analusi-giati-o-prwthupourgos-petaei-to-ganti-ston-kammeno.w_l

Τις επόμενες κινήσεις του σε σχέση με το μέλλον της συνεργασίας του με τον Π. Καμμένο αποκάλυψε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στο OPEN και την Ελλη Στάη.

Τις επόμενες κινήσεις του σε σχέση με το μέλλον της συνεργασίας του με τον Πάνο Καμμένο αποκάλυψε ο πρωθυπουργός στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο «Open» και την Έλλη Στάη.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραμονές της συνάντησης του με τον κυβερνητικό του εταίρο του έστειλε τρία ξεκάθαρα μηνύματα ενώ τον κάλεσε χωρίς περιστροφές να πει δημόσια πως στηρίζει την κυβέρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ανάλογα με τις απαντήσεις που θα πάρει από τον Πάνο Καμμένο θα λάβει τις αποφάσεις του για τις πολιτικές εξελίξεις που θα υπάρξουν.

Ψήφος εμπιστοσύνης αν ο Καμμένος δεν στηρίξει την κυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το «γάντι» στον Πάνο Καμμένο καλώντας τον να πει «με σαφήνεια πως στηρίζει την κυβέρνηση» διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μία τέτοια κίνηση θα έφερνε σε ιδιαίτερη δύσκολη τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ καθώς στην περίπτωση που την υπερψήφιζε τότε δεν θα μπορούσε να ψηφίσει αρνητικά στο Σκοπιανό. Ωστόσο ο πρωθυπουργός φέρεται να είναι αποφασισμένος να μην δεχτεί αυτή την φορά «αστερίσκους» από τον κυβερνητικό του εταίρο επιβεβαιώνοντας το άσχημο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών. «Αν ο εταίρος μου το αφήσει ανοιχτό και άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, τότε θα μετρηθούμε στη βουλή» είπε χαρακτηριστικά.

 

Πρόωρες εκλογές αν δεν έχει η κυβέρνηση 151 βουλευτές

Το δεύτερο μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός προς τον Πάνο Καμμένο 48ωρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του είναι πως δεν πρόκειται να δεχθεί να είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Στην περίπτωση αυτή θα προκηρύξει εκλογές καθώς θα υπάρχει πολιτικό και όχι συνταγματικό πρόβλημα.

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει πως ένα πολιτικό διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ θα οδηγήσει απ’ ευθείας στις κάλπες κάτι που σίγουρα δεν επιθυμεί την δεδομένη χρονική στιγμή ο Πάνος Καμμένος καθώς το κόμμα του σε όλες τις δημοσκοπήσεις δεν πιάνει το όριο του 3% για την είσοδο στη βουλή.  «Σε αυτήν την εκδοχή, την θεωρώ απίθανη να συμβεί, θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εν ευθέτω χρόνο, αφού ρυθμιστούν μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, μια σειρά από θέματα να είναι σίγουροι οι Έλληνες ότι δεν θα τα αφήσουμε στη μέση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη στο Open και την Ελλη Στάη.

Ο Καμμένος ας καταψηφίσει την συμφωνία αλλά να στηρίξει την κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος πως διαθέτει την πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και σέβεται το δικαίωμα του κυβερνητικού του εταίρου να την καταψηφίσει. Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσει να στηρίζει την κυβέρνηση. «Υπάρχουν τέτοιες κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ευρώπη, αλλά υπήρξε και στην Ελλάδα με τον Φώτη Κουβέλη που βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν μετείχαν στην τρικομματική κυβέρνηση».

Έδειξε πως έχει τους 151 για να προχωρήσει

Ο Πρωθυπουργός έδειξε πως μπορεί να έχει τους επτά βουλευτές οι οποίοι θα προστεθούν στους 145 της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Παράλληλα δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το αν θα κρατήσει τα κυβερνητικά στελέχη των ΑΝΕΛ εφ’ όσον τα ίδια το θελήσουν. Μάλιστα αναφέρθηκε τόσο στην Κατερίνα Παπακώστα που μετέχει στην κυβέρνηση ως ανεξάρτητη αλλά και τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη που υπερψήφισε τον προϋπολογισμό. Στα ονόματα που φαίνεται να υπολογίζουν ακόμα στο Μαξίμου είναι του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλη και τριών βουλευτών των ΑΝΕΛ του Κώστα Ζουράρι, της Έλενας Κουντουρά και του Βασίλη Κόκκαλη. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα έχουν κυβερνητικές θέσεις.

Μέσα στο μήνα η συμφωνία στη Βουλή 

Χωρίς καθυστερήσεις αναμένεται να φέρει την συμφωνία στην βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος περιμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τις συνταγματικές αλλαγές στην γειτονική χώρα προκειμένου να πάρει η ελληνική πλευρά την σκυτάλη. «Έχω στόχο άμεσα, μόλις ψηφιστεί η αναθεώρηση στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ του αποτελέσματος και των άρθρων του Συντάγματος, άμεσα να δώσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα κόμματα το αποτέλεσμα. Θα έχουν την εικόνα του ποιες αλλαγές έγιναν και μετά θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής για τις διαδικασίες».

Νέα δεδομένα από το Ποτάμι

Μετά την συνεδρίαση της Κ.Ο βουλευτές του Ποταμιού καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να επιβεβαιώσει ότι διαθέτει την εμπιστοσύνη της βουλής προκειμένου να υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Η αλλαγή πλεύσης βάζει πλέον νέα δεδομένα με τον Σταύρο Θεοδωράκη να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και να αφήνει να εννοηθεί πως θα στηρίξει την κυβερνητική λύση για την επίλυση του Σκοπιανού.

Οι Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς είναι θετικοί αλλά θέτουν ως όρο να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης. Οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός είναι αντίθετοι με την κύρωση της συμφωνίας, ενώ ο Σπύρος Δανέλης έχει ξεκαθαρίσει πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα υπερψηφίσει τη συμφωνία.

Όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην πρώτη μεγάλη συνέντευξή του για το 2019 στο κεντρικό δελτίο του OPEN και την Έλλη Στάη

Πηγή:thetoc.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Τρικαλινοί δρομείς στον Μαραθώνιο της Βιέννης!!!

Ακόμη μια αποστολή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων σε Μαραθώνιο του εξωτερικού ! Αυτή την φο…