German Finance Minister Olaf Scholz poses for a portrait before a Reuters interview in Berlin, Germany, May 30, 2018.    REUTERS/Axel Schmidt

(φωτό:XEL SCHMIDT / REUTERS)

«Η Γερμανία οφείλει να ενδιαφερθεί για τη νεανική ανεργία σε πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης» τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.

 Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Η Γερμανία φέρει μια ιδιαίτερη ευθύνη» ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ρόλο της Γερμανίας στην ΕΕ: «Όταν την επόμενη χρονιά η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, τότε η Γερμανία θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα εντός της ΕΕ. Η Γερμανία θα είναι η μεγάλη σε πληθυσμό και οικονομικά ισχυρή χώρα στο κέντρο της ηπείρου. Από αυτό πηγάζει μια ιδιαίτερη ευθύνη. Εν τέλει δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε ότι αρκετοί στην Ευρώπη μάλλον φοβούνται μια τόσο ισχυρή θέση της Γερμανίας λόγω της εμπειρίας από το πρόσφατο παρελθόν. […]
Από αυτό προκύπτει μια ιδιαίτερη υποχρέωση απέναντι στην Ευρώπη. Η γερμανική πολιτική έχει το καθήκον να φροντίζει για μια λειτουργική συνύπαρξη στην ήπειρό μας, για συνεννόηση, συμβιβασμούς και καλές λύσεις. Η Ευρώπη είναι το πιο σημαντικό εθνικό συμφέρον της Γερμανίας».
Σχολιάζοντας την επισήμανση του δημοσιογράφου ότι τα τελευταία χρόνια η Γερμανία θεωρείται περισσότερο «ηγεμόνας» της Ευρώπης, ο υπουργός Οικονομικών απαντά: «Δεν μου αρέσει αυτός ο όρος, κυρίως επειδή δεν ανταποκρίνεται. Η Γερμανία οφείλει να ενδιαφερθεί για τη νεανική ανεργία σε πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης ή για τις ανησυχίες των γειτόνων μας στην ανατολική Ευρώπη στο πεδίο της πολιτικής ασφαλείας, όχι μόνο για λόγους ηθικής αλλά και για το δικό της συμφέρον. Καμιά φορά με ενοχλεί αυτή η ιστορική λήθη: χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία ήταν υπό δικτατορικό καθεστώς για πολλά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου ενώ το Σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλύθηκε πριν από μόλις 30 χρόνια. Η ΕΕ είναι επομένως ένα σχετικά νέο οικοδόμημα. Γι′ αυτό και η Γερμανία θα έπρεπε να προωθεί πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» λέει χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς.

Πανευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας για την ανεργία και εισαγωγή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Τη δημιουργία πανευρωπαϊκού συστήματος διασφάλισης της εργασίας και την αναβίωση του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών εισηγείται επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενώ μεταξύ άλλων εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ιταλία θα ευθυγραμμιστεί με τους εταίρους της και τονίζει ότι ο ηγετικός ρόλος της Γερμανίας στην Ευρώπη περιλαμβάνει και μεγάλες ευθύνες. Σε ό,τι αφορά την λειτουργία της Ευρωζώνης, επαναλαμβάνει την γερμανική θέση ότι «αλληλεγγύη και ίδια ευθύνη πηγαίνουν χέρι-χέρι» και ότι κάθε χώρα πρέπει να διασφαλίζει την δημοσιονομική της σταθερότητα

«Όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, η συγκριτική επιρροή της Γερμανίας θα μεγαλώσει. Η Γερμανία είναι η πολυπληθέστερη, οικονομικά ισχυρότερη χώρα στην ΕΕ και βρίσκεται στη μέση της ηπείρου. Αυτό προβλέπει ειδική ευθύνη. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για ιστορικούς λόγους ένας αξιοσημείωτος αριθμός ανθρώπων στην Ευρώπη είναι πιο πιθανό να φοβάται μια ισχυρή θέση της Γερμανίας», εξηγεί ο κ. Σολτς και τονίζει ότι η χώρα του φέρει μια ειδική ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη και έχει καθήκον να διασφαλίσει την αποτελεσματική συνεργασία, την κατανόηση, τον συμβιβασμό και τις καλές λύσεις. «Η Ευρώπη είναι το μεγαλύτερο εθνικό συμφέρον της Γερμανίας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς και απορρίπτει την υπόθεση ότι τα τελευταία χρόνια η Γερμανία είχε αναλάβει ρόλο «ηγεμόνα» στην Ευρώπη.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η αλληλεγγύη, την οποία υποστηρίζει, μεταφράζεται σε νέα κεφάλαια από τον Βορρά προς τον Νότο της Ευρώπης, ο Γερμανός υπουργός Οικονμικών επισημαίνει ότι κάθε μέλος της Ευρωζώνης πρέπει να έχει μια λειτουργική προστασία από την ανεργία, ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας και τον ενδεδειγμένο κατώτατο μισθό. «Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα του ντάμπινγκ των μισθών και των φόρων», αναφέρει και τάσσεται υπέρ της εναρμόνισης του εταιρικού φόρου σε όλη την Ευρώπη «ώστε οι μεγάλες εταιρίες να μην στρέφουν τη μια χώρα εναντίον της άλλης». «Είμαι υπέρ της συμπλήρωσης των εθνικών συστημάτων αντιμετώπισης της ανεργίας με μια επιπλέον ασφάλεια για ολόκληρη την Ευρώπη. Μια χώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης που έχει ως αποτέλεσμα απώλειες θέσεων εργασίας και μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα μπορούσε να δανειστεί από αυτό το κοινό ταμείο και όταν τελειώσει η περίοδος ύφεσης, να επιστρέψει τα κεφάλαια που δανείστηκε», εξηγεί, διευκρινίζοντας ότι με ένα τέτοιο σύστημα δεν θα επιβαρυνόταν η Γερμανία.

Ο Όλαφ Σολτς αναφέρεται ακόμη στην ανάγκη εισαγωγής του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τα έσοδα από αυτόν τον φόρο να δίδονται στο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναδεικνύει ακόμη την επείγουσα ανάγκη επενδύσεων στους τομείς των υποδομών μεταφορών και ψηφιοποίησης, προκειμένου οι ευρωπαϊκές εταιρίες να γίνουν ανταγωνιστικές για τις εταιρίες της Κίνας και των ΗΠΑ.

Ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο μετεξέλιξης του ΕΜΣ σε ευρωπαϊκό δημοσιονομικό Ταμείο, ο κ. Σολτς εξηγεί ότι θα πρέπει να βοηθούνται οι χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν μπορούν να δανειστούν από τις αγορές. «Αυτό θα καταστήσει τη νομισματική ένωση ισχυρότερη και θα εμποδίσει τους κερδοσκόπους να ποντάρουν εναντίον της Ευρώπης», δηλώνει.

Όταν ερωτάται για τις εξελίξεις στην Ιταλία, ο σοσιαλδημοκάτης υπουργός δεν δέχεται ότι οι Ιταλοί είναι ευρωσκεπτικιστές ενώ, σε ό,τι αφορά τη νέα κυβέρνηση, εκφράζει την πεποίθηση ότι θα συμπεριφερθεί σε κοινή γραμμή με την Ευρώπη και το ευρώ. «Στην Ευρωζώνη, οι αρχές της αλληλεγγύης και της ίδιας ευθύνης πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι. Και αν δεν θέλουμε η ΕΕ να μετατραπεί σε ένωση μεταβιβάσεων, πρέπει κάθε χώρα να διασφαλίζει την δημοσιονομική της σταθερότητα », λέει ο Όλαφ Σολτς και, αναφερόμενος στους Ιταλούς πολιτικούς, επισημαίνει ότι όποιος επιδιώκει να κυβερνήσει μια χώρα διαπιστώνει ότι «μακριά από τις πόρτες των κομμάτων υπάρχει μια περίπλοκη πραγματικότητα».

Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν πρέπει να αναστατωνόμαστε όταν μια κυβέρνηση προτείνει αλλαγές στην Ευρώπη, η οποία αποτελείται από 28 χώρες. «Ποτέ δεν θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση όλα τα μέλη της ΕΕ. Και αυτή η ποικιλομορφία είναι μια από τις δυνάμεις μας. Συνιστώ λίγο μεγαλύτερη ψυχραιμία», καταλήγει ο κ. Σολτς.

huffingtonpost.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Σχετικά με το ΑΔΥΜ-Ατομικό Δελτίο Υγείας του Μαθητή: Εγγραφο του Υπουργείου Παιδείας

Σχετικά με το ΑΔΥΜ-Ατομικό Δελτίο Υγείας του Μαθητή: Εγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησ…