shutterstock748461142

Με την κατάθεση του νέου Προϋπολογισμού την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου αναμένεται να αποκαλυφθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που προανήγγειλε την Πέμπτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως όλα δείχνουν, το κονδύλι που θα καθοριστεί θα κατευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα. Θα διατεθεί εξ ολοκλήρου πριν την 31η Δεκεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογα με το ύψος του, οι δικαιούχοι που θα επιλεγούν μπορεί να είναι:

Ιδιωτικοί υπάλληλοι με μισθό άνω των 534 ευρώ και έως 1.000 ευρώ καθαρά, που έχουν βγει σε αναστολή. Η κατηγορία κινδυνεύει να λάβει μειωμένο δώρο Χριστουγέννων, καθώς οι μέρες της αναστολής θα υπολογιστούν με μισθό 534 ευρώ. Για να μη χάσουν τα δικαιώματά τους, το κράτος θα πρέπει να τους επιδοτήσει αναλογικά για ποσό μεγαλύτερο από 18 ευρώ την ημέρα. Λόγω του μεγάλου αριθμού εργαζομένων σε αναστολή, το κονδύλι μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει και τα 200 ή 300 εκατ. ευρώ.

Αν το διαθέσιμο κονδύλι είναι μικρότερο, τότε μπορεί οι ιδιωτικοί υπάλληλοι σε αναστολή με μισθό 534-1000 ευρώ να λάβουν ένα εφάπαξ επίδομα, αντί πλήρους δώρου Χριστουγέννων. Μισθωτοί άνω των 1.000 ευρώ καθαρά ενδέχεται να μην επιδοτηθούν, γιατί αυτοί θα έχουν από 1/1 του νέου έτους αύξηση μισθού λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, για εισοδήματα 12.000 ευρώ και άνω.

Έκτακτο επίδομα μπορεί να δοθεί και σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους ή αγρότες, αν και εφόσον δεν έχουν λάβει κανένα άλλο βοήθημα παρότι πλήττονται –πχ λόγω ΚΑΔ κ.λπ.

Από την άλλη, συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι που δεν υπέστησαν απώλειες αποδοχών λόγω κορωνοϊού, δεν φαίνεται πιθανό να λάβουν την ενίσχυση. Όσοι όμως έχουν δάνεια, ασχέτως αν εργάζονται στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, θα ωφεληθούν από το πάγωμα πλειστηριασμών που θα επεκταθεί για τουλάχιστον 2 μήνες ακόμα, με τροπολογία που θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πηγή:e-dimosio.gr

Load More Related Articles
Load More In Εργασία - Απασχόληση
Comments are closed.

Check Also

Διακοπή ρεύματος σε ΤΚ & περιοχές του Δ. Πύλης

Ειδοποιούνται οι καταναλωτές ΔΕΔΔΗΕ των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεσθούν απαραίτητ…