26-naos_afroditis

Η ύπαρξη του ναού στη σημερινή πλατεία Αντιγονιδών, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, έγινε γνωστή το 1936.

Πρόδρομες εργασίες εντός του 2019 για τον ναό της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, που προχωρά σε συνεργασία με το ΑΠΘ, ώστε να γίνει γεωσκόπηση της περιοχής και να προχωρήσει την ανασκαφή.

«Ανάδειξη και όχι κατάχωση των πολύ σημαντικών για τη Θεσσαλονίκη αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο οικόπεδο της πλατείας Αντιγονιδών προγραμματίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης, σε συνεργασία και με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η κατάχωση είναι προσωρινού χαρακτήρα και αποτελεί αναγκαίο στάδιο, ώστε να αναδειχθεί το τμήμα ναού των ρωμαϊκών χρόνων που έχει έρθει στο φως και εικάζεται ότι ήταν αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη», αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού σε επίσημη ανακοίνωσή του.

Κάνει επίσης λόγο για «παρανόηση δηλώσεων περί κατάχωσης, η οποία θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, θα αντιστηρίξει προσωρινά τις όμορες οικοδομές και τα πρανή και θα διευκολύνει τις οριστικές εργασίες αντιστήριξης, προκειμένου να γίνει με ασφάλεια η μετάβαση στο στάδιο ανάδειξης των αρχαιοτήτων».

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, η ανάδειξη των αρχαιοτήτων και η ένταξή τους στο αστικό περιβάλλον πρέπει να γίνει με τρόπο που να ανταποκρίνεται στη σπουδαιότητα του μνημείου και στις λειτουργικές ανάγκες της πόλης.

«Πριν από την επέκταση της ανασκαφής, προκειμένου να αποκαλυφθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο ναός, κρίνεται κατεπείγουσας ανάγκης η εξασφάλιση της στατικότητας των όμορων οικοδομών με εργασίες αντιστήριξης. Προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται η επανεξέταση της υπάρχουσας μελέτης κατασκευής πασσαλοδιαφραγμάτων ως μέτρων προστασίας των όμορων οικοδομών και των πρανών του οικοπέδου -πλην της όψης προς την πλατεία Αντιγονιδών- και η έγκρισή της. Στο πλαίσιο αυτό και μέχρι να ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες αντιστήριξης, πιθανόν να απαιτηθούν εργασίες προσωρινής κατάχωσης, οι οποίες θα εξασφαλίσουν προσωρινά την αντιστήριξη πρανών και οικοδομών και επιπλέον θα διευκολύνουν τις εργασίες αντιστήριξης που θα ακολουθήσουν», επισημαίνει.

Το υπουργείο Πολιτισμού τονίζει ότι έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα δράσης του 2019 εργασίες αντιστήριξης των όμορων οικοδομών και λήψη μέτρων προστασίας των αρχαιοτήτων με ποσό της τάξης των 150.000 ευρώ.

Επιπλέον, πρόσφατα, στις προτάσεις του, αναφορικά με μελέτες ωρίμασης για τη νέα προγραμματική περίοδο (2021 – 2017), προβλέπεται μελέτη ανάδειξης των αρχαιοτήτων του οικοπέδου στο πλαίσιο του έργου με τίτλο: «Αγνωστη Θεσσαλονίκη», όπου συμπεριλαμβάνονται μελέτες ανάδειξης αρχαιοτήτων σε οικόπεδα, υπόγεια και γειτονιές της Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων και αυτές της πλατείας Αντιγονιδών.

Στο πλαίσιο ανάδειξης και αξιοποίησης του μνημείου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης πρόκειται να συνεργαστεί με το ΑΠΘ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί γεωσκόπηση της περιοχής του πεζοδρομίου και της πλατείας Αντιγονιδών προς αναζήτηση πιθανών στοιχείων που θα βοηθήσουν στην πρόταση ανάδειξης των αρχαιοτήτων και την επέκταση της ανασκαφής δυτικότερα προς το πεζοδρόμιο και την πλατεία.

Σε κάθε περίπτωση, για την επέκταση της ανασκαφής πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δίκτυα κοινής ωφέλειας που διέρχονται από την περιοχή, όπως αποχετευτικοί αγωγοί, δίκτυα ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ, Φυσικού Αερίου κ.λπ., κάτι που απαιτεί τη συνεργασία και με άλλους φορείς της πόλης.

Ο ναός της Αφροδίτης ανακαλύφθηκε τυχαία το 2000, στην πλατεία Αντιγονιδών της Θεσσαλονίκης. Ο θρύλος αναφέρει ότι είναι δημιούργημα του Αινεία, που θεωρούνταν γιος της και αρχικά ανεγέρθηκε λίγο έξω από τη Νέα Μηχανιώνα. Την εποχή της ρωμαϊκής κατάκτησης, όμως, οι Θεσσαλονικείς, προσπαθώντας να εξευμενίσουν τον Οκτάβιο, μετέφεραν τον ναό που είχε χτιστεί από τον γενάρχη των Ιούλων (Αινεία) στην περιοχή των Ιερών, όπου βρίσκονταν οι περισσότεροι ναοί αφιερωμένοι σε θεούς και αυτοκράτορες.

Ο ναός

Ναός της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη

Η ύπαρξη του ναού στη σημερινή πλατεία Αντιγονιδών, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, έγινε γνωστή το 1936, όταν ξεκίνησε εκσκαφή στη συμβολή των οδών Κρυστάλλη με Διοικητηρίου για τη θεμελίωση διώροφης οικοδομής. Το 2000, που αυτή κατεδαφίστηκε, πραγματοποιήθηκε ανασκαφή από την αρχαιολόγο Α. Τασιά, η οποία ξανάφερε στο φως το ανατολικό τμήμα της κρηπίδας του ναού και κάποια αγάλματα ελληνορωμαϊκών χρόνων.

Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό τεχνούργημα με κίονες που ξεπερνούν σε ύψος τα 7 μέτρα, ενώ τα κιονόκρανα που έχουν χρονολογηθεί κατατάσσονται στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ. ή στις αρχές του 5ου. Σήμερα, κάποια από τα εντυπωσιακά του τμήματα, όπως η είσοδος και ορισμένα αγάλματα, έχουν αποσπαστεί και κοσμούν την πρώτη αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, ενώ θρυλείται πως η εκπληκτική αυτή ανακάλυψη έχει πολλά ακόμη να δώσει.

Κάποιοι, που συμμετέχουν στον αγώνα για την ανάδειξή του, τον αναφέρουν ως «Παρθενώνα της Θεσσαλονίκης». Εκτοτε, ευαισθητοποιημένοι πολίτες, ανάμεσα στους οποίους επιστήμονες και αρχαιολόγοι, δίνουν αγώνα όχι απλώς να αναδειχθεί και αξιοποιηθεί το μνημείο, αλλά να μην επιστρέψει στη λήθη της κατάχωσης, ποιος ξέρει για πόσα ακόμη χρόνια…

(Έντυπη έκδοση)
efsyn.gr
Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Συνάντηση της ΔΠΕ Τρικάλων, για την σχολική διαρροή των Ρομά