rodakina_mikroulia

Αν και ήδη έχουν φτάσει τα πρώτα πούλμαν με μετακλητούς εργάτες γης από την Αλβανία, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, έχει ξεχάσει τις διαβεβαιώσεις του για διευκόλυνση της πληρωμής τους με εργόσημο και όχι μέσω ΙΚΑ, που είναι μη λειτουργικό και για τους αγρότες και για τους εργάτες.

Όπως εξηγεί στο Agro24 o πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας, Μάκης Αντωνιάδης, «όσοι απασχολούμε μετακλητούς εργάτες για το αραίωμα των ροδάκινων αυτή την περίοδο, είμαστε εκτεθειμένοι, σε πιθανούς ελέγχους και δυσβάστακτα πρόστιμα. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ης Μαΐου επέτρεπε μεν τη μετάκληση Αλβανών εργατών, εξαιρώντας τους από τα περιοριστικά μέτρα εν μέσω πανδημίας, αλλά – ίσως επειδή έγινε βιαστικά – προέβλεπε την απασχόλησή τους με ασφάλιση στον ΕΦΚΑ-πρώην ΙΚΑ και όχι με εργόσημο.

Όταν ενημερώσαμε την κυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές, όλοι συμφώνησαν ότι το καλύτερο θα ήταν να πληρώνονται οι άνθρωποι αυτοί νόμιμα με εργόσημο και, μάλιστα, ο κ. Βορίδης είχε διαβεβαιώσει ότι θα φέρει σχετική τροπολογία για να αλλάξει την εν λόγω προϋπόθεση στην ΠΝΠ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα και οι εργάτες έχουν αρχίσει να έρχονται στην Ημαθία».

Γενικότερα το πρόβλημα με την ανασφάλιστη εργασία στα χωράφια έχει ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο, τόσο από την πλευρά των αγροτών όσο και των εργατών. Παλιότερα η μαύρη εργασία ήταν κάτι που συνέφερε όλους, οπότε δεν γινόταν λόγος για επίλυση του προβλήματος, με αποτέλεσμα η κατάσταση αυτή να διαιωνίζεται. Από το 2015 και μετά, με την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων εσόδων και εξόδων από τους αγρότες, οι τελευταίοι συνειδητοποίησαν ότι τους συμφέρει περισσότερο να εντάσσουν τις εισφορές (εργόσημα) στα έξοδά τους και να εκπίπτουν από τη φορολογία και το πρόβλημα λύθηκε σταδιακά.

Παράλληλα, η επιβολή προστίμων από ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών και του Εργασίας (ΕΦΚΑ) που έφταναν μέχρι και τα 10.000 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργάτη οδήγησε πολλούς αγρότες στην απόφαση να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους τους.

Πηγή: agro24.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Κωστάκης: Η ήρεμη Δύναμη! του Κώστα Μαράβα & σε αυτή την εκλογική Σύγκριση!

  «Προχωράμε μαζί & πάλι με πολιτικό ήθος & εντιμότητα», είναι το κεντρικό σύ…