nos-volos

Συναγερμός έχει σημάνει στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Γιατροί, νοσηλευτές, ένας ασθενής και ένας συνοδός στο «Αχιλλοπούλειο», βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο mantoux μετά από επαφή με περιστατικό φυματίωσης. Η οικονομική κρίση έφερε στο προσκήνιο και την ξεχασμένη φυματίωση.

Παραμονές γιορτών και εντοπίστηκαν από τη Διεύθυνση Υγείας δύο κρούσματα στη Μαγνησία κινητοποιώντας τις υγειονομικές αρχές, καθώς ο ένας ασθενής στάθηκε η αιτία να βρεθούν θετικοί σε εξέταση mantoux τέσσερις γιατροί και τρεις νοσηλευτές. Επίσης μία ασθενής και ένας συνοδός που φιλοξενήθηκαν στον ίδιο θάλαμο με το περιστατικό φυματίωσης πριν εντοπιστεί η ασθένεια.

Το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε πριν λίγες ημέρες είναι 68 ετών και όταν η ασθένεια εκδηλώθηκε με πόνους και αδυναμία στα κάτω άκρα πήγε στο Νοσοκομείο και του έδωσαν παυσίπονο χωρίς να υπάρξει καμία βελτίωση.
Μετά από μία ημέρα επανήλθε στο Νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις και εντοπίστηκε το μικρόβιο με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην οικογένειά του και στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο άνθρωπος είναι συνταξιούχος και σε έλεγχο υποβλήθηκε όλη του η οικογένεια.
Δύο ημέρες αργότερα νέο κρούσμα πνευμονικής φυματίωσης εντοπίστηκε από το ΚΚΕΛΠΝΟ. Ήταν ένας 70χρονος από αγροτική περιοχή του Βόλου.
Τα συμπτώματά του εμφανίστηκαν από τον Νοέμβριο με βήχα και αδυναμία, αλλά δεν συμβουλεύτηκε γιατρό και εργαζόταν παρά την ηλικία του στη συλλογή του ελαιοκάρπου.

Όταν ξεκίνησε η αιμόπτυση μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο και έγινε εισαγωγή σε κλινική, αλλά όταν τα αποτελέσματα έδειξαν φυματίωση οδηγήθηκε σε δωμάτιο απομόνωσης για να λάβει αγωγή.
Σε εξετάσεις όμως υποβλήθηκαν όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονταν μαζί του σε ενιαίο θάλαμο νωρίτερα. Η μία ασθενής βρέθηκε θετική σε mantoux, όπως και ένας συνοδός ασθενούς. Ελέχθησαν έξι γιατροί και οι τέσσερις βρέθηκαν θετικοί σε mantoux. Ελέχθησαν έξι νοσηλευτές και τρεις βρέθηκαν με θετική mantoux. Όλοι πρέπει να παρακολουθούνται στο εξής για να μην εκδηλώσουν φυματίωση και στο Νοσοκομείο σήμανε συναγερμός.

Η φυματίωση ¨έρχεται¨ μαζί με τη φτώχεια, τη μετανάστευση, τον υποσιτισμό, τις κακές συνθήκες υγιεινής, τον συγχρωτισμό, την κατάρρευση του συστήματος υγείας.
Η ελπίδα ότι η φυματίωση θα εξαφανιζόταν, δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκε, γιατί δεν αντιμετωπίσθηκαν όλοι οι παράγοντες που ευνοούν τη διάδοσή της.

Τα περιστατικά φυματίωσης που σημειώνονται αφορούν στον ντόπιο πληθυσμό και σχετίζονται άμεσα με την οικονομική κρίση και τις κακές συνθήκες διαβίωσης.

26χρονος σε παρακάρλιο χωριό κινδύνεψε να πεθάνει
Οι σκνίπες μετέφεραν από αδέσποτα ζώα, που κατά δεκάδες βρίσκονται στα παρακάρλια χωριά, σε έναν 26χρονο το μικρόβιο της λεϊσμανίασης και κινδύνεψε να πεθάνει. Η σπλαχνική λεϊσμανίαση είναι η πιο σοβαρή μορφή και αν δεν θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μπορεί να εμφανιστεί ως κεραυνοβόλος νόσος, μια πιο χρόνια μορφή που προκαλεί εξασθένηση ή ως ασυμπτωματική, αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη. Η χρόνια μορφή της νόσου εμφανίζεται μερικές εβδομάδες έως έναν χρόνο μετά το δείγμα και συνοδεύεται από διάρροια, πυρετό και αναιμία, ενώ συμπτώματα είναι τα ρίγη και η εφίδρωση.

Το παράσιτο πολλαπλασιάζεται στο ήπαρ και στη σπλήνα προκαλώντας ηπατομεγαλία και σπληνομεγαλία, απώλεια βάρους και απίσχναση. Επίσης προσβάλει τους νεφρούς.
Όσο συνεχίζεται η νόσος, μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν αποχρωματισμό του δέρματος, οζίδια εβδομάδες, μήνες ή χρόνια μετά το καλα-αζάρ.

Ο 26χρονος πριν από ένα περίπου μήνα εμφάνισε αδυναμία, ζάλη και υψηλό πυρετό. Συνεχώς υποτροπίαζε και επισκέφθηκε ιδιώτη παθολόγο που του έδωσε αντιβίωση , αλλά ο πυρετός δεν υποχώρησε με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο του Βόλου. Διαγνώστηκε με λεϊσμανίαση και όπως είπε ζει σε αγροτική περιοχή με αδέσποτα σκυλιά.

Ο 26χρονος εργάζεται σε επιχείρηση που έχει άμεση σχέση με κατασκευές σπιτιών και στα γκρεμισμένα σπίτια όπου ανακατασκεύαζε υπήρχαν εστίες με σκνίπες. Οι σκνίπες μετέφεραν την αρρώστια από τα αδέσποτα σκυλιά.
Αμέσως εστάλη έγγραφο στον Δήμο Ρήγα Φεραίου να λάβει μέτρα για τα αδέσποτα ζώα, για να προστατευτεί ο πληθυσμός που κινδυνεύει.

e-thessalia.gr

Load More Related Articles
Load More In Θετταλών Τόπος
Comments are closed.

Check Also

Άτρωτος ο Μαράβας, μέσα από μια μεγαλειώδη νίκη! Δεν βρέθηκε ακόμη η «Αχίλλειος πτέρνα» του (βίντεο/φωτό)

«Άτρωτος» τελικά αποδείχτηκε για άλλη φορά και στην 3η κατά σειρά εκλογική μάχη, για την κ…