Arxiki

Σφοδρή καταιγίδα, που ξέσπασε γύρω στις 3:00 το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017, πλημμύρισε τους Γόμφους, μετατρέποντας τις αυλές των σπιτιών σε “λιμνοθάλασσες”, προκαλώντας παράλληλα & ζημιές.

Είκοσι λεπτά απίστευτης έντασης βροχόπτωσης, που συνοδευόταν κατά διαστήματα & με χαλάζι, χρειάστηκαν να πλημμυρίσουν οικόπεδα & οικίες, με το βρόχινο νερό να ξεπερνάει σε πολλές περιπτώσεις τους είκοσι πόντους στις αυλές & το μισό μέτρο στις πλημμυρισμένες οικίες. Τέσσερις ήταν οι κλήσεις, που δέχτηκε το Π.Κ. Πύλης, για αντίστοιχες περιπτώσεις οικιών που πλημμύρισαν & στη μία εξ αυτών να προκληθεί πλήρης καταστροφή σε οικιακό εξοπλισμό.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Π.Κ. Πύλης, που με επικεφαλής τον Προϊστάμενο κ. Γιάννη Τατσίνα, ένα όχημα & δύναμη 8 ανδρών, υποβοηθούμενων & από συναδέλφους τους, που κατέφθασαν από Τρίκαλα με ένα όχημα & τρεις άνδρες, μπόρεσαν να αντλήσουν από τις πλημμυρισμένες οικίες το βρόχινο νερό.

Και ήταν τόση η μανία της καταιγίδας & του αέρα που τη συνόδευε σε όλη τη διάρκειά της, που έσπασε ακόμα & χονδρά κλαδιά δέντρων, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστή προς το παρόν κάποια ζημιά εξ αυτού.

Για τις πλημμυρισμένες οικίες, κάτοικοι έκαναν λόγο πως εκτός από την ένταση του φαινομένου, υπεύθυνες είναι & οι ενέργειες παρελθόντων χρόνων από τους αρμοδίους, που δεν προέβλεψαν το λογικό, δηλ. χάνδακες απορροής των ομβρίων, συγκοινωνούντων με το υπόλοιπο αποχετευτικό σύστημα του οικισμού, αλλά & η αμετροέπεια των μεταγενέστερων Αρχών, που δεν αντιμετωπίζουν το θέμα με την ανάλογη σοβαρότητα & υπευθυνότητα που αρμόζει, καθώς μάλιστα επανειλημμένα τους έχει ζητηθεί.

Όσον αφορά στις καλλιέργειες, μιλώντας στο PyliNews.gr ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γόμφων κ. Χρήστος Ζιάκας, είπε πως η σημερινή καταιγίδα προκάλεσε ζημιές κυρίως σε καλλιέργειες καλαμποκιού, της τάξεως το 40% επί του συνόλου της δηλωθείσας παραγωγής, ενώ λιγότερες ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν (από την καταιγίδα πάντα), σε σιτηρά & άλλες παραγωγές. Οι συνεχόμενες όμως βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, θα δημιουργήσουν πρόβλημα μελλοντικά στα μποστανικά που είναι πιο ευαίσθητα στα αυξημένα για την εποχή επίπεδα υγρασίας.

Άμεση προτεραιότητα του ΤΟΕΒ Γόμφων στο εγγύς μέλλον, συνέχισε ο κ. Ζιάκας είναι αίτημα από πλευράς του & προς το Δασαρχείο, για αδειοδότηση κοπής δέντρων που έχουν φράξει τα αποστραγγιστικά αγροτικά κανάλια, θέμα που δημιούργησε & μεγάλο μέρος της σημερινής καταστροφής.

Αξίζει να σημειώσουμε πως καταλυτική & σωτήρια, για την αποσόβηση μεγαλύτερου κακού, ήταν η κίνηση της Αντιδημαρχίας Πύλης στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, καθώς το περασμένο Φθινόπωρο πέρασε σε εργασίες καθαρισμού & εκβάθυνσης του ρέματος που περιβάλλει τον οικισμό των Γόμφων, με αποτέλεσμα τα νερά του να εκτονώνονται, βρίσκοντας πιο εύκολη δίοδο προς τον καταληκτικό του ρου.

Για το φαινόμενο ενημερώθηκε & ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο οποίος σε επικοινωνία του με το PyliNews.gr αυτός δήλωσε πως στις άμεσες προτεραιότητες της Αντιπεριφέρειας Τρικάλων, είναι ο καθολικός καθαρισμός του εν λόγω ρέματος από αρχής του, δηλ. από το Παλαιομονάστηρο ακόμη, με μηχανήματα που θα διαθέσει η Αντιπεριφέρεια Τρικάλων & έχει ήδη δρομολογηθεί.

Ενέργεια που εντάσσεται στην πρωταρχική πολιτική της Αντιπεριφέρειας, με σκοπό την πρόληψη δυσάρεστων συμβάντων & την ασφάλεια των πολιτών & των περιουσιών τους.

 

DSCN9965 DSCN9966 DSCN9967 DSCN9968 DSCN9969 DSCN9971 DSCN9972 DSCN9973 DSCN9974 DSCN9975 DSCN9976 DSCN9977 DSCN9978 DSCN9982 DSCN9983 DSCN9984 DSCN9985 DSCN9986 DSCN9987 DSCN9988 DSCN9989 DSCN9990 DSCN9991 DSCN9992 DSCN9993 DSCN9994 DSCN9995 DSCN9996 IMG_0149 IMG_0150 IMG_0152 IMG_0154 IMG_0156 IMG_0157 IMG_0158 IMG_0159

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Έτσι θα Κάνετε το Μικροσκοπικό σας Διαμέρισμα να Φαίνεται Ευρύχωρο

Όλα τα σπίτια είναι ευάλωτα στην ακαταστασία: περιοδικά και εφημερίδες στοιβάζονται σε χρό…