2484890

Θα επιχειρήσει το καθεστώς Ερντογάν την μεγαλύτερη πρόκληση κατά της Ελλάδας; Τα σχέδια του Στρατηγού Φλώρου για κάθε επιθετική κίνηση των Τούρκων

Ήταν περίπου ένα χρόνο πριν όταν είχαμε αρχίσει να γράφουμε ότι η Τουρκία δείχνει σημάδια αλλαγής τακτικής μετατρέποντας την προκλητικότητα σε επιθετικότητα.

Οι πληροφορίες που έφταναν στο ελληνικό «Πεντάγωνο» μιλούσαν για τάση αποσταθεροποίησης της περιοχής από το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο αφού «τελείωσε τη δουλειά» στη βόρεια Συρία, ήταν έτοιμο να στραφεί στην ανατολική Μεσόγειο.

 Ήταν δεδομένο πως από τη στιγμή που ο «σουλτάνος» θεώρησε νικηφόρα την πορεία του στη Συρία, δεν θα σταματούσε εκεί. Η… όρεξη του αιμοσταγούς Ερντογάν άνοιξε και πολύ σύντομα κινήθηκε προς τα μόνιμα ανοικτά μέτωπα με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τα γεγονότα στον Έβρο ήταν ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων του καθεστώτος και παράλληλα ένα πρώτο μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Λιβύη, ούτε Κούρδοι αντάρτες. Διαθέτει οργανωμένες και πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις, ικανές να προκαλέσουν ανεπανόρθωτο πλήγμα ακόμα και σε πολύ ισχυρότερο αντίπαλο.

Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα η ένταση με την Τουρκία είναι στο… κόκκινο! Το καθεστώς έχει επιχειρήσει επανειλημμένα να δημιουργήσει συνθήκες εμπόλεμης κατάστασης, με τον Στρατό Ξηράς ωστόσο, το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία να απαντούν ψύχραιμα, δυναμικά και αποφασιστικά.

 Η Τουρκία μετρά πλέον μόνο ήττες επί του πεδίου. Το ηχηρό μήνυμα στον Έβρο, η άμεση κινητοποίηση του ελληνικού Στόλου στις 21 Ιουλίου, το σοβαρό πλήγμα της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ στην τουρκική ναυαρχίδα KEMAL REIS και η «συντριβή» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας από τα ελληνικά μαχητικά πριν και μετά την αεροναυτική άσκηση Eunomia στην Κύπρο, είναι μερικά από τα «δείγματα γραφής» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που ανάγκασαν τους Τούρκους να μιλάνε πλέον για… διάλογο.

Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι; Οι «ύποπτες» κινήσεις νοτίως του Καστελόριζου

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει παρατηρηθεί μία «ύποπτη» κινητικότητα στα τουρκικά παράλια, με τους γείτονες να φαίνεται πως κάτι σχεδιάζουν. Προφανώς «ψάχνονται» για το πού και πώς θα μπορέσουν να κάνουν μια προβοκάτσια ώστε να δημιουργηθεί «ανάφλεξη» και να προκληθεί το… πολυπόθητο για την Τουρκία «θερμό» επεισόδιο. Τονίζουμε άλλωστε πως το έχει επιχειρήσει επανειλημμένα αλλά… οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν παρασυρθεί και έχουν δώσει δυναμικές απαντήσεις.

Τόσο οι κινήσεις του ερευνητικού Oruc Reis που κινείται όλο και πιο βόρεια, προς το Σύμπλεγμα του Καστελόριζου, όσο και η εμπρηστική ρητορική του καθεστώτος που φέρνει πρώτο στην ατζέντα το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, υποδηλώνουν τις προθέσεις της Άγκυρας.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως δεν αποκλείεται η Τουρκία να επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες μια «πολιορκία» του συμπλέγματος της Μεγίστης και τότε οι εξελίξεις και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.

Πώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με την τελευταία τουρκική NAVTEX, το Oruc Reis πλέει σε απόσταση έως και 30 μίλια νότια του Καστελόριζου, συνοδευόμενο πάντα από τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες. Η ναυτική οδηγία ολοκληρώνεται στις 12 Σεπτεμβρίου και όλα δείχνουν ότι η επόμενη περιοχή την οποία θα δεσμεύσουν παράνομα οι γείτονες, θα είναι εγγύτερα στο Καστελόριζο ακόμη και σε απόσταση 6 μιλιών από τις ακτές του Συμπλέγματος.

Τι σημαίνει αυτό; Η μεγαλύτερη πρόκληση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία ακόμα και στα όρια των Εθνικών Χωρικών Υδάτων, την ώρα που η Αθήνα ήδη στο Ιόνιο τα έχει επεκτείνει στα 12 κρατώντας ανοιχτό το δικαίωμα να το πράξει και αλλού.

Αν η Τουρκία επιχειρήσει να επιτεθεί στο Καστελλόριζο, γιατί – ας μην κρυβόμαστε – περί επίθεσης θα πρόκειται, τότε η Ελλάδα θα έχει μία και μόνη επιλογή. Να απαντήσει με κάθε τρόπο.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας έχει θέσει επί τάπητος όλα τα ενδεχόμενα, με τον υπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους Επιτελείς να έχουν έτοιμες απαντήσεις για κάθε κίνηση που θα επιχειρήσει η Τουρκία. «Όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Όταν έχουν δημιουργηθεί τέτοιες συνθήκες μπορεί να προκληθεί ανάφλεξη ανά πάσα στιγμή», επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, τονίζοντας πως οι Ελληνικές Ένοπλες δεν θα επιτρέψουν κανενός είδους «πολιορκία» του Καστελλόριζου. «Όποιος επιχειρήσει να πλησιάσει θα λάβει την απάντηση που πρέπει», επισημαίνουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου».

Βλέπουν παντού ελληνική σημαία

Από το τελευταίο χωριό του Έβρου έως τη Στρογγύλη, στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, τα ελληνικά μάτια παρακολουθούν κάθε κίνηση των Τούρκων. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά σε όλο το Αρχιπέλαγος, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα πως είναι και ισχυρές και αποφασισμένες.

Μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό να επιτηρούν το Oruc Reis και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία, ενώ ο Στόλος μας, με τα πανίσχυρα υποβρύχια έχουν «κλειδώσει» τα κρίσιμα σημεία δημιουργώντας πλωτή ασπίδα γύρω από τα ακριτικά νησιά. Η μόνιμη παρουσία των ελληνικών πλοίων και υποβρυχίων στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα στα σχέδια του Ερντογάν, με το Πολεμικό Ναυτικό να αποδεικνύει πως μπορεί να «θωρακίσει» και το Αιγαίο αλλά και την ανοιχτή θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου.

Όσον αφορά την Πολεμική Αεροπορία, η κατάσταση συναγερμού θα λέγαμε πως είναι σε μόνιμη βάση, με τους Τούρκους κυριολεκτικά να φοβούνται κάθε έξοδό τους προς τα… δυτικά, μιας και τα «χουνέρια» των Ελλήνων πιλότων είναι πολλά το τελευταίο διάστημα.

Όσο για τον Στρατό Ξηράς, παραμένει σε επιφυλακή σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία υπενθυμίζεται πως έχουν «φορτωθεί» με οπλισμό από την κρίση της 21ης Ιουλίου, ενώ οι Έλληνες κομάντο παρακολουθούν από κάθε… βράχο του Αιγαίου τις τουρκικές κινήσεις.

Τις επόμενες ημέρες οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές. Αν δεν υπάρξει διπλωματική λύση, τότε είναι πολύ πιθανό τα γεγονότα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να φτάσει την κατάσταση στα άκρα, κλείνοντας τα αυτιά του σε όσους ζητούν να αποκλιμακώσει την ένταση. Αν επιμείνει στην ίδια τακτική, τότε το πλήγμα για τον τουρκικό λαό θα είναι τεράστιο…

Πηγή:newsbomb.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Συναυλία σε Τρίκαλα – Καρδίτσα, για Κώστα Βίρβο και Μπάμπη Μπακάλη

Τη σημασία της συμβολής του Δήμου Τρικκαίων σε μουσική εκδήλωση για τους Θεσσαλούς δημιουρ…