Arxiki  copy

Συνέντευξη στο PyliNews & στον Σάκη Γιώτα.

Ο Νίκος Μαρδάνης είναι συλλέκτης & κάτοχος ενός τεράστιου υλικού αντικειμένων που αφορούν στον, λαογραφικό, τεχνολογικό & όχι μόνο τομέα, ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας.

Η συλλογή αυτή του Νίκου Μαρδάνη δεν περιλαμβάνει απλά τα υλικά απτά  & κινητά αντικείμενα & τα ήσσονα & ελάσσονα τεχνουργήματα της καθημερινής ζωής, αλλά κάτι πιο ευρύ & άυλο. Περιλαμβάνει την πολιτισμική έκφραση της οικονομικής συμπεριφοράς, τις αξίες, τις σημασίες, τις λειτουργίες που εμπεριέχουν τα υλικά αντικείμενα(χρηστικές, αισθητικές, επικοινωνίας, συμβολικές, κλπ.), τις ιδέες, τις παραδόσεις, τη γλώσσα, ήχους, ήθη & έθιμα, συνήθειες & εθιμικές πράξεις, που χαρακτηρίζουν την κοινωνική οργάνωση στο σύνολό της.

Η πολιτιστική αυτή κληρονομιά, για την  οποία ο Νίκος αποτελεί τον φυσικό της θεματοφύλακα, είναι μοναδική και αναντικατάστατη, γεγονός το οποίο φορτίζει τον σύγχρονο πολιτισμό με την ευθύνη της διατήρησης και διαφύλαξης της. 

Το όνειρό του & ευχή όλων μας, είναι  αυτή η κληρονομιά να βρει κάποια στιγμή το «σπίτι» της. Ένα λαογραφικό Μουσείο  κάτι το οποίο ο Δήμος Πύλης επιβάλλεται να το δει & να το υλοποιήσει άμεσα, γιατί εκτός της εκπαιδευτική του αξίας, η οποία αποτελεί μοχλό της πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου, χώροι όπως τα μουσεία δύνανται να συμβάλλουν αποφασιστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής τους.

Για έναν Δήμο λοιπόν η ίδρυση και λειτουργία ενός Μουσείου συμβάλλει τα μέγιστα τόσο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, όσο και στην οικονομική της μεγέθυνση και ανάπτυξη.

Επομένως οι Δήμοι που στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του χώρου της ευθύνης τους, κρίνουν σκόπιμη την ίδρυση και διαχείριση τέτοιων πολιτιστικών οργανισμών.

 

IMG_0472 copy
Ιδιοκατασκευή, που «στολίζει» οδό στην συνοικία Κηπάκι Σαραγίων.

IMG_0459 copy IMG_0460 copy IMG_0461 copy IMG_0462 copy IMG_0463 copy IMG_0464 copy IMG_0465 copy IMG_0466 copy IMG_0467 copy IMG_0468 copy IMG_0473 copy

Load More Related Articles
Load More In Συνεντεύξεις
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…