mistikakipou-fita-pou-anthizoun-anoixi-kalokairi-fthinoporo

Τι υπέροχο να έχουμε φυτά που ανθίζουν και μας χαρίζουν λουλούδια για μεγάλο διάστημα. Που να μην σταματάνε λίγο καιρό αφού ανθίσουν αλλά να έχουν πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Φυτά που να μπορούμε να τα φυτέψουμε στον κήπο αλλά να μπορούμε να τα απολαύσουμε και σε γλάστρες στις αυλές και στα μπαλκόνια μας. Σήμερα, σε όλους εσάς τους φίλους της κηπουρικής που αγαπάτε τα λουλούδια, τα Μυστικα του Κήπου σας προτείνουν μια μεγάλη γκάμα φυτών για να επιλέξετε ανθοφόρους θάμνους, αναρριχόμενα φυτά καθώς και αρωματικά φυτά που ανθίζουν άνοιξη, φθινόπωρο και καλοκαίρι.

Ποιoι ανθοφόροι θάμνοι ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο;

Ευτυχώς, το πεδίο επιλογών μας είναι μεγάλο σχετικά με τους ανθοφόρους θάμνους που ανθίζουν σχεδόν όλο το χρόνο για να φυτέψουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας. Για παράδειγμα, ας ξεκινήσουμε με τη διμορφοθήκη και το αργυράνθεμο που σχηματίζουν λουλούδια σαν μαργαρίτες σε διάφορα χρώματα, άσπρα, κίτρινα, κόκκινα, ροζ και μωβ. Εξαιρετική σνθεκιτκή επιλογή για να φυτέψουμε είναι η λαντάνα που αναπτύσσεται πλαγιόκλαδα καθώς και το πολυγάλα, το καλλωπιστικό φυτό που σχηματίζει χαρακτηριστικά μωβ λουλούδια ενώ σίγουρα πιο ευαίσθητη αλλά τόσο ελκυστική επιλογή είναι η γαρδένια με τα υπέροχα λευκά αρωματικά της άνθη.Κι αν θέλουμε κάτι πιο παραδοσιακό επιλέγουμε το γεράνι και το αδερφάκι του, το μαστιχάκι καθώς και το κοράλι που συναντούσαμε στις αυλές των γιαγιάδων και των παππούδων μας. Και για ψηλότερους ανθοφόρους θάμνους που ξεπερνάνε το ένα μέτρο σε ύψος και ξεχνάνε να σταματάνε να ανθίζουν, επιλέγουμε τον ιβίσκο, τον καλλιστήμονα ή τις πολυαγαπημένες μας θαμνώδεις τριανταφυλλιές.

 

Ποια αναρριχόμενα φυτά ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο;

Για την περίπτωση που επιθυμούμε σε μία πέργκολα ή σε ένα πλαίσιο πάνω σε ένα τοίχο του σπιτιού, να αναρριχηθεί ένα φυτό που να είναι ανθισμένο για την μεγαλύτερη περίοδο του χρόνου, δεν θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Θα μπορούσαμε να φυτέψουμε μια βουκαμβίλια και να απολαύσουμε την εντυπωσιακή της ανθοφορία σε κόκκινα, ροζ, κίτρινπ, πορτοκαλί ή άσπρο χρώμα. Έχουμε κι άλλες επιλογές όπως το χιώτικο ή το πολυανθές γιασεμί με το γλυκό άρωμα των λουλουδιών του που ξεκινά να ανθίζει μόλις ζεστάνει ο καιρός την άνοιξη και διατηρείται μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα καθώς και το αδελφάκι του το φούλι, το αραβικό γιασεμί με τα τόσο έντονα αρωματικά άνθη. Κι αν σας αρέσει και το βαθύ γαλάζιο, τι πιο ιδανική επιλογή από το πλουμπάγκο, το μπλε γιασεμί. Για εξωτερικούς φράκτες που να περιορίζουν την πρόσβαση αλλά παράλληλα να έχουν εντυπωσιακή και παρατεταμένη ανθοφορία, φυτεύουμε σε σειρά αναρριχόμενες ποικιλίες τριανταφυλλιάς.

 

Ποια αρωματικά φυτά ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο

Κι αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα βραχόκηπο που να έχει αρωματικά φυτά που να ανθίζουν σχεδόν όλο το χρόνο, έχουμε κι εκεί εξαιρετικές λύσεις. Φυσικά, πρώτη-πρώτη, τη λεβάντα με τα χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα φύλλα και τα αρωματικά μωβ άνθη της που τα χρησιμοποιούμε για τον αρωματισμό στις ντουλάπες μας και για την απομάκρυνση του σκώρου και διαφόρων εντόμων καθώς έχει έντονη εντομοαπωθητική δράση. Επίσης, το δενδρολίβανο, το αρωματικό φυτό που χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε διάφορες συνταγές ψαριού, σχηματίζει χαρακτηριστικα μπλέ άνθη για την μεγαλύτερη περίοδο του χρόνου. Τέλος, η αρμπαρόριζα, το ξαδερφάκι του γερανιού, που το αξιοποιούμε τα φύλλα του για τον αρωματισμό των γλυκών του κουταλιού, παρουσιάζει παρατεταμένη ανθοφορία με μικρά ροζ-μωβ λουλούδια που διαρκούν από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.

 

Κι ένα μυστικό για πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία;

Για να εξασφαλίσουμε πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία, καλό είναι να αφαιρούμε τα ξηρά και υπερώριμα λουλούδια των φυτών για να ενισχύεται η ανάπτυξη καινούριων λουλουδιών. Συμπληρωματικά, η συχνή προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας, 1-2 φορές το μήνα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, θα βοηθήσει σημαντικά να απολαύσετε ένα ανθισμένο κήπο για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.

Πηγή:mistikakipou.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Με μία υπέροχη δράση του Κέντρου Κοινότητας Πύλης & διαδραστικές πρακτικές τίμησαν την «Παγκόσμια Ημέρα της Γης», οι μαθητές του Δημ. Σχολείου Πιαλείας

  Σήμερα Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 στις 11:00 πμ, Παγκόσμια Ημέρα της Γης, το Δημοτικό…