mitsotakis-pavlopoulos-genimata-tsipras_1

(Φωτογραφία: EUROKINISSI, ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Ένα πυκνό πολιτικό δεκαήμερο ξεκινά σήμερα με τα ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, που αφορά τα ελληνοτουρκικά, αλλά και την κατάθεση εκλογικού νόμου.

Η ατζέντα του Ιανουαρίου είναι καυτή βάζοντας στην εξίσωση και την παράμετρο της προεδρικής εκλογής, όπου ο πρωθυπουργός κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό το όνομα που σκοπεύει να προτείνει, ίσως και την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς θα αφορούν τα εθνικά θέματα, παρά ταύτα στο επίκεντρο των συζητήσεων δεν αποκλείεται να βρεθούν οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, με το νομοσχέδιο να κατατίθεται μέσα στις επόμενες ημέρες στην βουλή.

Πού θα εστιάσει στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τους παράγοντες της αμερικανικής ηγεσίας που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, δίνοντας έμφαση στον αντιπρόεδρο Μαικ Πέινς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αλλά και στην συνάντησή του με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη Δημοκρατική Νανσι Πελόζι. Θα παρουσιάσει επίσης τις βασικές συζητήσεις για επενδυτικές πρωτοβουλίες αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, τα οφέλη που θα έχουν εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων από την υλοποίηση του αγωγού EastMed, αλλά και τις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πετύχει εθνική ενότητα ενώπιον των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι αναμένεται να ρωτήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Οι πολιτικοί αρχηγοί βέβαια, θα προσέλθουν στο ραντεβού βάζοντας και την δική τους ατζέντα, με τον πρωθυπουργό να φέρεται μεν ανοιχτός στο διάλογο για οποιοδήποτε θέμα τεθεί, αλλά, όπως τονίζεται από το Μαξίμου, η πρόσκληση αφορά τα εθνικά θέματα και την τουρκική προκλητικότητα με σκοπό την ανάπτυξη των επόμενων διπλωματικών κινήσεων της ελληνικής πλευράς και – προς το παρόν – δεν κρίνεται αναγκαία η σύγκληση πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ζητά η αντιπολίτευση.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους όλο και πιο ψηλά και δεν δείχνει καμία διάθεση να τηρήσει ήπια τακτική στα εθνικά θέματα. Αντιθέτως επιδιώκει την όξυνση και περνάει από την οξεία προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εικόνα του στον Λευκό Οίκο, σε ενέργειες που εμποδίζουν την διαμόρφωση εθνικής συναίνεσης. Διέρρευσε ότι δεν θα ψηφίσει στην βουλή την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Δηλαδή, σκοπεύει να μην ψηφίσει την συμφωνία που προετοίμασε ο ίδιος ως κυβέρνηση για τις Αμερικανικές βάσεις.

Ολα ανοιχτά με την στάση του ΚΙΝΑΛ
Τι στάση θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ σε ό, τι αφορά στα εθνικά θέματα, θα το δούμε σήμερα. Ωστόσο, ώρες πριν από την σημερινή της συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Φώφη Γεννηματά έστειλε σαφές μήνυμα καταψήφισης του εκλογικού νόμου αν ο πρωθυπουργός επιμείνει στην πρότασή του για ανώτατο όριο του κλιμακωτού μπόνους στις 50 έδρες. Έκανε δηλαδή γνωστό ότι θα επιχειρήσει να συζητηθεί το θέμα στην σημερινή συνάντηση.

Όπως είναι γνωστό, ο εκλογικός νόμος που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση περιλαμβάνει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα με ανώτατο όριο τις 50 έδρες. Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25% και μετά για κάθε μισή μονάδα επιπλέον θα αυξάνεται το μπόνους κατά μια έδρα.

Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης, είναι να εκλέγεται μονοκομματική κυβέρνηση όταν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό που θα πλησιάζει το 40% των ψήφων. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σχεδόν έτοιμο, κι εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή που να ικανοποιεί το ΚΙΝΑΛ, το πολιτικό θερμόμετρο θ’ ανέβει κατά πολύ, με τις 200 ψήφους που απαιτούνται ώστε να μπορεί να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, να μην μαζεύονται. Με αυτό το σενάριο, οι επόμενες εκλογές– στο τέλος της τετραετίας θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – πολύ πιθανόν να είναι διπλές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, και με απόφαση του Πολιτικού του Συμβουλίου, έχει δεσμευθεί πως δεν θα συμφωνήσει σε αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ενώ επίσης αντίθετοι εμφανίζονται το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην επιλογή Παυλόπουλου για ΠτΔ
Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει σκοπό να διευκολύνει το Μαξίμου ούτε στο θέμα της προεδρικής εκλογής, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συναινέσει στην πρόταση Παυλόπουλου και να ανανεώσει τη θητεία του σημερινού Προέδρου, ώστε να συναινέσει κι αυτός στα… εθνικά θέματα. Όμως ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν αποτελεί επιλογή του πρωθυπουργού – όπως και τα περισσότερα από τα ονόματα που κυκλοφορούν ως πιθανοί υποψήφιοι.

Σε αντίθεση πάντως με τον εκλογικό νόμο, η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται να είναι πιο εύκολη υπόθεση για το ΚΙΝΑΛ. Η εκτίμηση που υπάρχει στην Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προταθεί υποψήφιος προερχόμενος από την δεξιά παράταξη, οπότε δεν θα υπάρξει και πρόβλημα να τον ψηφίσει.

Πηγή: iefimerida.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Άτρωτος ο Μαράβας, μέσα από μια μεγαλειώδη νίκη! Δεν βρέθηκε ακόμη η «Αχίλλειος πτέρνα» του (βίντεο/φωτό)

«Άτρωτος» τελικά αποδείχτηκε για άλλη φορά και στην 3η κατά σειρά εκλογική μάχη, για την κ…