Pregnant---COVID-19_660

Αν και οι έγκυες γυναίκες στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού δεν κινδύνευαν τόσο, εντούτοις τώρα πληθαίνουν οι ενδείξεις για βαριά εξέλιξη.στην περίπτωση νόσησης από CΟVID- 19.

Σύμφωνα με το Corona FAQ του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI), δεν υπάρχουν ακόμη έγκυρα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι έγκυες γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες σε λοίμωξη από κορονοϊό . Ωστόσο, δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των εγκύων γυναικών φθίνει γενικά προκειμένου  να δεχθεί το μισό ξένο οργανισμό, αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Το RKI δεν τις κατατάσσει  επί του παρόντος μεταξύ των ομάδων κινδύνου με σοβαρή εξέλιξη , αλλά η αμερικανική υγειονομική αρχή CDC συμπεριλαμβάνει τις έγκυες γυναίκες στην ίδια κατηγορία με τους καπνιστές, τους διαβητικούς τύπου 1 και ασθενείς με άσθμα που μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από COVID – 19.

Στις ΗΠΑ, το CDC συλλέγει επίσης δεδομένα όλων των εγκύων γυναικών που νοσούν από COVID-19 . Μέχρι σήμερα, έχει απαριθμήσει 19.235 τέτοιες περιπτώσεις γυναικών, εκ των οποίων οι 41 πέθαναν.

Μια διεθνής ομάδα συγγραφέων με επικεφαλής τον καθηγητή Dr. Η Shakila Thangaratinam από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ επανεξέτασε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας –  ΠΟΥ επανεξέτασε τις μελέτες. Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης δημοσιεύθηκαν σήμερα στο British Medical Journal.

Με αυτόν τον τρόπο, συνέκριναν τις κλινικές ιδιότητες, τους παράγοντες κινδύνου και τα αποτελέσματα του COVID – 19 σε έγκυες γυναίκες, πρόσφατα έγκυες και μη έγκυες γυναίκες. Η ανασκπόπηση περιελάμβανε 77 μελέτες σε 11.432 έγκυες ή πρόσφατα έγκυες γυναίκες που νοσηλεύτηκαν για διάφορους λόγους και για τις οποίες υπήρχε ύποπτη ή επιβεβαιωμένη διάγνωση της λοίμωξης SARS-CoV-2. Οι συμπεριλαμβανόμενες μελέτες διέφεραν στο σχεδιασμό και την ποιότητα, αλλά οι συγγραφείς της ανασκόπησης το έλαβαν υπόψη κατά την αξιολόγησή τους.

Ενώ τα δύο τρίτα των μη έγκυων γυναικών που έπρεπε να νοσηλευτούν λόγω Covid-19 παραπονέθηκαν για συχνά συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας, δύσπνοια και μυϊκός πόνος, ο αριθμός των εγκύων ασθενών με COVID – 19  με πυρετό (λόγος πιθανότητας 0,43 ) και μυαλγία (Ή 0,48) ήταν σημαντικά λιγότερος. Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες  είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να μεταφερθούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (OR 1,62) και να χρειαστούν  τεχνητή αναπνοή (OR 1,88).

Ο κίνδυνος αυξήθηκε με την ηλικία (OR 1,78), με έναν υψηλό δείκτη μάζας σώματος – δηλαδή υπέρβαρο (OR 2,38), με την χρόνια αυξημένη αρτηριακή πίεση (OR 2.0) όπως και με προϋπάρχοντα διαβήτη (OR 2.51). 73 από τις 11.432 έγκυες γυναίκες με COVID – 19 πέθαναν (συμπεριλαμβανομένων όλων των αιτιών θανάτου).

Πηγή: iatronet.gr, British Medical Journal

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Ευχαριστήριο μήνυμα της νεοκλεγείσας προέδρου της ΤΚ Στουρναραίικων

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου έλαβαν τέλος την προηγούμενη Κυριακή. Τα συναισθή…