irma

Πλησιάζει τη Φλόριντα ο κυκλώνας Ίρμα, μετά το καταστροφικό πέρασμά του από τις βόρειες ακτές της Κούβας. Φέρνει ισχυρούς ανέμους και σφοδρές καταιγίδες, και προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην αμερικανική ιστορία. Εξασθενεί ο κυκλώνας Χοσέ.

Έχοντας αφήσει πίσω του 25 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στην Καραϊβική καθώς και εκτεταμένες υλικές ζημιές στην κεντρική και ανατολική Κούβα, ο καταστροφικός κυκλώνας Ίρμα ξεσπά από τα ξημερώματα της Κυριακής τη μανία του στις ακτές της Φλόριντας, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα υψηλότερη από 200 χιλιόμετρα την ώρα.

 Τα μεσάνυχτα ο κυκλώνας βρισκόταν 145 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των νησιών Κι Γουέστ και κινούνταν με ταχύτητα 193 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ. Ο Ίρμα θεωρούνταν ότι θα μπορούσε να απειλήσει ζωές και στη Φλόριντα και να προκαλέσει φυσική καταστροφή δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, αποδυναμώθηκε καθώς περνούσε από την Κούβα αν και αναμένεται να ενισχυθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις σε καταιγίδα κατηγορίας 4 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον.

Ισχυροί άνεμοι έχουν ήδη ξεκινήσει να πλήττουν τα Κι Γουέστ. Στο Μαϊάμι έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 19.00. Περίπου 220.000 καταναλωτές στην Φλόριντα δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα την Κυριακή το πρωί, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

«Αυτή είναι μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή», εκτίμησε το κέντρο.

Συνεχίζει να επηρεάζει την Κούβα

Ως το απόγευμα της Κυριακής η Αβάνα και οι γειτονικές επαρχίες Μαγιαμπέκε και Αρτεμίσα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, αναμένεται να συνεχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες του κυκλώνα, κυρίως πλημμυρίδα και κύματα ύψους ακόμη και οκτώ μέτρων. Η Πολιτική Προστασία της Κούβας έχει θέσει τις τρεις επαρχίες σε κατάσταση συναγερμού.

Ο κυκλώνας Ίρμα, κατηγορίας 3 πλέον, ήταν ο πρώτος κυκλώνας τόσο μεγάλης ισχύος το μάτι του οποίου έπληξε άμεσα το νησί από το 1932. Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, προκάλεσε «σοβαρές» υλικές ζημιές στις κεντρικές επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Άβιλα τις τελευταίες 24 ώρες, ειδικά στα κάγιος, τα τουριστικά νησάκια, που είχαν αποκοπεί από τον κόσμο το βράδυ του Σαββάτου.

Αν και ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για σοβαρές υλικές ζημιές, επίσημα δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος στη νήσο.

Εξασθενεί ο κυκλώνας Χοσέ

Ο κυκλώνας Χοσέ θα απομακρυνθεί από τις βόρειες Υπήνεμες Νήσους της Καραϊβικής κατά τη διάρκεια της νύχτας και σταδιακά θα αρχίσει να εξασθενεί αργότερα σήμερα Κυριακή, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Στις 00:00 (ώρα Ελλάδας), ο Χοσέ απείχε 135 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά των βόρειων Υπήνεμων Νησιών με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 230 χλμ. ανά ώρα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια διακύμανση στην ένταση του φαινομένου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

news247.gr  με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτογραφίες: AP / Ramon Espinosa, Andy Newman, Desmond Boylan

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Λευτέρης Αυγενάκης από Καρδίτσα: Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τους αγρότες της Θεσσαλίας

Επίσκεψη στην Καρδίτσα, όπου συζήτησε με κατοίκους της περιοχής, πραγματοποίησε το μεσημέρ…