αλλαγής (μέχρι πρότινος ΔΗΣΥ) με την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια κίνηση «win – win».

Εν προκειμένω, είτε η Φώφη Γεννηματά θα αναγκαστεί να αποδεχτεί το κυβερνητικό «φλερτ» υποχωρώντας στην κυβερνητική πίεση που όπως εκτιμάται βρίσκει ερείσματα και στο εσωτερικό του σχήματος, είτε θα καταφύγει σε διαχωριστικές γραμμές. Στη δεύτερη περίπτωση η κυβέρνηση θα καταγγείλει την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛΛ για συντηρητική στροφή και σύγκλιση με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Απώτερος στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι να συντηρείται η εικόνα ότι παραμένει ανοιχτή στον διάλογο με την Κεντροαριστερά ή για την ακρίβεια με το κομμάτι της Κεντροαριστεράς που εκπροσωπείται στο ΚΙΝΑΛΛ, όσο αυτό κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση. Κατ’ επέκταση, με αυτό τον τρόπο το Μαξίμου θέλει να υπογραμμίζει ότι ο μόνος ρόλος που επιφυλάσσεται για το ΚΙΝΑΛΛ στο πολιτικό σκηνικό είναι αυτός του «μικρού κυβερνητικού εταίρου» που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στους δύο βασικούς πόλους, τον προοδευτικό και τον συντηρητικό.

Οι … υπερ-πρόωρες της Φώφης

Σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική, στο Μαξίμου, αν και συντηρούσαν εδώ και καιρό το ενδεχόμενο επαναφοράς της, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι υπήρχε ανταπόκριση από το ΚΙΝΑΛΛ, φαίνεται πως άλλαξαν ρότα ειδικά μετά το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για πρόωρες εκλογές πριν την έξοδο από το πρόγραμμα. Αν και από τη Χαριλάου Τρικούπη το αίτημα αυτό προβάλλεται ως «ίσων αποστάσεων» τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Ν.Δ., από το επιτελείο του πρωθυπουργού αντιμετωπίζεται ως ενδεικτικό της προσέγγισης με τη Ν.Δ.. Κι αυτό διότι το αίτημα για πρόωρες πριν την έξοδο διαφοροποιείται από Ν.Δ. ως προς τον χρόνο (η Ν.Δ. καλεί σε πρόωρες το φθινόπωρο, μετά την έξοδο), αλλά το βασικό είναι ότι στην πράξη θα σήμαινε τίναγμα στον αέρα της διαπραγμάτευσης και του κυβερνητικού αφηγήματος περί εξόδου λίγο πριν τη λήξη του προγράμματος.

Πάνω απ’ όλα χαρακτηρίζεται ως μια «ακατανόητη» κίνηση, που βασική εξήγηση έχει την προσπάθεια να αντιμετωπιστούν εσωτερικά προβλήματα συνοχής στο ΚΙΝΑΛΛ.

Δεδομένου ότι, καθώς φαίνεται, η κίνηση της Φώφης Γεννηματά την περασμένη Τετάρτη είχε τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα – πολλοί εμφανίζονται δυσαρεστημένοι στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής (τόσο για το αίτημα καθαυτό όσο και για το ότι δε συζητήθηκε στα όργανα) – το Μαξίμου με την κίνηση για τη Β’ Αθήνας ήρθε στη συνέχεια να εντείνει τις εσωτερικές διχογνωμίες, πιέζοντας την επικεφαλής του να ξεκαθαρίσει ποια κατεύθυνση επιθυμεί να ακολουθήσει.

Άναψαν φωτιές στο ΚΙΝΑΛΛ

Ήδη δημόσια καταγράφονται θετικές αντιδράσεις από στελέχη του Κινήματος Αλλαγής όπως ο βουλευτής και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος αλλά και η βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου. Σημασία δίνουν από το Μαξίμου και στην καταρχάς θετική υποδοχή από τον Μάκη Βορίδη (Ν.Δ.). Πάντως αναμενόμενες θεωρούν και αντιδράσεις «ναι μεν αλλά», όπου κάποιοι συμφωνούν με την πρόταση για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας αλλά καταγγέλλουν πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης προς διαχωρισμό.

Γενικότερα στο επιτελείο του πρωθυπουργού βλέπουν με ικανοποίηση να καταγράφονται κινήσεις εσωκομματικής πίεσης της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛΛ για σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και έχουν κάθε λόγο να ενισχύουν αυτές τις φωνές. Ο προαναφερθείς Δημήτρης Κρεμαστινός, πέρα από το στενό ζήτημα της Β’ Αθήνας, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου μεταξύ των δύο «όμορων» χώρων, όπως είπε, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει την πρωτοβουλία. Στην ουσία ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να επιμείνει παρά τις αρνήσεις, λέγοντας πως πρέπει να καλέσει τη Φώφη Γεννηματά σε διάλογο «όχι μία αλλά πολλές φορές».

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην υπουργός είναι από εκείνους που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του Γιάννη Ραγκούση για το μέλλον της κεντροαριστεράς, με την οποία έθεσε πιο επιτακτικά προς την ηγεσία το θέμα της σύγκλισης και συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και της πάση θυσία αποστασιοποίησης από τη Ν.Δ. Ο ίδιος ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε μάλιστα πως οποιαδήποτε νέα κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ. στις μεταμνημονιακές συνθήκες «θα είναι προδοσία της παράταξης».

Στην εκδήλωση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης καθώς και ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης. Επίσης από το Ποτάμι παρέστησαν οι Σπύρος Δανέλλης και Μίλτος Κύρκος, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Κρεμαστινός και από τη ΔΗΜΑΡ ο Θόδωρος Μαργαρίτης.

Βεβαίως το ερώτημα είναι ποιο το μέλλον αυτής της όσμωσης δεδομένου ότι αφενός προκαλεί εύλογη καχυποψία στο εσωτερικό και κυρίως στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛΛ, αφετέρου συσπειρώνει αρκετούς στη γραμμή της αυτόνομης κεντροαριστερής παράταξης που δεν είναι «δεκανίκι» κανενός.

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου δείχνει διατεθειμένο να συνεχίσει να «αξιοποιεί» τα εσωτερικά προβλήματα όσων τοποθετούνται απέναντί του.

Δείχνουν … φθινόπωρο

Από την άλλη και στο εσωτερικό του οι «διαφορετικές» φωνές σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά την έξοδο, επιμένουν και δη επιμένουν και δημόσια.

Ενδεικτικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, έδειξε – για ακόμη μια φορά – όχι μόνο να αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο αλλά να το προκρίνει κιόλας: «Οτιδήποτε γίνει μετά το τέλος του προγράμματος, πιστεύω ότι δεν είναι πρόωρο. Έχει κλείσει ένας ιστορικός κύκλος και μάλιστα πρέπει να δούμε ότι είναι η μακροβιότερη κυβέρνηση, η μόνη που κατάφερε να ολοκληρώσει και να εκπληρώσει την εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό και να δώσει ένας τέλος σε αυτή τη μεγάλη ιστορική περιπέτεια». Ο ίδιος, στο πρόσφατο παρελθόν, έχει αναφερθεί στην ανάγκη να κλείσει ο κύκλος της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛΛ με τη λήξη του μνημονίου.

Και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος εδώ και καιρό καλλιεργεί τη φυσιογνωμία της «αριστερής συνείδησης» στις τάξεις της συμπολίτευσης, υπονόησε ότι το θέμα των εκλογών είναι ανοιχτό, ανεξαρτήτως των δημόσιων κυβερνητικών διακηρύξεων – του πρωθυπουργού μη εξαιρουμένου – περί εξάντλησης της τετραετίας.

Μιλώντας στον Real FM χαρακτήρισε «λάθος» τη συζήτηση για εκλογές τώρα, διότι τώρα η συζήτηση αφορά τη διαπραγμάτευση, αλλά πρόσθεσε πως «από την έκβαση της διαπραγμάτευσης θα κριθούν και οι πολιτικές εξελίξεις».

topontiki.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Δήλωση του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Πύλης Κώστα Μαράβα, για τη μεγάλη του εκλογική νίκη

  Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους δημότες του Δήμου Πύλης, που τ…