tsipras-merkel

Ο πρωθυπουργός ωστόσο επέμεινε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αξίωση του Ταμείου να νομοθετηθούν από τώρα μέτρα για μετά το 2018 – Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν τη δυσαρέσκεια Μέρκελ για τις επιθέσεις Τσίπρα στον Σόιμπλε

Την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης ότι το ΔΝΤ είναι μέρος του ελληνικού προγράμματος φέρεται να εισέπραξε με προσεκτικό μεν, πλην αρκετά σαφή τρόπο, ο Αλέξης Τσίπρας από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά το γεύμα εργασίας που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο Βερολίνο.

Στη διάρκειας 95 λεπτών συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτες, το οικονομικό ήταν το θέμα που κυριάρχησε, καθώς το συζήτησαν κατά τα τρία τέταρτα της κουβέντας, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Η κυρία Μέρκελ, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, έδειξε και στην συζήτηση αυτή, τη διάθεση που εξέφρασε στις δημόσιες δηλώσεις της, ότι δηλαδή η διαπραγμάτευση της Ελλάδας δεν γινεται με το Βερολίνο, αλλά με τους θεσμούς και φάνηκε να μην ενθουσιάζεται με τη λογική της πολιτικής λύσης, τουλάχιστον ανοιχτά.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές δεν έχαναν την αισιοδοξία τους και, επικαλούμενες το γενικότερο κλίμα της συνάντησης, εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η Γερμανία δεν έχει λόγο να μην θέλει τελικά λύση στην εμπλοκή που υπάρχει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός στην άρνηση που έχει εκφράσει απέναντι στην απαίτηση του ΔΝΤ να θεσμοθετηθούν από τώρα μέτρα λιτότητας για μετά το 2018. «Ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ, το σίγουρο είναι ότι νεα μέτρα μετά τη ληξη του προγράμματος είναι κοινωνικά και οικονομικά καταστροφικά και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των παροχών στους χαμηλοσυνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός σημείωσε στην καγκελάριο ότι «η απόφαση για την διανομή της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος είναι απαραίτητη για την στήριξη όσων έχουν υποφέρει οκτώ χρόνια από την κρίση και υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης».

Όσο για τη «διαρροή» που φέρεται να έγινε από τη γερμανική πλευρά, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κάλυψε τον υπουργό των Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως «όποιος επιτίθεται στον Σόιμπλε, επιτίθεται σε μένα», ελληνικές κυβερνητικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά ότι υπήρξε τέτοια στιχομυθία ανάμεσα στην κυρία Μέρκελ και τον κ. Τσίπρα.

Στις κοινές τους δηλώσεις ενώπιον καμερών και δημοσιογράφων, υπενθυμίζεται, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε ξεκαθαρίσει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο, αλλά στο Eurogroup, ενώ ο κ. Τσίπρας ζήτησε γενναίες αποφάσεις, για να μην επιστρέψει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα.

 protothema.gr
Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Μια μοναδική ορχήστρα για μια μοναδική συναυλία! Το μουσικό σύνολο  Ricciotti από την Ολλανδία στην Καλαμπάκα!

26 Οκτωβρίου 2023 – 17:00 , ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΕΩΡΩΝ Το σύνολο Ricciotti είναι μια συμ…