ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΝΠΕ)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»

ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΜΠΟΥΚΑ

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

 

Τι συνέβη, κύριε Αγοραστέ, χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής; Γιατί αυτή η ένταση που οδήγησε στην αποβολή σας;

Πρόκειται για θεσμικό ατόπημα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών κ. Γάκη, ο οποίος λειτούργησε ως κομματικό στέλεχος κι όχι ως πρόεδρος επιτροπής της Βουλής των Ελλήνωνκαταφεύγοντας σε μια πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά πρακτικά συμπεριφορά για να προστατεύσει τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκη παρ’ όλο που μου επιτέθηκε με προσβλητικές εκφράσεις.

Ξέρετε, ο κ. Πουλάκης ήταν περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας την περίοδο 2010-4. Ακόμη ηχούν στ’ αυτιά μου οι πύρινοι λόγοι του κατά της τρόικας, κατά του μνημονίου, κατά του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, κατά των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ως το «μακρύ χέρι» του κράτους στην Αυτοδιοίκηση, εναντίον της μειωμένης χρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού σε Περιφέρειες και Δήμους.

Από το 2015 και μετά, ως κρατικός αξιωματούχος πλέον, κάνει ακριβώς τα αντίθετα απ’ όσα έλεγε και στηρίζει έμπρακτα με την πολιτική του  όσα κατήγγειλε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση.

Αυτά επισήμανα στη Βουλή. Ο κ. Πουλάκης, ευρισκόμενος σε προφανή αδυναμία να απαντήσει με λογικά επιχειρήματα, κατέφυγε σε απαξιωτικές εκφράσεις προς το πρόσωπό μου χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και τη λέξη «κωλοτούμπα».

Ο κ. Γάκης, όχι μόνο δεν τον επανέφερε στην τάξη, αλλά κατέφυγε σε μία άσκοπη, ακραία, προσβλητική προς το θεσμό της Αυτοδιοίκησης  και αποπροσανατολιστική ενέργεια, στην οποία δυστυχώς αντανακλάται η απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση μερίδα βουλευτών και κρατικών αξιωματούχων της σημερινής κυβέρνησης.

Είναι τυχαίο, άραγε, που το υπουργείο Εσωτερικών παρουσίασε το χειρότερο νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, ένα νομοσχέδιο που όχι μόνο δεν λύνει κανένα πρόβλημα και δεν δίνει προοπτική στην Αυτοδιοίκηση αλλά, τουναντίον, είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα;

Εσείς σ’ αυτό το νομοσχέδιο αντιτάσσετε την πρότασή σας, την οποία, σε μορφή νομοσχεδίου, για την αυτοδιοικητικήδιακυβέρνηση, παρουσιάσατε χθες στη Βουλή. Είναι συμβατή η παρέμβαση με το Σύνταγμα και τι περιλαμβάνει στα βασικά της σημεία;

«Μπήκαμε στα παπούτσια» της κυβέρνησης κάνοντας αυτό που εκείνη έπρεπε να πράξει: ετοιμάσαμε ένα σχέδιο νόμου, ένα κείμενο έτοιμο να αποσταλεί στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Η πρότασή μας είναι απολύτως συμβατή με το Σύνταγμα, το οποίο, άλλωστε, επιτρέπει ευρείας έκτασης μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση ισχυροποίησης της Αυτοδιοίκησης. Το ζήτημα είναι ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις ναρκοθετούνται συνεχώς από την ανασφαλή γραφειοκρατία του κεντρικού κράτους, που πασχίζει να διατηρήσει την υπερσυγκέντρωση εξουσιών που τη χαρακτηρίζει.

Η Ελλάδα είναι σήμερα ένα από τα πλέον κεντρικοποιημένα(centralized) κράτη του πλανήτη. Φανταστείτε ότι ακόμη και για να μεταφέρει τα ζώα του από μια περιφέρεια σε μια άλλη περιφέρειαένας κτηνοτρόφος, χρειάζεται άδεια από το υπουργείο! Άδεια από υπηρεσία του κεντρικού κράτους χρειάζεται κι ένας αγρότης για να ανοίξει μια γεώτρηση να ποτίσει τη γη του! Στη Θεσσαλία, με ευθύνη του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, χάθηκαν στη θάλασσα 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, την ώρα που τα χωράφια «διψούν»…

Αυτά κι άλλα τέτοια πολλά, απίστευτα κι όμως ελληνικά, συμβαίνουν! Αυτές τις παθογένειες αγωνιζόμαστε να επιλύσουμε. Για τους σκληρά φορολογούμενους πολίτες, στους οποίους οι κυβερνώντες στέλνουν τον λογαριασμό. Η διεθνής πρακτική και μελέτες καταδεικνύουν πως όσο περισσότερο συγκεντρωτικό είναι ένα κράτος, τόσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα των πολιτών του.

Άρα, με την πρότασή μας για μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση αποσκοπούμε στην καλύτερη, γρηγορότερη, αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, χωρίς να μετακινείται από τον τόπο του. Αποσκοπούμε στην ενίσχυση της παραγωγής, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων, βιώσιμων θέσεων εργασίας. Τομείς στους οποίους το κεντρικό κράτος έχει αποτύχει πανηγυρικά.

Γιατί πιστεύετε ότι θα πετύχει η Αυτοδιοίκηση εκεί που απέτυχε η κυβέρνηση;

Εμείς μιλάμε με το έργο μας. Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ με απορροφητικότητα 19%, την απογειώσαμε στο 120%. Μειώσαμε στο μισό το χρόνο ολοκλήρωσης ενός έργου. Εξορθολογήσαμε το σύστημα των αδειοδοτήσεων και των επιχορηγήσεων των επενδύσεων. Δεν έχουμε αφήσει καμιά επένδυση σε εκκρεμότητα.

Ισχυρές Περιφέρειες, με περισσότερες αρμοδιότητες σε περισσότερους τομείς, περισσότερους πόρους και προσωπικό καθώς και την αρμοδιότητα να νομοθετούν για τα τοπικά και περιφερειακά ζητήματα, είναι βέβαιο ότι θα είναι πιο αποτελεσματικές για την κοινωνία και την πατρίδα μας.

Θεωρείτε ότι ο νόμος για την απλή αναλογική στους δήμους, θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και στη «δικτατορία των μειοψηφιών»;

Είναι βέβαιο. Κατ’ αρχάς, δεν πρόκειται για την αγνή και άδολη αλλά την πλειοψηφική και δόλια αναλογικήτων δύο γύρων.

Αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα, αντί για συνεργασία και συναίνεση, που υπάρχουν και σήμερα στα περισσότερα συμβούλια,να γιγαντωθούν τα φαινόμενα συναλλαγής κάτω από το τραπέζι. Κι όχι μόνο για την κατανομή των αξιωμάτων αλλά ακόμη και για το ποια έργα θα προκρίνονται καθώς στο νομοσχέδιο προβλέπεται το τεχνικό πρόγραμμα να ψηφίζεται έργο – έργο. Πρωτοφανές.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι θα συμβεί σε κάθε Περιφέρεια που κάθε χρόνο υλοποιεί πολλές δεκάδες έργα. Γι’ αυτό επισημαίνω ότι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι ολιγάρχες, οι οποίοι με μικρές χορηγίες θα μπορούν να διαμορφώνουν εύθραυστες πλειοψηφίες προωθώντας τα συμφέροντά τους.

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…