pos-n-apofygete-tis-kriseis-panikou

Οι κρίσεις πανικού είναι κοινές και πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αυτές τακτικά. Σ’ αυτό το άρθρο, σας δείχνουμε ορισμένες τεχνικές οι οποίες θα σας βοηθήσουν ν’ αποφύγετε τις κρίσεις πανικού σε λίγα λεπτά.

Οι κρίσεις πανικού προκαλούν, σ’ αυτόν που τις βιώνει, μια ανεξέλεγκτη αίσθηση αγωνίας. Το άτομο νιώθει ότι μπορεί ακόμη και να πεθάνει εκείνη τη στιγμή και αισθάνεται αβοήθητο. Αυτή η αίσθηση προκαλεί τρομερό φόβο και αυτός με τη σειρά του αυξάνει ακόμη περισσότερο την αγωνία, κάνοντας τις κρίσεις πανικού να διαρκούν περισσότερο.

Πρόκειται για μια ψυχολογική διαταραχή. Τα αίτια μπορεί να βρίσκονται συχνά σε άτομα που υποφέρουν από παρατεταμένο άγχος.

Για να ελεγχθούν οι κρίσεις πανικού, το άτομο θα πρέπει να ξεκινήσει να αναλύει τι υπερβολές κάνει στη ζωή του. Εκεί, θα βρεθεί σίγουρα η αιτία.

Η ψυχολογική υποστήριξη είναι σημαντική για την ενίσχυση της αυτογνωσίας και του αυτοελέγχου, πράγματα απαραίτητα για να μπορέσετε να ηρεμήσετε και ν’ αποτρέψετε μια κρίση πανικού.

Ορισμένες φορές, μετριάζοντας τους ρυθμούς με τους οποίους ζείτε και αποφεύγοντας καταστάσεις που προκαλούν αγωνία, μπορείτε να βοηθήσετε ώστε να γίνει πιο αραιό το πρόβλημα και στο τέλος να εξαφανιστεί.

Συμπτώματα

γυναίκα σε παράθυρο αεροπλάνου

Οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν συνήθως χωρίς προειδοποίηση, ειδικά την πρώτη φορά. Γενικά, διαρκούν από 10 έως 20 λεπτά, αν και κάποια συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν παραπάνω.

Ποια είναι τα συμπτώματα τα οποία μπορεί να έχει κάποιος σε μια κρίση πανικού;

  • Πόνο στο στήθος, ζαλάδα ή λιγοθυμία
  • Φόβο για το χάσιμο του ελέγχου της κατάστασης ή άμεσου θανάτου
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Στομαχόπονο ή ναυτία
  • Αυξημένους καρδιακούς παλμούς
  • Ανατριχίλα ή τρέμουλο

Αν κάποιος υποφέρει συχνά από κρίσεις πανικού, είναι πιθανό να γνωρίζει πως θα υποφέρει από μία πριν συμβεί. Αυτή είναι η στιγμή να τεθούν σε ισχύ ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της κατάστασης.

Στρατηγικές για ν’ αποφύγετε τις κρίσεις πανικού

γυναίκα στο κρεβάτι που δεν κοιμάται
  • Διαλογισμός. Αναλύστε τον τρόπο ζωής σας και τα πράγματα που μπορείτε να βελτιώσετε. Προσέξτε τη διατροφή σας, το πόσο ξεκουράζεστε, τις ψυχαγωγικές σας δραστηριότητες και το πόσο γυμνάζεστε. Υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε.

Να θυμάστε ότι οι κρίσεις πανικού είναι φυσιολογικές. Όποιος υποφέρει από αυτές δεν θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του άρρωστο. Μπορεί να συμβεί στον καθένα. Τα αίτια είναι εσωτερικά, και έτσι, δεν έχουν καμία σχέση με το περιβάλλον μας ή με τις πράξεις των ανθρώπων γύρω μας.

  • Μη το σκέφτεστε πολύ. Το ν’ αποφύγετε σκέψεις σχετικά με τον πανικό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μπορεί να είναι επιβλαβές το να το σκέφτεστε, ή ακόμη και να προκαλέσει μια κρίση πανικού, καθώς ο φόβος είναι η κύρια αιτία.
  • Θετικές δηλώσεις. Προετοιμάστε ορισμένες θετικές δηλώσεις για να επαναλάβετε στον εαυτό σας, όταν πιστεύετε πως μια κρίση πανικού είναι προ των πυλών. Το κεντρικό νόημα θα πρέπει να είναι «δεν πρόκειται να πεθάνω, αυτός είναι μονάχα ένας φόβος.» Τέτοιου είδους προτάσεις μπορούν να καταπραΰνουν την αγωνία σας.
  • Αναπνοή. Η συγκέντρωσή σας στην αναπνοή σας είναι μια εξαιρετική στρατηγική για ν’ απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις και τον φόβο. Κάντε τον εαυτό σας να έχει επίγνωση της τέχνης της αναπνοής: εισπνεύστε, κρατήστε την αναπνοή για τρία δευτερόλεπτα και εκπνεύστε. Η πλήρης προσοχή στην αναπνοή σας θα χαλαρώσει τους μυς και τις αρθρώσεις σας.
  • Επικεντρώστε τα μάτια και τα αυτιά σας σε κάτι. Κοιτάξτε ή παρατηρήστε κάτι συγκεκριμένο: ένα κουμπί στα ρούχα σας, τις πινακίδες ενός αυτοκινήτου. Επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένους ήχους: στις κόρνες αυτοκινήτων, στο τιτίβισμα των πουλιών, στην ομιλία των ανθρώπων. Αν επικεντρωθείτε σε εξωτερικά ερεθίσματα, θα μειωθεί ο εσωτερικός σας φόβος.
  • Μη θυμώνετε ή μη στεναχωριέστε. Δε θα πρέπει να κατηγορείτε τον εαυτό σας για την αγωνία σας. Δεν βοηθά το να σκέφτεστε ή να λέτε «Είμαι τόσο αδύναμος/η!», «αυτό είναι τρομερό», ή τέτοιου είδους εκφράσεις. Τίποτα απ’ αυτά δεν θα σας λύσει το πρόβλημα. Για την ακρίβεια, θα το κάνει χειρότερο, βαθαίνοντας το πρόβλημα. Είναι προτιμότερο ν’ αντιδράσετε με χιούμορ.
  • Αποδεχτείτε τη βοήθεια. Υπάρχουν στιγμές όπου η βοήθεια ενός ειδικού είναι απαραίτητη. Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας καθοδηγήσει για το πώς να ξεπεράσετε τα προβλήματα.

Αντιμετώπιση

γυναίκα στο κρεβάτι με τα χέρια στο κεφάλι

Στόχος της επαγγελματικής αντιμετώπισης για όσους υποφέρουν από αγωνία, είναι να βοηθήσει τα άτομα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Είναι πιθανό να χρειαστεί να καταφύγουν σε ένα συνδυασμό φαρμάκων και ψυχοθεραπείας.

Γενικά, οι φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθούνται είναι εκείνες για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, ή ηρεμιστικά για τα νεύρα.

Οι ομάδες βοήθειας έχει φανεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικές. Το να μοιράζεστε τις εμπειρίες σας με άλλα άτομα, τα οποία έχουν βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις, βοηθά στο να καταπολεμήσετε το αίσθημα της απομόνωσης.

Τα άτομα που υποφέρουν από κρίσεις πανικού είναι πιο επιρρεπή να καταφύγουν στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά. Είναι σημαντικό να προσέχουν η οικογένεια και οι φίλοι ώστε να μη συμβεί αυτό.

 meygeia.gr
Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Διακοπή ρεύματος σε ΤΚ & περιοχές του Δ. Πύλης

Ειδοποιούνται οι καταναλωτές ΔΕΔΔΗΕ των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεσθούν απαραίτητ…