nd-headquarters

(φωτό:EUROKINISSI)

Μετατίθεται το εκλογικό συνέδριο της ΝΔ στο δεύτερο εξάμηνο του 2018. Δεν θα δοθούν κομματικά χρίσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στη βάση του σεναρίου των διπλών εκλογών, εθνικών και ευρωεκλογών ταυτόχρονα, κινούνται στη ΝΔ και με βάση αυτό το σενάριο κάνει τον πολιτικό του σχεδιασμό το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ στη χτεσινή του δήλωση, με την οποία αντέδρασε στο νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει σε διαβούλευση ο Πάνος Σκουρλέτης στα τέλη της εβδομάδας για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές ουσιαστικά αποκάλυψε το γαλάζιο σχεδιασμό καθώς υπονόησε ότι θα διαθέτει το χρόνο έχοντας κερδίσει τις εθνικές εκλογές να αλλάξει το νόμο ώστε να μην ισχύσει στις επερχόμενες εκλογές στην αυτοδιοίκηση η απλή αναλογική.

«Δεσμεύομαι ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει και καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές , ο δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Πάντως πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στη ΝΔ δεν βλέπουν, πλην εξαιρετικού και συγκλονιστικού απροόπτου, εθνικές εκλογές πριν από το Μάη του 2019 όταν και είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Και αυτό φαίνεται από δύο συγκεκριμένες εσωκομματικές οργανωτικές κινήσεις αλλά και από την αποκωδικοποίηση των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα που κάνουν στην οδό Πειραιώς.

Κατά πρώτον, οι πληροφορίες θέλουν το Μοσχάτο να σχεδιάζει μετάθεση του συνεδρίου το οποίο θα εκλέξει νέα όργανα (Πολιτική Επιτροπή και γραμματέα) για μετά το φθινόπωρο αντί των αρχών του καλοκαιριού, κάποιοι λένε ότι το συνέδριο μπορεί να μετατεθεί ακόμα και στα τέλη του 2018, το Δεκέμβρη. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και το 2018 ασχέτως τι λένε τα γαλάζια στελέχη προς τα έξω, στην πραγματικότητα δεν βλέπουν βουλευτικές εκλογές. Αντίθετα η διεξαγωγή του συνεδρίου θα τοποθετηθεί πλησιέστερα στο χρόνο των εθνικών εκλογών.

Κατά δεύτερον, δεν υπάρχει πρόθεση να δοθούν χρίσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές τουλάχιστον πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών και αυτό γιατί είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν «αντάρτες» υποψήφιοι και να επαναληφθεί το σκηνικό του 2014 με τη ΝΔ να έχει δύο ή και περισσότερους υποψήφιους σε κάθε δήμο. Η άμεση και επίσημη εμπλοκή του Μοσχάτου πριν από τις εθνικές εκλογές με την απόδοση χρίσματος σε αυτοδιοικητικούς είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε σοβαρές εσωκομματικές αντιπαραθέσεις σε τοπικό επίπεδο όπου το πιθανότερο είναι να δημιουργήσει έκρυθμες εσωκομματικές καταστάσεις που κάθε άλλο παρά θα βοηθούσαν τη ΝΔ στις βουλευτικές.

Το τρίτο στοιχείο που φαίνεται ότι συνεκτιμάται ιδιαίτερα από τους επιτελείς του κ. Μητσοτάκη στο σχεδιασμό του Μοσχάτου είναι το ότι θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα κάνει το λάθος –όπως εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε- των προκατόχων του πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά να μην στήσει διπλές κάλπες και να αφήσει να γίνουν πρώτα οι ευρωεκλογές. Άλλωστε για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς το 2009 και το 2014 αντίστοιχα η διεξαγωγή των ευρωεκλογών αποτέλεσε το σημείο καμπής όπου αποτυπώθηκε η αντίστροφη μέτρηση για την ήττα τους στις εθνικές εκλογές και την αποχώρησή τους από την πρωθυπουργία. Και οι δύο τότε είχαν δεχτεί εισηγήσεις για διπλές κάλπες και τις απέρριψαν. Στη ΝΔ θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα το πάρει υπόψη του και δεν θα κάνει τον ίδιο λάθος για τον ίδιο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η χτεσινή παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη να προαναγγείλει ότι θα καταργήσει το νόμο εφόσον ψηφιστεί από την παρούσα κυβέρνηση για την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν και ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να εμποδίσει την όσμωση ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής όπου θα μπορούσε να γίνει πρόκριμμα για κεντρικές πολιτικές συνεργασίες. Ταυτόχρονα η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλουν την απλή αναλογική καθώς γνωρίζουν ότι η εφαρμογή της σε όποιο επίπεδο, είτε αυτό είναι η κεντρική πολιτική σκηνή είτε οι τοπικές κοινωνίες ενισχύει φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό της και την πλήρη αυτονόμηση των διάφορων κομματικών φέουδων και αυτό λειτουργεί αποσυσπειρωτικά για κόμματα εξουσίας με το DNA της ΝΔ.

news247.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Τρικαλινοί δρομείς στον Μαραθώνιο της Βιέννης!!!

Ακόμη μια αποστολή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων σε Μαραθώνιο του εξωτερικού ! Αυτή την φο…