ocean20

Καιρός σήμερα: Έπεσε όπως δείχνουν η αυλαία στις καλοκαιρινές ημέρες και τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς από σήμερα Τρίτη (25/9) ο καιρός αλλάζει απότομα με κύρια χαρακτηριστικά την  αισθητή πτώση θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις ανέμους – Σε ισχύ το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού που εκδόθηκε τη Δευτέρα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) – Ο «Ξενοφών», όπως βαφτίσθηκε η κακοκαιρία από την μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), είναι η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία του φετινού φθινοπώρου.

Για σήμερα Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, θα αναπτυχθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα βόρεια, τα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις που από το βράδυ στα δυτικά θα αυξηθούν και στη Δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι 7-8 μποφόρ θα επηρεάσουν την Κεντρική Μακεδονία, το Βόρειο και το Κεντρικό Αιγαίο, την Ανατολική Θεσσαλία και σταδιακά τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Αττική.

Οι άνεμοι από το βράδυ της Τρίτης θα ενισχυθούν τοπικά σε 9 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, στα κεντρικά και βόρεια κατά 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε το χάρτη των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ
A SQ PROGNOSI MEGISTES ELAXISTES THERMOKRASIES

Την Τετάρτη και την Πέμπτη θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 και πιθανώς τα 10 Μποφόρ. Τις ημέρες αυτές θα σημειωθούν χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Την Πέμπτη θα σημειωθούν βροχές και από το απόγευμα σποραδικά καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη κεντρική και νότια χώρα, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα επικρατήσει άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ξενοφών: H πρώτη ισχυρή κακοκαιρία του φθινοπώρου

«Ξενοφών» βαφτίσθηκε από την μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA) η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία του φετινού φθινοπώρου, η οποία θα πλήξει την Ελλάδα από την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου.

Η κακοκαιρία είναι -ως συνήθως- «εισαγόμενη», καθώς η παρουσία ενός ισχυρού αντικυκλώνα, ο οποίος από την Τρίτη θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σε συνδυασμό με ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο συνδιασμός αυτός θα δημιουργήσει από την Τρίτη τις συνθήκες για μια σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, φθάνοντας τοπικά στα 8 ως 9 Μποφόρ.

Ταυτόχρονα, ψυχρές αέριες μάζες θα μετακινηθούν από τη βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι εντυπωσιακή, κυρίως στα βόρεια και κεντρικά της χώρας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου

Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: βόρειοι 5 με 7 και βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στα ανατολικά λίγες νεφώσεις που τις πρωινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση από τα δυτικά.
Θερμοκρασία: από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν και στα νότια θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα αρχικά αίθριος και βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που στη βόρεια Κρήτη βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους 6 με 8 και από το βράδυ τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα βόρεια λίγες νεφώσεις που τις πρωινές ώρες θα αυξηθούν. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: στο ανατολικό Αιγαίο βορειοανατολικοί 5 με 7 τοπικά 8 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 βαθμιαία 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Τετάρτη (26/9)

Αναμένονται αυξημένες τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και στα νότια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κρήτη, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και πιθανώς 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία προβλέπεται πως θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Πέμπτη (27/9)

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με λίγες νεφώσεις στα βόρεια, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα κεντρικά και στα νότια και σποραδικές καταιγίδες στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ.

Παρασκευή (28/9)

Η ΕΜΥ προβλέπει μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, με βορειοανατολικούς ανέμους 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ, με εξασθένηση το Σάββατο. Προβλέπεται επίσης πως στην κεντρική και νότια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και εκδήλωση καταιγίδων.

Ο Καλλιάνος προειδοποιεί για κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας

Ο μαθηματικός και μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί για ψυχρή εισβολή από τη βόρεια Ευρώπη στη χώρα μας και αναλύει την πρώτη «σοβαρή» κακοκαιρία για το φετινό χειμώνα.

Αναλυτικά η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου:

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΦΟΔΡΟΙ ΒΟΡΙΑΔΕΣ 9 ΜΠΟΦΟΡ, ΠΤΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ 12°C, ΚΡΥΟ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΒΡΟΧΕΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ

Άρδην θα αλλάξει το σκηνικό του καιρού από την Τρίτη με ενίσχυση των βοριάδων και λίγες τοπικές βροχές, ενώ στη συνέχεια οι ριπές των ανέμων θα αγγίζουν τα 9 μποφόρ και οι βροχοπτώσεις θα απασχολήσουν κυρίως περιοχές των ανατολικών ηπειρωτικών τμημάτων και του νότιου Αιγαίου.

ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Μέχρι και τη Δευτέρα θα σημειώνονται πολύ πιο αυξημένες θερμοκρασίες σε σχέση με τη μέση τιμή για την εποχή. Φαίνεται ότι σε ορισμένες ευπαθείς στη ζέστη περιοχές των ανατολικών ηπειρωτικών περιοχών θα ξεπεράσει ο υδράργυρος και τους 34°C καθιστώντας τις συνθήκες εκεί καθαρά καλοκαιρινές. Επίσης ο ήλιος θα κυριαρχήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν εξασθενημένοι.

ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

Καθώς την Τρίτη θα εισέρχονται σταδιακά οι ψυχρότερες αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη, η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει πτώση 4-5°C για τις περισσότερες περιοχές της χώρας πλην της δυτικής Ελλάδας που τοπικά θα αγγίξει ακόμη και τους 31-32°C σε τοπικό επίπεδο.

Οι βοριάδες θα ενισχυθούν σημαντικά στο Αιγαίο φτάνοντας ακόμη και τα 8 μποφόρ τοπικά.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Τρίτης, θα εκδηλωθούν τοπικές βροχοπτώσεις σε περιοχές της κεντρο-ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, της Εύβοιας, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου αλλά και της βόρειας Κρήτης. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχετικά καλός.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ: 9 ΜΠΟΦΟΡ ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται ότι το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης οι βοριάδες θα αγγίξουν τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο και ίσως σε τοπικό επίπεδο οι μέγιστες ριπές τους τα ξεπεράσουν. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα έχουμε απαγορευτικό σε πολλά λιμάνια της ανατολικής και νότιας Ελλάδας.

newsbomb.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Δράση κοινωνικής ευαισθητοποίησης για την παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού από το Κέντρο Κοινότητας Δ. Μουζακίου

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Μουζακίου, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εται…