axaia

 Σε εξέλιξη βρίσκεται για δεύτερη ημέρα η πυρκαγιά που από το απόγευμα της Δευτέρας (11/09) καίει στην Αχαΐα θέτοντας σε κίνδυνο τα χωριά Άρλα και Σανταμέρι.

Εφιαλτική ήταν η νύχτα για τους κατοίκους των χωριών Άρλα, Σανταμέρι, Ελαιοχώρι και Ζησιμαίϊκα στην Αχαΐα, τα οποία απειλούνταν από την πύρινη λαίλαπα που από το απόγευμα της Δευτέρας (χθες) κατακαίει στο πέρασμά της δεκάδες στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης.

FOC6

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν όλο το βράδυ με τις φλόγες, με την φωτιά σήμερα να παρουσιάζει πιο βελτιωμένη εικόνα, ενώ οι ελπίδες για να τεθεί υπό έλεγχο εναποθέτονται στις επιχειρήσεις που ξεκινούν τα εναέρια μέσα.

Αν και η εικόνα είναι καλύτερη, ωστόσο υπάρχει άμεσος κίνδυνος αναζωπυρώσεων, με τους πυροσβέστες να επιχειρούν σε σημεία όπου υπάρχουν εστίες φωτιάς για να περιοριστεί ο κίνδυνος δημιουργίας νέου μετώπου.

Η φωτιά στο χωριό Άρλα έφτασε πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια, ωστόσο η αλλαγή της διεύθυνσης του ανέμου και η ισχυρή παρουσία της Πυροσβεστικής οδήγησαν τις φλόγες στην αντίθετη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να γλιτώσει το χωριό και οι κάτοικοι.

Λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού είχαν μεταφερθεί στα γειτονικά Ζησιμαίικα με λεωφορείο, ενώ ένα άτομο με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο.

Στη φωτιά της Αχαΐας επιχειρούν από την Δευτέρα (11/09) 32 οχήματα της Πυροσβεστικής με 62 άνδρες και 42 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια της κατάσβεσης κινδύνεψαν εθελοντές δασοπυροσβέστες οι οποίοι σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι, επιχειρούσαν δύο ελικόπτερα και ένα καναντέρ, ενώ λίγο μετά τις 7 το απόγευμα δόθηκε εντολή από τις αστυνομικές δυνάμεις για ολική διακοπή της κυκλοφορίας σε Κάτω Αχαΐα και Ζησιμαίικα, καθώς οι φλόγες προχωρούσαν απειλητικά προς το δρόμο.

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, μας περιμένει δύσκολα νύχτα», δήλωσε το απόγευμα ο δήμαρχος της Δυτικής Αχαίας:

Όπως αναφέρει το tempo24.gr, η φωτιά έφτασε στην Άρλα στις 20:00 περίπου το απόγευμα και έχει ήδη κυκλώσει το χωριό.

Οι κάτοικοι του χωριού αρχικά αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν αρχικά το χωριό, ωστόσο στη συνέχεια συμμορφώθηκαν με τις εντολές των Αρχών.

Πλέον το χωριό εκκενώνεται σταδιακά και με λεωφορεία του δήμου κατευθύνονται προς ασφαλές μέρος στα Ζησιμαίικα.

Σημειώνεται ότι όσοι από τους κατοίκους παραμένουν στην ‘Αρλα, έχουν συγκεντρωθεί στον κεντρικό δρόμο, ενώ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Μάλιστα, τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας εκκενώθηκε το Ελαιοχώρι, με σπίτια να γίνονται στάχτη.

Παράλληλα εκκενώθηκε και η Μονή Αγίας Μαρίνας που κινδύνεψε και πλέον οι μοναχές και ο ηγούμενος και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο.

Πηγή άρθρου:newsbomb.gr

(Πηγή βίντεο και φωτογραφιών: tempo24.gr, onair.gr)

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Πεζοπορία στα Μετέωρα, διοργανώνει η Ο.Λ.Κ. στις 08/10

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας διοργανώνει πεζοπορία στην περιοχή τ…