mistikakipou_oktovrios-ergasies-ston-kipo

Νάτος κι ο Οκτώβριος! Ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου, με καιρικές συνθήκες που μεταβάλλονται. Κάποιες φορές θα τον συναντήσουμε με βροχοπτώσεις και χαμηλότερες θερμοκρασίες και κάποιες φορές με ηλιόλουστες ζεστές μέρες, ιδανικές για να κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες του μήνα στον κήπο μας.

Μέσα στον Οκτώβριο λοιπόν, συνεχίζουμε να καλλιεργούμε και να φυτεύουμε τα φθινοπωρινά μας λαχανικά, καθώς και να φροντίζουμε τα λουλούδια του κήπου. Φέτος, καλό είναι ξεκινήσουμε νωρίτερα να μαζεύουμε τις ελιές μας, μέσα στον Οκτώβριο, για να βγάλουμε το πολύτιμο αγουρέλαιο με τις τόσο ευεργετικές ιδιότητες. Ο Οκτώβριος είναι κατάλληλος μήνας για να φτιάξουμε κομπόστ, καθώς και να δημιουργήσουμε νέα φυτά από μοσχεύματα και καταβολάδες. Κι αν έχουμε πεύκα στον κήπο μας, είναι εποχή για να τα προστατέψουμε από την κάμπια του πεύκου που κάνει ζημιά στο φύλλωμα.

 

Καλλιέργεια λαχανόκηπου

Μέσα στον Οκτώβριο, φροντίζουμε τα φθινοπωρινά λαχανικά του κήπου μας και καλλιεργούμε λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, σπανάκια, σέσκουλα, καρότα, παντζάρια και φρέσκα κρεμμύδια.

Ξεβοτανίζουμε επιμελώς τα αγριόχορτα που έχουν φυτρώσει ανάμεσα από τα λαχανικά μας, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα και προστατεύουμε τα λάχανα, τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια από τις κάμπιες χρησιμοποιώντας βάκιλο Θουριγγίας. Και φυσικά δεν ξεχνάμε να αντιμετωπίσουμε τα σαλιγκάρια, το μεγάλο έχθρό του λαχανόκηπου τη βροχερή φθινοπωρινή περίοδο, χρησιμοποιώντας στάχτη από το τζάκι μας και άλλα φυσικά οικολογικά μέσα.

Φροντίδα καλλωπιστικών φυτών

Κατάλληλος μήνας ο Οκτώβριος για να κάνουμε ελαφρύ κλάδεμα για απομάκρυνση ξερών και ασθενικών κλάδιών από τα καλλωπιστικά φυτά μας και να βάλουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα πριν ξεκινήσει ο χειμώνας. Σημαντικό να ελέγχουμε το αυτόματο πότισμα, καθώς οι βροχοπτώσεις και η αύξηση της υγρασίας διαφοροποιούν την συχνότητα ποτίσματος των φυτών. Αυτή την εποχή, φυτεύουμε φθινοπωρινούς βολβούς όπως φρέζιες, ζουμπούλια, αμαρυλλίδες και τουλίπες, καθώς και λουλούδια που ανθίζουν το φθινόπωρο όπως κυκλάμινα, χρυσάνθεμα και πανσέδες.

 

Αντιμετώπιση της κάμπιας του πεύκου

Αυτή την εποχή, μέσα στο μήνα Οκτώβριο, αντιμετωπίζουμε έγκαιρα την κάμπια των πεύκων ή πιτυοκάμπη, ένα πεταλουδάκι που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς του πεύκου. Η κάμπια σχηματίζει χαρακτηριστικό μετάξινο κουκούλι στα κλαδιά του πεύκου, τρέφεται από τις πευκοβελόνες, και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη βλάστηση των πεύκων, ενώ σε νεαρά δενδρύλλια πεύκων μπορεί και να τα ξεράνει. Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική βιολογική μέθοδος καταπολέμησης της. Προτιμούμε να χρησιμοποιούμε σκεύασμα βάκιλου που διαλύεται στο νερό για να κάνουμε ψεκασμό ολόκληρου του φυλλώματος του πεύκου.

 

Πρώιμη συγκομιδή ελιάς

Στις νότιες περιοχές της χώρας, μέσα στον Οκτώβριο, ξεκινά η πρώιμη συγκομιδή της ελιάς, όταν ο καρπός ακόμη είναι άγουρος και πράσινος. Σε αυτό το στάδιο, παράγεται το αγουρέλαιο, το πρώιμο ελαιόλαδο που διαθέτει έντονο φρουτώδες άρωμα και πικρή γεύση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φαινόλες. Το αγουρέλαιο της ελιάς χαρακτηρίζεται από ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι ευεργετικές και πολύτιμες για την υγεία του ανθρώπου. Πάντως, είναι σημαντικό κατά τη συγκομιδή της ελιάς, να χρησιμοποιούμε πλαστικά τελάρα που επιτρέπουν τον καλό αερισμό, ώστε να μην προκαλείται υποβάθμιση στο ελαιόλαδο και αύξηση της οξύτητας του.

 

Πολλαπλασιασμός φυτών

Ιδανικός μήνας ο Οκτώβριος, λόγω συγκεκριμένων συνθηκών υγρασίας και σχετικά χαμηλής θερμοκρασίας για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά. Συγκεκριμένα, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε φυτά με μοσχεύματα για να γεμίσουμε τον κήπο με τα αγαπημένα μας καλλωπιστικά φυτά, δέντρα και αρωματικά φυτά. Για τον πολλαπλασιασμό των φυτών με τη μέθοδο των μοσχευμάτων, επιλέγουμε δυνατούς βλαστούς που δεν έχουν άνθη και καρπούς, από υγιή φυτά και κόβουμε μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών, λίγα χιλιοστά κάτω από το μάτι (οφθαλμό). Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στον πολλαπλασιασμό των φυτών. Επίσης, αυτή την εποχή μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε αρκετά αναρριχώμενα φυτά με καταβολάδες.

 

Δημιουργία κομπόστ

Αυτή την περίοδο του φθινοπώρου, μέσα στον Οκτώβριο, κόβουμε αρκετά αγριόχορτα (ζιζάνια), καθώς και ξερά κλαδιά από τον κήπο που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Είναι ευκαιρία λοιπόν να τα αξιοποιήσουμε και να ξεκινήσουμε τη δημιουργία κομπόστ. Το κομπόστ είναι πολύτιμο φυσικό λίπασμα που φτιάχνεται με τα υπολείμματα της κουζίνας και του κήπου. Το κομπόστ βελτιώνει σημαντικά τη γονιμότητα του χώματος και το εμπλουτίζει με θρεπτικά συστατικά. Η συλλογή των κατάλληλων υλικών για κομπόστ μπορεί να γίνει σε ένα λάκκο σε μια γωνιά του κήπου ή μέσα σε ένα κάδο κομποστοποίησης. Μπορούμε να προμηθευτούμε από το εμπόριο κομποστοποιητή ή να κατασκευάσουμε τον δικό μας κάδο κομποστοποίησης ανακυκλώνοντας ξύλινες παλέτες.

Για να μαθαίνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα, κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπου κι εμείς θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.

 Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο τον Σεπτέμβριο.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πηγή: mistikakipou.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Ευχαριστήριο μήνυμα της νεοκλεγείσας προέδρου της ΤΚ Στουρναραίικων

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου έλαβαν τέλος την προηγούμενη Κυριακή. Τα συναισθή…