Ditseli 21-5-2020

Οι χθεσινές ανακοινώσεις Μητσοτάκη για την οικονομία, όπως ήταν αναμενόμενο δεν πρόκειται να βοηθήσουν την μικρομεσαία επιχείρηση και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Οι υποτιθέμενες φοροαπαλλαγές χάθηκαν στη “δημιουργική ασάφεια”, ενώ η βύθιση του εισοδήματος των εργαζόμενων θα πολλαπλασιάσει την ύφεση.

Στον τουρισμό δε, τα όσα παρουσιάστηκαν χθες σημαίνουν το τέλος της σεζόν για το Νομό μας, προτού καν αυτή ξεκινήσει.

Συγκεκριμένα :

 1. Η μείωση της προκαταβολής φόρου “αναμένεται” και θα αποφασίσει η ΑΑΔΕ ποιος θα την δικαιούται, την ώρα που υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις και οι χρεώσεις φόρου βεβαιώνονται με προκαταβολή φόρου στο 100%
 2. Η μείωση των ενοικίων θα σταματήσει τον Ιούνιο, ενώ οι υποτιθέμενες ισοδύναμες μειώσεις φόρου στους ιδιοκτήτες θα ανακοινωθούν κι αυτές στο μέλλον.
 3. Η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σταματά κι αυτή τον Ιούνιο.
 4. Η επιστρεπτέα προκαταβολή συνεχίζει να μην καλύπτει τις ατομικές επιχειρήσεις.
 5. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα έχουν μείωση από 20% έως 50%, καθώς το υποτιθέμενο πρόγραμμα κάλυψης των απωλειών δεν έχει ανακοινωθεί πως θα λειτουργήσει.
 6. Οι μειώσεις στον ΦΠΑ αφορούν ελάχιστα είδη και θα είναι προσωρινές μέχρι τον Σεπτέμβριο.
 7. Το επίδομα ανεργίας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό δεν θα παραταθεί μετά τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργαζόμενοι δεν εργαστούν το καλοκαίρι θα πεινάσουν το χειμώνα.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό οι ρυθμίσεις του πακέτου είναι απαράδεκτες και δεν υπακούουν σε καμία υγειονομική λογική. Από τις ρυθμίσεις αυτές πλήττεται ιδιαίτερα ο τουρισμός των Μετεώρων. Συγκεκριμένα :

 1. Δεν υπάρχει στο πακέτο καμία πρόβλεψη για τον οδικό τουρισμό από το εξωτερικό. Για τον αεροπορικό τουρισμό, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” την 15η Ιουνίου, αλλά το αεροδρόμιο “Μακεδονία” στη 1 Ιουλίου!
 2. Δεν ανακοινώθηκε ακόμα ποιες χώρες θα περιλαμβάνονται σε εκείνες που θα επιτρέπουν στους πολίτες τους να επισκεφτούν την Ελλάδα χωρίς 14ήμερη καραντίνα. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα Μετέωρα, η Ρωσία πιθανότατα δεν θα είναι στις χώρες αυτές, ενδεχομένως ούτε η Ρουμανία, ενώ ούτε η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να συναινεί, αλλά ούτε κι η Γερμανία. Η Γαλλία κι η Ισπανία επίσης θα κρατήσουν τον τουρισμό τους εσωτερικά και το ίδιο θα πράξει και η Ιταλία.
 3. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απελευθέρωση του τουρισμού με γιωτ στις 25 Μαΐου και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας την 1η Ιουνίου, ενώ των υπόλοιπων τουριστικών καταλυμάτων στις 15 Ιουνίου, χωρίς καμία υγειονομική λογική.
 4. Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές μεταφορές, η μείωση του ΦΠΑ στα λεωφορεία μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν πρόκειται να μειώσει το κόστος και τις τιμές διότι επιβάλλονται αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα (υποχρέωση των λεωφορείων για μισές πληρότητες), την ώρα που στα αεροπλάνα δεν ισχύουν οι μισές πληρότητες.

Συνεπώς, η οικονομία κι ο τουρισμός στην περιοχή μας θα βυθιστούν ακόμα περισσότερο στην ύφεση και τα συγκεκριμένα μέτρα δεν πρόκειται να δημιουργήσουν αναχώματα ρευστότητας.

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Πού Πάει η Ελληνική Οικονομία; μια νέα διαδικτυακή συζήτηση για την ελληνική οικονομία, από την διαΝέοσις

Καθώς άλλη μια ιστορική ύφεση ξεκινά, καλούμαστε να σκεφτούμε και να δώσουμε απαντήσεις σε…