OAST Anoiksi

«Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Κεραμίδι από την ΟΑΣΤ και τους Αγροτικούς Συλλόγους Κεραμιδίου και Φαρκαδόνας .

Την σύσκεψη απασχόλησαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής και από την κουβέντα αναδείχθηκαν τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή .

Στις παρεμβάσεις τους τα μέλη της διοίκησης της ΟΑΣΤ Λιάτος Αχιλλέας και Μπαντής Θωμάς ανέλυσαν το αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΕΜπ , στην οποία συμμετέχει η ΟΑΣΤ, και κάλεσαν τους αγροτοκτηνοτρόφους  της περιοχής να διεκδικήσουν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας , να πραγματοποιηθούν τα αναγκαία έργα υποδομής ( οδοποιία κτλ) ,ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλες τις αιτίες καταστροφής, να μην χαθεί το αφορολόγητο το οποίο με πολύ κόπο καταχτήθηκε και να υπάρχει μαζική συμμετοχή στις συνεδριάσεις των Αγροτικών Συλλόγων.

Μεταξύ άλλων στην σύσκεψη συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν την κτηνοτροφία , τις κατασχέσεις , τον ΕΛΓΑ , και διάφορα άλλα όπως:

Κτηνοτροφία: Η κατάσταση με την τιμή στο γάλα είναι τραγική καθώς υπάρχει τεράστια μείωση και συνεχώς μειώνεται, ενώ υπάρχουν και ποσότητες που δεν μπορούν να πουληθούν και το ίδιο συμβαίνει στο κρέας. Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις σε γάλα και φέτα, που προωθούν μεγάλες βιομηχανίες αλλά και η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, δεν λύνουν σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα που δημιουργείται από την ασυδοσία των βιομηχανικών ομίλων οι οποίες θα συμμετέχουν με πρωτεύοντα ρόλο στη διεπαγγελματική.

Βάζουν ουσιαστικά το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Είναι αυταπάτη να περιμένει κανείς ότι οι βιομηχανίες θα ελέγξουν οι ίδιες τον εαυτό τους στην εισαγωγή γάλατος και τήρησης του ισοζυγίου. Καμιά διεπαγγελματική σε όποιο προϊόν υπάρχει (π.χ. στο βαμβάκι) δεν έλυσε το ζήτημα των τιμών που το καθορίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Σε αυτή την πορεία θα καταστραφούν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, αλλά και μικρομεσαία τυροκομεία.

Καλούμε τους κτηνοτρόφους να παλέψουμε από κοινού οργανωμένα ανάμεσα σε άλλα και για:

Κατώτερες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τη μείωση της τιμής στο γάλα που επιβάλλουν σχεδιασμένα οι μεγάλες βιομηχανίες.

Ο ΕΛΟΓΑΚ να προχωρήσει σε ουσιαστικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το ισοζύγιο γάλατος και τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλατος.

ΕΛΓΑ: Μετά από καθυστέρηση που φτάνει στον έναν ολόκληρο χρόνο δόθηκε μόλις το 70% των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί από τις ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή τους. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το πότε και αν θα δοθούν τα υπόλοιπα χρήματα που χρωστάει ο ΕΛΓΑ.

Παλεύουμε και διεκδικούμε δημόσιο ΕΛΓΑ με ουσιαστική κρατική ενίσχυση και στήριξη που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.

Κατασχέσεις – πλειστηριασμοί: Ξεκινήσανε οι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων (σπιτιών, χωραφιών κλπ.) για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για το ποσό των 500 ευρώ και άνω. Σχεδόν το 50% αγροτών και κτηνοτρόφων έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και το επόμενο διάστημα θα πάρουμε πρωτοβουλίες μαζί με άλλους φορείς γιατί θα γενικευτούν οι κατασχέσεις για ένα κομμάτι ψωμί των σπιτιών και χωραφιών μας.

Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο, διεκδικούμε 12.000 ευρώ ατομικό αφορολόγητο όριο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕμέχρι να λυθούν τα υπαρκτά και ουσιαστικά ζητήματα και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιοκτησία της αγροτικής γης (Κτηματολόγιο, αναδασμοί, δασικοί χάρτες, κληρονομικά κλπ.).

Άμεσα να πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι οι συνάδελφοι που τη δικαιούνται, καθώς επίσης να πληρωθούν όλοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι για τις υπόλοιπες συνδεδεμένες ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και όποιες άλλες πληρωμές εκκρεμούν.

Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο.

Αποφασίστηκαν παρεμβάσεις στη  εφορία και στα δικαστήρια για τις κατασχέσεις , σε αντιπεριφέρεια και δήμο για τα αναγκαία έργα υποδομής , όπως και καθημερινές συζητήσεις και περιοδείες στα χωριά για ενημέρωση των αγροτών της περιοχής .

Θέμα επίσης της συνεδρίασης ήταν αυτό των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ στη Συρία και των πολεμικών αντιπαραθέσεων στην περιοχή μας που εγκυμονούν άμεσους κινδύνους για τη χώρα και το λαό μας.

Υπογραμμίστηκε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα πρέπει να έχει και να διατυπώνει ξεκάθαρη θέση κατά των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων και πολεμικών αντιπαραθέσεων, δηλώνοντας ότι τα σύνορα της χώρας μας είναι απαραβίαστα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να μην εμπλέκει τη χώρα μας σ’ αυτές (π.χ. κλείσιμο των βάσεων), να γυρίσουν πίσω όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί που συμμετέχουν σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό καθώς επίσης να μη δίνονται πολεμικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ και να δοθούν για τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Επίσης αποφασίστηκε να συμμετέχουν στην σύσκεψη που καλούν τα ταξικά εργατικά σωματεία την Τρίτη 15  Μάη στις 8:30 στο εργατικό κέντρο Τρικάλων  το απόγευμα για την οργάνωση της Πανελλαδικής απεργίας στις 30 Μάη».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ  Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ «Η ΑΝΟΙΞΗ»

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Σε πλήρη εξέλιξη αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμοί ποταμών και ρεμάτων στο Ν. Τρικάλων, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας(φωτό)

Περιοδεία Κώστα Αγοραστού, Χρήστου Μιχαλάκη, Γιάννη Μπουτίνα… Τα έργα αντιπλημμυρική…