Arxiki

Στο Παλαιομονάστηρο & στην πλατεία του χωριού χθες Τετάρτη 30 Απριλίου στις 8:00μμ, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Παλαιομοναστήρου, αναβίωσε για άλλη μια χρονιά το έθιμο του «Κλήδωνα».

Το προσωνύμιο «Κλήδονας» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κλήδων» που σημαίνει προγνωστικός ήχος και χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τον συνδυασμό των τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής.

Ουσιαστικά ο «Kλήδονας» σχετίζεται με μια λαϊκή μαντική διαδικασία, η οποία λέγεται ότι αποκαλύπτει στις άγαμες κοπέλες την ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή της Πρωτομαγιάς, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονταν σε κάθε γειτονιά του χωριού και μία από αυτές, με μπροστάρισσα την χαρακτηρισμένη & νύφη, πήγαιναν στο πηγάδι ή σε κάποια βρύση να φέρουν το «αμίλητο νερό» και στη διαδρομή μέχρι το σημείο συνάντησής τους, δεν έπρεπε να μιλήσουν σε κανέναν, ώστε το νερό να μη χάσει τις μαγικές του ιδιότητες.

Πριν από αυτό όμως η κάθε μια κοπέλα έφερνε & έδινε στη νύφη μια «χειρίτσα»(μικρό μπουκέτο) λουλούδια την οποία τοποθετούσε στην τσκάλα (πήλινο δοχείο), κάνοντας μια ευχή είτε για ευζωία & καλοτυχία, είτε μέχρι του χρόνου τέτοια μέρα να έχει ήδη παντρευτεί. Τελευταία έβαζε την χειρίτσα της στην τσκάλα η νύφη, στην οποία έδενε & ένα δαχτυλίδι, «σφραγίζοντας» & δηλώνοντας έτσι ότι η όλη διαδικασία έλαβε τέλος.

Την τσκάλα γύρωθεν στόλιζαν με με μπούρμπερη & αγιόκλημα, φυτά με τα οποία έζωναν διάφορα σημεία του σώματος, με σκοπό την ίασή τους, όπως μέση, χέρι, αυχένα κλπ. Μετά το σφράγισμα της τσκάλας με αλυσίδα & κλειδαριά, ώστε να διατηρηθούν όλες οι «μαγικές» ιδιότητες του νερού, αλλά & να μην εξανεμιστούν οι ευχές, άρχιζε το τραγούδι & ο χορός.

Τέλος η τσκάλα φυλάγονταν σε ένα μέρος του σπιτιού, ώστε να μην κλαπεί, από τα αγόρια συνήθως, & μετά από τρεις ημέρες, παραμονή του Αγ. Αθανασίου & στο ίδιο μέρος, ανοίγονταν & η κάθε κοπέλα, αναγνωρίζοντας την δική της χειρίτσα, την έπαιρνε, ραντίζοντας αρχικά το σώμα της, καθώς το νερό αυτό θεωρούνταν κατά τρόπο τινά ως «αγίασμα» & κατόπιν τη φύλαγε σε κάποιο σημείο του σπιτιού της, έως την επόμενη χρονιά.

Τώρα εμείς από την πλευρά μας, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, δεν θα ήτο δυνατόν να μαντέψουμε την ευχή όλων των γυναικών της χθεσινής συνάθροισης, ωστόσο για τις τρεις εκ των κυριών, που είναι υποψήφιες δημ. σύμβουλοι, Έφη Καλέτση, Χαρά Καλλιώρα του συνδυασμού «Πρώτα ο Άνθρωπος» και Βιβή Πάλλα του «Πύλη Αξιών», μπορούμε με τα βεβαιότητας να πούμε, πως η ευχή τους δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη, απ’ το να εκλεγούν με τον συνδυασμό τους!!!

DSC09264

DSC09265

DSC09266

DSC09267

DSC09268

DSC09269

DSC09271

DSC09272

DSC09273

DSC09275

DSC09276

DSC09277

DSC09278

DSC09279

DSC09280

DSC09281

DSC09282

DSC09283

DSC09284

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…