5030871

Τι αλλάζει για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στη φορολογία

Στις 31 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά και όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν οι κ.κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ, και Δημήτρης Τσαμόπουλος, πρόεδρος φοροτεχνικών Αττικής, αναφορικά με το πώς θα συμπληρώσουμε την αίτηση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, αλλά και τι ισχύει με τη μείωση ενοικίου.

Αρχικά συγκρίνουμε τα τετραγωνικά που αναγράφονται σε λογαριασμό του ρεύματος με το συμβόλαιο και το Ε9.

Αν υπάρχουν διαφορές, η διαδικασία έχει ως εξής:

  • Μπαίνουμε στο tetragonika.govapp.gr πατάτε είσοδος, και βάζετε τους κωδικούς του TAXIS και στη συνέχεια σύνδεση.
  • Στην «αυθεντικοποίηση χρήστη» επιλέγετε «συνέχεια» και αποστολή.
  • Τότε το σύστημα σας βγάζει την επιλογή «δημιουργία νέας δήλωσης», ώστε να δηλώσετε τις διαφορές που υπάρχουν στα τετραγωνικά.
  • Μόλις το πατήσετε, το σύστημα ζητάει να αποδεχτείτε ότι τα στοιχεία που έχει η εφορία στην κατοχή της, στο Ε9, να έρθουν μπροστά, ώστε να τα επεξεργαστείτε. Πατάτε «συνέχεια» και σας βγάζει τα ακίνητα.
  • Πατάτε «εισαγωγή στη δήλωση» και υπάρχουν τα στοιχεία του ακινήτου, μεταξύ αυτών και τα τετραγωνικά.
  • Στα «στοιχεία δήλωσης πολίτη» πρέπει να συμπληρώσετε μία ημερομηνία αλλαγής των τετραγωνικών. Εκεί μπορείτε να συμπληρώσετε 01/01/20 ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα.
  • Το σύστημα εμφανίζει τη διαφορά που έχετε δηλώσει στα τετραγωνικά. Στο τέλος βάζετε το mail σας, ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτή είναι η διαφορά και ολοκληρώνεται η διαδικασία.

«Αυτή η πλατφόρμα κάνει δύο δουλειές. Η μία είναι οι μη ηλεκτροδοτούμενοι χώροι και η άλλη με τα αδήλωτα τετραγωνικά, που αν τα δηλώσεις, δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις τίποτα αναδρομικά πίσω από τις 01/01/2020. Δεν χρειάζονται δικαιολογητικά. Από τη μία βλέπεις τι έχεις δηλώσει στο Ε9 και τι έχεις δηλώσει στο ΔΕΔΔΗΕ. Έχεις τη δυνατότητα να διορθώσεις τα τετραγωνικά που έχει ο ΔΕΔΔΗΕ, με βάση αυτά που αναγράφονται στο Ε9.

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν υπάρχουν βοηθητικοί χώροι, που ηλεκτροδοτούνται από το κοινόχρηστο ρολόι. Πολλές αποθήκες και γκαράζ ρευματοδοτήθηκαν από το κοινόχρηστο ρολόι, στο οποίο δεν χρεώνεται ΤΑΠ. Εκεί οι δήμοι ζήτησαν την ώρα που δηλώνεται κάθε ακίνητο, να προστεθεί στο εμβαδόν του διαμερίσματος τα τετραγωνικά μέτρα του βοηθητικού χώρου στο ΤΑΠ», σημείωσε ο κ. Παραδιάς.

Τι αλλάζει για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στη φορολογία

Αναφορικά με τη μείωση των ενοικίων, ο ίδιος σημείωσε ότι «μέχρι το τέλος Αυγούστου υπάρχει μείωση ενοικίου κατά 40% σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματικών και μόνο μισθώσεων. Δεν υπάρχει πια μείωση ενοικίου για τους εργαζόμενους, υπάρχει για τις επιχειρήσεις. Και κυρίως για τις επιχειρήσεις εστίασης. Ο εργαζόμενος πρέπει να έχει επιδότηση από το κράτος για το ενοίκιό του, όχι από τον ιδιοκτήτη. Υπάρχει πιθανότητα το κράτος να αποφασίσει να επιδοτήσει τα ενοίκια. Το κράτος πρέπει να σταματήσει αυτή την ιστορία και να προχωρήσει σε νομοθέτηση των οικειοθελών μειώσεων».

Πηγή: newsbeast.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Επιχείρηση εντοπισμού κυνηγού στο Ανθηρό. Σώος στην υγεία του…

(φωτό, Αρχείου) Ολόκληρη επιχείρηση εντοπισμού κυνηγού, έχει στηθεί από σήμερα το απόγευμα…