pelargos

«Για δες καιρό που διάλεξε, ο Κορονοϊός για να’ρθει,

τώρα π’ ανθίζουν τα κλαριά και βγάζει η γης χορτάρι…»,

…θα μπορούσε να είναι το σλόγκαν(κατά παραλαγήν του γνωστού ποιήματος του Αθ. Διάκου) εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς είτε λίγο, είτε πολύ, ο covid 19, θα μας στερήσει πράγματα που τέτοια εποχή κάναμε αφειδώς με σύμμαχο τη φύση, ενώ για φέτος θα τα απολαύσουμε εκ του μακρόθεν.

Και επίσημα λοιπόν από χθες η Άνοιξη δηλώνει «παρών», καθώς η 21η Μαρτίου είναι η ημερομηνία που ο πλανήτης Γη, μπαίνει στην τροχιά της εαρινής Ισημερίας στο αέναο ταξίδι της γύρω από τον Ήλιο, αλλά & με την «βούλα» Άνοιξη, καθώς οι πρώτοι φτερωτοί επισκέπτες μας οι πελαργοί και τα χελιδόνια, έρχονται να σφραγίσουν με την παρουσία τους έναν νέο επαναλαμβανόμενο κύκλο της ζωής.

Άνοιξη=Αναγέννηση, με τις ενδορφίνες μας(το μυστικό της ευτυχίας) στο «κόκκινο», καθώς η μέρα μεγαλώνει, ο ζωογόνος Ήλιος πιο ζεστός και με πιο έντονη την παρουσία του, δίνει το σύνθημα στην φύση να πετάξει από πάνω της την μουντή γκρίζα και νωχελική περιβολή της και να ντυθεί με το πιο πολυπίκοιλο φόρεμά της, χαρίζοντας ένα μοναδικό πολύχρωμο παζλ εικόνων, που ούτε ο ικανότερος ζωγράφος δεν θα μπορούσε να απαθανατίσει στην καλύτερη δημιουργική του στιγμή.

Για τους περισσότερους από εμάς η Άνοιξη είναι η πιο αγαπημένη εποχή, καθώς με την αναγέννηση της φύσης η ψυχολογία μας αλλάζει και βγαίνοντας πια από την χειμερία νάρκη, η ψυχή όλων πλημμυρίζει από πρωτόγνωρα κάθε φορά συναισθήματα ευεξίας, ελπίδας, αισιοδοξίας, θετικής σκέψης και έντονου ερωτισμού, γεμίζοντας εκ νέου τις «μπαταρίες» μας για ένα ακόμη υπέροχο ταξίδι στη ζωή.

Και επειδή ως Έλληνες φημιζόμαστε για την φιλοξενία μας, φροντίσαμε κι αυτή τη φορά να μην αφήσουμε παραπονεμένους τους φτερωτούς μακρινούς μας επισκέπτες, πλέκοντας τα ερυθρόλευκα «μαρτάκια».

«Μαρτάκια, που σύμφωνα με την παράδοση αποσκοπούν σε τρία πράγματα…:

  • Να μην αναψο-κοκκινίσουμε από τον μαρτιάτικο Ήλιο
  • Όσοι τον φορούν στο πρώτο δάχτυλο του ποδιού τους, να μην το τσουγγρίζουν, καθώς πλέον η σαγιονάρα & το πέδιλο έχουν εκτεθειμένα τα κάτω άκρα μας, και το σημαντικότερο…
  • να βοηθήσουμε πελαργούς και χελιδόνια να χτίσουν τις φωλιές τους.

Γι’ αυτό εάν και σεις είδατε τα πρώτα χελιδόνια & πελαργούς, μην ξεχάστε να βγάλετε το μαρτάκι σας το οποίο και θα εναποθέσετε σε ένα φανερό σημείο το οποίο θα βρουν και θα χρησιμοποιήσουν για την φωλιά τους.

Επίσης, σύμφωνα με μια άλλη άποψη της λαϊκής μας παράδοσης, κατά την πρώτη σας οπτική επαφή με πελαργό, μην λησμονήσετε να πάρετε και ρίξετε πίσω από την πλάτη μια πετρούλα, ξορκίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον χειμερινό λήθαργο και το πέρασμα στην αναγέννηση με την έλευση χαρμόσυνων γεγονότων, που θα σας συντροφεύουν έως τον επόμενο Χειμώνα!

pelargos (4)

pelargos (5)

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…