gavrogloy_44

“Οι μαθητές Θα διδάσκονται και την ερμηνεία του εμφυλίου πολέμου”

Τη ιστορία της οικογένειάς τους θα γράφουν οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου, στο πλαίσιο διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας, ενώ εισάγεται και η ερμηνεία του εμφυλίου πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στον ρ/σ news 247.

Ειδικότερα ο υπουργός Παιδείας, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

  • Η μεγάλη μας πρόκληση είναι πως τα παιδιά θα αποκτήσουν ιστορική συνείδηση.
  • Αυτό που θέλουμε να κάνουμε στα παιδιά , από πολύ μικρή ηλικία είναι να τους βάλουν να καταλάβουν  τι σημαίνει παρελθόν..
  • Ενα από τα πράγματα που λέμε να κάνουμε είναι   να  ζητήσουμε στα παιδιά του Δημοτικού να μας γράφουν  την ιστορία της οικογένειάς τους.
  • Να καταλάβουν δηλαδή το παρελθόν.
  • Να μιλήσουν με τον παππού , με τη μαμά. Να καταλάβουν ότι βασίζονται σε άλλους παππούδες και άλλες γιαγιάδες, ώστε τα παιδιά να έχουν την αίσθηση του παρελθόντος.
  • Επίσης οι μαθητές θα βγουν στη γειτονιά τους να δουν πως άλλαξε αυτή η γειτονιά.
  • Ν α μιλήσουν με ένα κόσμο που ήταν εκεί και να τον ρωτήσουν  πως ήταν πριν δεκα δεκαπέντε χρόνια.
  • Αυτό είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε . Τα παιδιά να  αποκτήσουν  μια αίσθηση της ιστορικότητας των πραγμάτων  ότι τα πράγματα σήμερα είναι έτσι όπως είναι γιατί έχουν ξεκινήσει από κάπου.
  • Δική μας άποψη είναι ότι πρέπει να διδάσκονται όλες οι προσεγγίσεις, διότι στη σύγχρονη επιστήμη της ιστορίας, η μεγάλη έμφαση που δίνεται είναι στην ερμηνεία των γεγονότων.
  • Παλαιότερα γινότανε στην αξιολογηση των γεγονότων: Είμαι με αυτούς δεν είμαι με αυτούς.

Στο ερώτημα  του δημοσιογράφου  θα μαθαίνουμε ότι το ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς ή δεν το είπε ο υπουργός Παιδείας απάντησε:

 Το ΟΧΙ είναι ανάμεσα  σε μια λέξη με τρία γράμματα που είπε, τέλος πάντων, ο Μεταξάς και είναι ένα πράγμα που το είπε ο ελληνικός λαός με μια ιστορία η οποία έχει καταπλήξει όλη την Ευρώπη. Δεν κατέπληξε την Ευρώπη το ΟΧΙ του Μεταξά. Κατέπληξε την Ευρώπη η στάση του ελληνικού λαού. Αυτά είναι διαφορετικές προσεγγίσεις. Η μια επικεντρώνεται στο τι είπε ο Μεταξάς και στο τι έκανε η ίδια η κοινωνία.

Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε επίσης πως οι μαθητές θα  διδάσκονται   την ερμηνεία του εμφυλίου, τονίζοντας ότι “ η ερμηνεία βασίζεται σε ιστορικά αρχεία. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πως προκύπτει η ερμηνεία. Διότι υπάρχουν και ερμηνείες οι οποίες είναι απολύτως ιδεολογικοποιημένες. Εδώ υπάρχουν αρνητές του ολοκαυτώματος, για ιδεολογικούς λόγους”.

esos.gr

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Πωλείται μονοκατοικία 110 τμ στο Μουζάκι

Πωλείται μονοκατοικία 110 τ.μ , με οικόπεδο περίπου  250 τ.μ στο Μουζάκι Καρδίτσας, απέναν…