Arxiki

Μία σημαντική ενημέρωση, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πύλη & στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ.  Δ. Πύλης στις 1ι:00πμ, από το Δασαρχείο Τρικάλων με θέμα την:«Αντιμετώπιση μεταχρωματικού έλκους πλατάνου», μία θανατηφόρα ασθένεια, που μπορεί να μετατρέψει παραδείσιες περιοχές σε «κρανίου τόπο» & έχει προσβάλει πλατάνια σε 30 σημεία του Δ. Πύλης, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις Λογγιές, Αγ. Βησσαρίωνα, κατά μήκος της Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτας από το ύψος της Πύλης & προς τα πάνω, Πιαλεία, Νεράϊδα, Μυρόφυλλο & Βαλκάνο.

Το ευχάριστο στην όλη υπόθεση είναι, ότι η συγκεκριμένη ασθένεια προσβάλλει μόνο δένδρα πλατάνου & όχι άλλου είδους δένδρων.

Η ενημέρωση έγινε από τον ίδιο τον Δασάρχη Τρικάλων κ. Χρ. Κουλικούρδα, παρουσία του Δημάρχου Πύλης κ. Κ. Μαράβα, του προέδρου του Δ.Σ. & δασολόγο κ. Χρ. Νάκο, αλλά & Αντιδημάρχων, δημ. συμβούλων & προέδρων Τ.Κ. του Δήμου, που οι περιοχές τους είναι στο κόκκινο, είτε όχι.

Για το τεράστιο αυτό ζήτημα που προέκυψε & ο Δήμος & το Δασαρχείο, μέσω των προέδρων των Τ.Κ., απηύθυναν έκκληση προς τους πολίτες, να ευαισθητοποιηθούν & να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία είτε με το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος -Καθαριότητας & Πρασίνου του Δήμου, είτε με την Δασική Υπηρεσία, όταν πέσει υπό την αντίληψή τους δένδρο πλατάνου που έχει προβληθεί από την ασθένεια, είτε, …το σημαντικότερο,… όταν πρόκειται να προβούν σε πάσης φύσεως εργασία σε δένδρο πλατάνου.

Για το εν λόγω μείζων ζήτημα, από πλευράς Δασαρχείου Τρικάλων, εκπονείται μελέτη, η οποία αποτελεί συνάμα & πρότασή του για την ολομερή & ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του ζητήματος, η οποία προβλέπει σε πρώτη φάση «Έκτακτη κάρπωση» με την κοπή υγιών πλατάνων ανεξαρτήτως ηλικίας αυτών, σε ακτίνα 20 περίπου μέτρων & περιμετρικά ενός προσβεβλημένου δένδρου & έχουν σηματοδοτηθεί(τα υγιή), αυτή τη στιγμή με κόκκινο σταυρό ή «Χ».

Μετά της κοπής, έπεται η ταυτόχρονη «νέκρωση» των πρέμνων, με την μέθοδο τομών ή τρυπών σε αυτά, εγχύοντας εκεί συγκεκριμένη ποσότητα ενδεδειγμένου φυτοφαρμάκου.

Στην 2η φάση της μελέτης, προβλέπεται κοπή του προσβεβλημένου δένδρου(τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν σηματοδοτηθεί με μπλε σταυρό), ολοκληρωτική του επιτόπου καύση, αλλά & ξήρανση του πρέμνου, καθ’ ότι ο μύκητας είναι πολύ ανθεκτικός & παραμένει ενεργός για 4 ή & 5 χρόνια & μπορεί να μεταφέρει την ασθένεια σε ανύποπτο χρόνο & σε υγιή δένδρα.

Για την υλοποίηση της μελέτης & την καταστολή του προβλήματος, από πλευράς Δασαρχείου προτάθηκε η όλη διαδικασία να τεθεί προς δημοπράτηση, καθώς αυτή αποτελεί μία επίπονη διαδικασία που θέτει όρους & προϋποθέτει γνώση & θα επιτηρείται από την ίδια την Υπηρεσία.

Το όλο ζήτημα & η πρόταση του Δασαρχείου θα τεθεί υπ’οψιν του Σώματος & θα έρθει προς ψήφιση στην επόμενη τακτική του σύγκλιση.

Πάντως η αντιμετώπιση του όλου ζητήματος κρίνεται άκρως σημαντική, καθώς οι επιπτώσεις από την εξάπλωση της ασθένειας, εκτός του κακού αισθητικού φαινομένου, (με παράπλευρες απώλειες στον τουρισμό) μπορεί να προκαλέσει μια σειρά άλλων πολυποίκιλων φαινομένων, όπως πλημμύρες & μπάζωση ρεμάτων, ακόμα & ανύψωση της κοίτης του Πορταϊκού, από φερτά υλικά.

Εξ ου & η έκκληση των δύο Αρχών για άμεση ευαισθητοποίηση των πολιτών & συνεργασία μαζί τους, προς μια ολική & αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Προς γνώση των πολιτών, τίθενται τα παρακάτω…

Πώς μεταδίδεται 

1)Με εργαλεία κοπής & κλάδευσης δένδρων (αλυσοπρίονα, πριόνια, τσεκούρια κτλ)

2)Με μηχανήματα εκσκαφής

3)Με πάσης φύσεως εργασίες (κλαδέματα κτλ)

4)Υπογείως με το ριζικό σύστημα

5)Με τα καυσόξυλα

6)Μέσα στα ποτάμια ο μύκητας διαδίδεται με προσβεβλημένα δένδρα που σπάζουν & μεταφέρονται με το υδάτινο ρεύμα.

 Πώς αντιμετωπίζεται

1)Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την υλοτομία ή την κλάδευση πλατάνου, θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν από την χρήση του & μετά με χλωρίνη

2)Επίσης, τα εκσκαπτικά μηχανήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν η έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με πλατάνια, θα πρέπει πλένονται με επιμέλεια & να απολυμαίνονται.

3) Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καυσόξυλα από προσβεβλημένα δένδρα πλατάνου, γιατί μαζί με τα ξύλα μεταφέρεται & το παθογόνο μικρόβιο. Το ροκανίδι που παράγεται κατά την κοπή των ξύλων από προσβεβλημένα δένδρα, μπορεί να μεταφέρει την ασθένεια.

4) Όταν υπάρχει υποψία προσβολής (νεκρά ή ημίξηρα δένδρα πλατάνου), πρέπει να ειδοποιείται η Δασική Υπηρεσία.

5) Η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά , εάν διαπιστωθεί στα πρώτα στάδια προσβολής.

IMG_0787

IMG_0788

IMG_0789

IMG_0793

IMG_0801

IMG_0805

IMG_0806

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Την Δευτέρα του Πάσχα, η «Γιορτή Αγάπης», από τον Σύλλογο Γυναικών Αγ. Βησσαρίωνα

Ο Σύλλογος Γυναικών Αγίου Βησσαρίωνα ΄ΤΟ ΔΟΥΣΙΚΟ¨ σας προσκαλεί στη ¨ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΑΠΗΣ ¨ τη Δε…