OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σπουδαία ευρήματα και αρχαιολογικούς χώρους, άγνωστους έως και πριν από μερικά χρόνια, αποκάλυψαν οι εργασίες κατασκευής του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε-65, τα οποία αναδεικνύονται μέσα από μία μοναδική έκθεση που φιλοξενείται στο μουσουλμανικό τέμενος του Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα.

Έκθεση-αρχαία-Τρίκαλα-Ε65

Καστράκι Καλαμπάκας, Ανάβρα Καρδίτσας, Κρηνίτσα και Παλαιόπυργος Τρικάλων, είναι μερικές μόνο από τις περιοχές που έκρυβαν στη γη τους, αξιόλογο αρχαιολογικό πλούτο που ήρθε στο φως λόγω της κατασκευής ενός σημαντικού οδικού έργου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, διοργανωτής φορέας της έκθεσης, επιμελήθηκε με μεγάλη προσοχή την παρουσίαση των ευρημάτων, πραγματικά εντυπωσιακών, με τον αρχαιολόγο Χρήστο Αποστόλου να μας ξεναγεί σ’ αυτήν, δείχνοντάς μας τα φωτογραφικά στοιχεία αλλά και τα διάφορα αντικείμενα ή αρχαιολογικούς χώρους που εντοπίστηκαν από το 2009 έως και το 2014. Το Καστράκι Καλαμπάκας, στη θέση “Τσίκαρη”, μας δίνει ένα μοναδικό βιοτεχνικό συγκρότημα κεραμικών κλιβάνων, απ’ όπου εκθέτονται αγγεία αλλά και νομίσματα της περιόδου 1449-1524 μ.Χ. Η Ανάβρα Καρδίτσας αποκαλύπτει ένα μεσοβυζαντινό νεκροταφείο 78 λακοειδών τάφων, απ’ όπου επίσης παρουσιάζονται στην έκθεση αντικείμενα όπως βραχιόλια και δαχτυλίδια, ενώ σε κοντινή απόσταση εντοπίζεται και ένα σημαντικό οχυρωματικό τείχος. Όσον αφορά στην περιοχή Τρικάλων, στην Κρηνίτσα (θέση “Ντρογκάρι”), οι εργασίες για την κατασκευή του Ε-65 έφεραν στην επιφάνεια ένα αξιόλογο λατομείο και στον Παλαιόπυργο βρέθηκαν κεραμικά αντικείμενα και λίθινα εργαλεία από την εποχή του Χαλκού. Να σημειωθεί ότι η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι, μέχρι και τις 30 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο.

Έκθεση-αρχαία-Τρίκαλα-Ε65Έκθεση-αρχαία-Τρίκαλα-Ε65

Συντάκτης:Αλέξανδρος Ζαούτσος

Πηγή:ert.gr

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Κ. Αγοραστός με τη Διοίκηση του ΤΟΕΒ Τιτανίου: «Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας ξεκινά από τη στήριξη των ανθρώπων της παραγωγής» 

Με τη Διοίκηση του  ΤΟΕΒ  Τιτανίου  συναντήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας στη  Λάρισ…