stratiotikoi

Ο Δημήτρης Κούκλατζης και ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη – Ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης από την Ορεστιάδα.

Οι γονείς των δύο ελλήνων στρατιωτικών θα έχουν την ευκαιρία να τους δουν σήμερα, Δευτέρα, κατά το προγραμματισμένο επισκεπτήριο.

 Οι γονείς των Κούκλατζη και Μητρετώδη βρίσκονται σήμερα εκ νέου στην Αδριανούπολη, για να επισκεφθούν τα παιδιά τους στη φυλακή που κρατούνται.

Χθες, Κυριακή, πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο συμπαράστασης στην Ορεστιάδα για τους δύο συλληφθέντες και κρατούμενους. Στο συλλαλητήριο βρέθηκαν και οι γονείς του Κούκλατζη.

Ο θείος του λοχία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «για τη συγκινητική συμπαράσταση της κοινής γνώμης», λέγοντας ότι «μας δυναμώνει και μας δίνει αισιοδοξία και ελπίδα». «Ελπίζουμε, περιμένουμε, παίρνουμε δύναμη από τον κόσμο».

Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ του ΕΘΝΟΥΣ της Κυριακής, στη σύλληψη των δύο στρατιωτικών ενεπλάκη η ομάδα Jandarma, οι «πραιτωριανοί» του Ερντογάν, οι οποίοι ανέλαβαν και τη διαχείριση της υπόθεσης, όντας εξ αρχής σε διαρκή επικοινωνία με την τουρκική ηγεσία.

Τσαβούσογλου: Δεν επιθυμούμε παζάρι με την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως δεν αποκλείει το «κρύβεται κάτι» πίσω από την είσοδο των δύο Eλλήνων στρατιωτικών σε τουρκικό έδαφος στον Έβρο.

Μιλώντας στον ιστότοπο της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για τους Έλληνες στρατιωτικούς και για το πότε αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα τους.

«Δεν ξέρω, πέρασαν παράνομα τα σύνορα… Αυτό το θέμα αφορά κι έχει σχέση με τους εισαγγελείς και δικαστές που πρέπει να μάθουν τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση αυτή. Συνέβη κατά λάθος ή εσκεμμένα; Θέλουν να είναι σίγουροι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν θέλει «παζάρι» για ανταλλαγή τους με τους «8».

Προειδοποιήσεις Καμμένου

Από τη δική του μεριά, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας την Παρασκευή από το Βουκουρέστι αναφέρθηκε στη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών κάνοντας λόγο για «ομήρους».

«Αυτή τη στιγμή, σε τουρκικές φυλακές έχουμε δύο έλληνες ομήρους, έναν αξιωματικό και έναν υπαξιωματικό. Ζητώ την υποστήριξη του ρουμάνου υπουργού Αμυνας για την άμεση απελευθέρωση αυτών των νατοϊκών, ευρωπαίων και ελλήνων στρατιωτικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του στη γαλλική Liberation, εξέφρασε την ανησυχία του για «θανατηφόρα ατύχημα», όπως είπε συγκεκριμένα.

«Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία. Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροπλάνα έξω από τον εναέριο χώρο μας», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος στη γαλλική εφημερίδα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, που είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή», επανέλαβε ο υπουργός.

Σε ερώτηση για το «μπλόκο» των Τούρκων στις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, δήλωσε:

«Η Κύπρος είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που ελέγχει την ενεργειακή της πολιτική. Θεωρούμε ότι η Τουρκία θα ήθελε να συμπεριφερθεί στο θέμα αυτό της Κύπρου αλλά και στο Αιγαίο όπως στη Συρία και το Ιράκ. Ομως η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι χώρες της Μέσης Ανατολής. Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και απαιτούμε από την Τουρκία να κάνει το ίδιο είτε πρόκειται για θέματα που άπτονται του δικαίου της θαλάσσης ή του δικαίου σε θέματα ενέργειας. Αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο Κύπρο και Τουρκία αλλά και όλες τις χώρες των οποίων οι εταιρείες ενέργειας έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, δηλαδή τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και το Ισραήλ. Εχουν το δικαίωμα να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους».

Τζανακόπουλος: Τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν διασφαλίζονται με κραυγές και εθνικιστικές κορώνες

Την διαβεβαίωση ότι οι ενέργειες της Αθήνας έχουν ως γνώμονα την ασφάλεια των δύο στρατιωτικών εξέφρασε από τη δική του μεριά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ υπογράμμισε ότι σε διπλωματικό επίπεδο, οι προσπάθειες είναι διαρκείς.

Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την ελπίδα της κυβέρνησης  ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες, στέλνοντας, παράλληλα, μήνυμα στην Τουρκία, «να κατανοήσει ότι οι εντάσεις και η όξυνση δεν εξυπηρετούν κανέναν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αρνήθηκε ότι το περιστατικό μπορεί και να εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική έντασης της άλλης πλευράς, ενώ χαρακτήρισε «πολλαπλώς προβληματική» την πρόταση για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους, εξηγώντας συγχρόνως το «γιατί».

«Τα κυριαρχικά δικαιώματα και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας διασφαλίζονται με αποφασιστικότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Δεν διασφαλίζονται με κραυγές και εθνικιστικές κορώνες» σημείωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο κ. Τζανακόπουλος, και επιτέθηκε τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Μητσοτάκη και τα μέσα ενημέρωσης που τον στηρίζουν, γιατί «αντί να διατηρήσουν υπεύθυνη εθνική στάση, χορεύουν στο χορό των ακροδεξιών της ΝΔ αλλά και των εθνικιστικών κύκλων που υπάρχουν στην Τουρκία», όπως είπε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στον αντίποδα βρίσκεται η αποφασιστική αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, τόσο σε διμερές επίπεδο, στη συνάντηση με τον Ρ.Τ. Ερντογάν, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά την πρόσφατη συνάντηση Κορυφής.

Επικρίνοντας την Άγκυρα «για την τακτική της να κρατά πολλά μέτωπα ανοικτά»,  ο υπουργός Επικρατείας διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί κανενός είδους προκλήσεις από αυτή την ανεύθυνη και κοντόφθαλμη στάση της Τουρκίας. Η χώρα μας, δεν είναι στα λόγια αλλά στην πράξη ο πυλώνας σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».

news247.gr

Φωτογραφία: sooc.photos

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Διανομή τροφίμων από τον Δήμο Τρικκαίων

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕ…