alcohol14_660

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν βοηθά στην αποτελεσματικότερη σεξουαλική λειτουργία.

Αν και μερικά ποτά μπορούν να βοηθήσουν να χαλαρώσει ένα ζευγάρι, το αλκοόλ στην πραγματικότητα δεν είναι ένα αφροδισιακό. Είναι καταθλιπτικό και δρα στην πλευρά του εγκεφάλου που μειώνει τις αναστολές, κάνοντας μας να αισθανόμαστε πιο χαλαροί κοινωνικά και με περισσότερη σεξουαλικά αυτοπεποίθηση, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την επιθυμία μας για σεξ.

Αυτά τα χαλαρά συναισθήματα της κοινωνικότητας και χαλαρότητας μπορεί να βοηθήσουν στην υπερνίκηση των σεξουαλικών αναστολών και οι μελέτες έχουν δείξει ότι, οταν καταναλώνεται με μετριοπάθεια, το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει μερικές γυναίκες να φτάσουν πιο εύκολα στον οργασμό.

Τα καλά νέα είναι ότι η πόση ενός έως δύο μικρών ποτηριών κόκκινου κρασιού την ημέρα εξακολουθεί να θεωρείται ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία, η οποία με τη σειρά της υποστηρίζει την παροχή αίματος στα γεννητικά όργανα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγιούς σεξουαλικής λειτουργίας.

Έχει υπάρξει μεγάλη δημοσιότητα με την πάροδο των ετών σχετικά με την  πιθανή προστατευτική επίδραση του αλκοόλ – και ιδιαίτερα του κόκκινου κρασιού – στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Στην πραγματικότητα, μέχρι 2 μονάδες την ημέρα (ένα ποτήρι κρασί) μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε μερικές ομάδες – και θεωρητικά μπορεί να βελτιώσει την παροχή αίματος στα γεννητικά όργανα καθώς και σε άλλες περιοχές.

«Η γραμμή ανάμεσα στο να πιούμε με μέτρο και να το παρακάνουμε είναι πολύ λεπτή», λέει ο Δρ Abigael San, κλινικός ψυχολόγος και ειδικός στο αλκοόλ. «Ιδιαίτερα αν είστε κουρασμένοι, με άγχος ή πίνοντας με άδειο στομάχι.»

Συναίνεση και ανάληψη κινδύνου

Μια μελέτη που διεξήχθη για τον Family Planning Association διαπίστωσε ότι το 70% των ανθρώπων που αρνήθηκαν τη σεξουαλική επαφή ανέφεραν ότι το αλκοόλ αποτελεί μείζονα παράγοντα στη συμπεριφορά τους.

«Επειδή το αλκοόλ μπορεί να σας κάνει να μειώσετε τις αναστολές σας, μόλις περάσετε ένα συγκεκριμένο όριο, είστε πιο ευάλωτοι στη λήψη κινδύνων που δεν θα ρισκάρατε κανονικά», συνεχίζει ο San, «όπως το να κάνετε σεξ χωρίς προστασία και να προσπαθείτε να κάνετε σεξ με ανθρώπους που δεν θα κάνατε αν ήσαστε νηφάλιος. »

Επειδή η κρίση μπορεί να είναι μειωμένη, μπορεί να υπάρξει σύγχυση όσον αφορά την παροχή και τη λήψη συγκατάθεσης για το σεξ, που οδηγεί στο να το μετανιώσετε, σε τραυματισμό, λοίμωξη ή ακόμα και σεξουαλική παρενόχληση.

«Το αλκοόλ μπορεί να σας μπερδέψει με αυτό το γνωστό αυτό συναίσθημα ευφορίας και να πιίνετε περισσότερο για να διατηρήσετε αυτό το συναίσθημα», προσθέτει ο San. «Επειδή όμως χρειάζεται λίγος χρόνος για να μπεί στο σύστημά σας, μπορεί να πιείτε περισσότερο από ό, τι χρειάζεστε, προτού καταλάβετε ότι έχει επιδράσει και χάσετε τον έλεγχο».

Χρειάζονται περίπου 30 λεπτά για να αισθανθείτε τις επιπτώσεις του αλκοόλ και μπορεί να χρειαστεί μια ώρα για να μεταβολιστεί πλήρως μια ενιαία μονάδα αλκοόλ.

Αλκοόλ και διέγερση

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ παρεμποδίζει τις λειτουργίες που είναι κρίσιμες για τη σεξουαλική διέγερση και τον οργασμό – την κυκλοφορία του αίματος, την αναπνοή και την ευαισθησία των νευρικών απολήξεων.

Ο κ. Asif Muneer, σύμβουλος ουρολογικής χειρουργός και ανδρολόγος στο νοσοκομείο Wellington του Λονδίνου, μέρος του HCA Healthcare UK αναφέρει το παλιό ρητό: «το αλκοόλ αυξάνει την επιθυμία, αλλά μειώνει την απόδοση». Και υπάρχει δόση αλήθειας σε αυτό.

«Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις σεξουαλικές αναστολές και να αυξήσει την εμπιστοσύνη, αλλά συχνά σε βάρος της παρεμβολής στο κέντρο που χειρίζεται τη στύση στον εγκεφάλο μειώνοντας την ικανότητα να πετυχαίνουμε και να διατηρούμε μια στύση ώστενα φτάσουμε στον οργασμό».

Στις γυναίκες, το αλκοόλ μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη λίπανση, καθώς αφυδατώνει. Η υπερκατανάλωση μπορεί να επηρεάσει το σήμα μεταξύ των γεννητικών οργάνων και του εγκεφάλου, να ενοχλήσει τις σεξουαλικές αισθήσεις και να κάνει πιο δύσκολο τον οργασμό.

«Είναι συχνό κάποιοι άνθρωποι να καταναλώνουν οινόπνευμα για να πιέσουν τα δυσάρεστα συναισθήματα», λέει ο San. «Επίσης, μερικές γυναίκες που βιώνουν σεξουαλική δυσφορία, λόγω καταστάσεων όπως η αιθουσαία ή ο vaginismus, μπορεί να πίνουν αλκοόλ σε μια προσπάθεια να μειώσουν την ταλαιπωρία, αλλά καθώς το αλκοόλ μειώνει την κολπική λίπανση, μπορεί να χειροτερέψει τα πράγματα.

Εάν αντιμετωπίζετε δυσφορία στο σεξ, ζητήστε συμβουλευτική για συναισθηματικά ή ψυχοσεξουαλικά ζητήματα και επισκεφθείτε μία κλινική σεξουαλικής υγείας αντί να πίνετε αλκοόλ.

Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Ο Muneer επιβεβαιώνει ότι το αλκοόλ είναι διουρητικό και προκαλεί αυξημένη παραγωγή ούρων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, καθιστώντας έτσι τους πότες επιρρεπείς στην αφυδάτωση.

«Το αλκοόλ μπορεί επίσης να ερεθίσει την επένδυση της ουροδόχου κύστης και να προκαλέσει προβλήματα όπως μια υπερκινητική ουροδόχο κύστη, η οποία εκδηλώνεται με τακτική συχνότητα και επείγουσα ανάγκη ούρων», εξηγεί. «Όταν τα συμπτώματα είναι έντονα, η αποχή από το αλκοόλ για έξι εβδομάδες συχνά βελτιώνει την κατάσταση, σε συνδυασμό με τη μείωση της πρόσληψης καφεΐνης. Η προϋπάρχουσα κυστίτιδα μπορεί να προκληθεί από κατανάλωση οινοπνεύματος λόγω των άμεσων επιδράσεων στα αισθητήρια νεύρα της ουροδόχου κύστης και στους ασθενείς με τέτοιες καταστάσεις, καθώς η διάμεση κυστίτιδα πρέπει να αποτρέπει την κατανάλωση αλκοόλ εξ ολοκλήρου».

Η πρόσληψη αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, κάτι που αποτελεί κοινή αιτία σεξουαλική δυσλειτουργία σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών. Ο ιστός του πέους και ο ιστός της κλειτορίδας απαιτούν καλή ροή αίματος για βέλτιστη λειτουργία, και η συχνή λήψη αλκοόλ (λόγω της συσσώρευσης χοληστερόλης) μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει την κορτιζόλη (την ορμόνη που απελευθερώνεται όταν αγχωνόμαστε) και να μειώσει την τεστοστερόνη, την οποία τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να διατηρήσουν για μια υγιή λίμπιντο.

«Οι άνδρες με μεγάλο σωματικό λίπος, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί λόγω της υψηλής κατανάλωσης οινοπνεύματος, τείνουν να έχουν χαμηλότερη τεστοστερόνη στον οργανισμό τους και αυτό μπορεί να προκαλέσει μείωση της λίμπιντο και της στυτικής λειτουργίας», προσθέτει ο Maneer.

Συχνά, οι συνθήκες που συνδέονται με τη μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ – όπως ο διαβήτης τύπου 2, η χαμηλή τεστοστερόνη και οι καρδιαγγειακές παθήσεις – προκαλούν βλάβη στο αγγειακό σύστημα του πέους, επιφέροντας μακροχρόνια δυσλειτουργία στυτικής δυσλειτουργίας που είναι δυσκολότερα αντιμετωπίσιμη από τη λεγόμενη βραχυπρόθεσμη.

Πηγή: iatronet.gr (Σπανού Κατερίνα, Συντάκτης – Δημοσιογράφος)

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Πεζοπορία στα Μετέωρα, διοργανώνει η Ο.Λ.Κ. στις 08/10

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας διοργανώνει πεζοπορία στην περιοχή τ…