manitari_v_031019

Ένα άκρως δηλητηριώδες μανιτάρι, με τοξίνες που μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο τροπικό δάσος που βρίσκεται κοντά στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, ανακοίνωσαν την Πέμπτη Αυστραλοί επιστήμονες.

Ο λόγος για το Poison Fire Coral, το οποίο βρέθηκε στο τροπικό δάσος Ρέντλιντς, στο Κάινς του Κουίνσλαντ και το απαθανάτισε με τον φακό του ο φωτογράφος Ρέι Πάλμερ.

Πρόκειται για το μόνο μανιτάρι που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο μέσω των τοξινών που απελευθερώνει, όταν αυτές απορροφηθούν μέσω του δέρματος.

Το μανιτάρι μεταδίδει το δηλητήριο και με το άγγιγμα

«Αν το βρείτε, δεν πρέπει να το αγγίξετε και οπωσδήποτε να μην το φάτε», δήλωσε ο Ματ Μπάρετ, ειδικός στους μύκητες του τμήματος Αυστραλιανής Τροπικής Βοτανολογίας του πανεπιστημίου αυτού.

«Από τα περίπου εκατό τοξικά μανιτάρια που είναι γνωστά στους ερευνητές, αυτό είναι το μόνο οι τοξίνες του οποίου μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα», υπογράμμισε.

Η επαφή με το Poison Fire Coral μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα ενώ η κατανάλωσή του προκαλεί μία σειρά «τρομακτικών συμπτωμάτων», όπως στομαχόπονο, εμετούς, διάρροια, πυρετό και μούδιασμα. Παράλληλα, προκαλεί πληγές στο δέρμα και «τρώει» τον εγκέφαλο, και ακολούθως αλλοιωμένη αντίληψη, δυσκολία στην κίνηση και στην ομιλία.

«Καμπανάκι» για την εξάπλωσή του

Το μανιτάρι ευδοκιμεί συνήθως στις ρίζες των δέντρων και στο έδαφος και έως τώρα οι ερευνητές το έχουν εντοπίσει στα βουνά της Ιαπωνίας και της Κορέας, την Ινδονησία και την Παπούα-Νέα Γουινέα.

Ο εντοπισμός του στο Κάινς της Αυστραλίας αυξάνει την ανησυχία των ειδικών για την εξάπλωση του είδους.

«Το γεγονός ότι μπορούμε να βρούμε έναν τόσο ξεχωριστό και ιατρικά σημαντικό μύκητα όπως το Δηλητηριώδες Κοράλλι της Φωτιάς ακριβώς μέσα στην αυλή μας δείχνει ότι έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για τους μύκητες στην βόρεια Αυστραλία», κατέληξε ο Μπάρετ.

Πηγή: topnews.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

«Πορεία στο Μέλλον»: Οι πολίτες του Δ. Πύλης αξίζουν διαφάνεια, αξιοκρατία και ένα καλύτερο αύριο

Ο συνδυασμός «Πορεία στο Μέλλον» και ο επικεφαλής του υποψήφιος Δήμαρχος Πύλης κ. Θοδωρής …