Arxiki

Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πύλης, πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020 στις 11:00πμ, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για την Ανάπλαση της Πλατείας Δημαρχείου, τον οποίο διοργάνωσε ο Δ. Πύλης, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα, για τον covid-19, προληπτικά μέτρα.

Η δημ. Αρχή, έχοντας ως αντικειμενικό στόχο την απόκτηση ενός σύγχρονου τοπόσημου, που θα χαρακτηρίζει με σαφή τρόπο την πόλη της Πύλης, αναδεικνύοντας συνάμα την αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία σε συνάρτηση  με την γύρωθεν περιοχή & τα ιστορικά μνημεία που την περιβάλλουν, αποκαθιστώντας & την παραποτάμια φυσιογνωμία της, διοργάνωσε γα πρώτη φορά τον εν λόγω αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, με θετικό πρόσημο μία μεθοδικά σχεδιασμένη κεντρική πλατεία, που θα δώσει μια εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική όψη σε μια σημαντικότατη πολεοδομικά περιοχή, η οποία μελλοντικά επρόκειτο να συνδεθεί & με το λεγόμενο «Πάρκο των Γερφυριών».

Η Δημ. Αρχή ευελπιστώντας σε ένα καλαίσθητο & προπαντός διαλειτουργικό αποτέλεσμα, κάλεσε μέσω του διαγωνισμού, να το φέρουν σε πέρας, ανθρώπους που έχουν σπουδάσει το συγκεκριμένο αντικείμενο, προσφέροντας με τις ιδέες τους στην υλοποίηση καινούργιων πραγμάτων, δίνοντας στον κάτοικο της πόλης αλλά & στον επισκέπτη αυτής, δημόσιους χώρους μεθοδικά σχεδιασμένους, αναβαθμίζοντάς τους στον μέγιστο δυνατό βαθμό & παράλληλα & την ποιότητα της καθημερινής ζωής.

Η σημερινή εκδήλωση αποτέλεσε το 2ο βήμα του όλου σχεδιασμού της δημ. Αρχής, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα επόμενα που αφορούν στην έκθεση των πινακίδων-μακετών στον χώρο του Δημαρχείου, την δημόσια διαβούλευση για την τελική επιλογή, καθώς & την οριστική μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που για την χρηματοδότησή της ο Δήμος θα την εντάξει σε ένα από τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το «Πράσινο Ταμείο» & το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για την όσο το δυνατόν συντομότερη υλοποίησή της.

Στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου εκτέθηκαν οι πινακίδες-μακέτες με τις προτάσεις των μελετητών που βραβεύθηκαν, ενώ στο έσω του Πολιτιστικού παρουσιάστηκαν με φωτορεαλιστικό τρόπο οι προτάσεις από τους μελετητές που τις εκπόνησαν.

Την ευθύνη για τον συντονισμό & την επιμέλεια της όλης εκδήλωσης είχε η Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού & Αυτοτελούς Οργάνωσης του Δ. Πύλης κα Κων/νιά Μπέκου.

 

Από το Βήμα της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Μαράβας ανέφερε πως η συγκεκριμένη πλατεία είναι σημαντικό να αποτελέσει το σημείο αναφοράς & το στολίδι της πόλης, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «κράχτη» , καθώς αυτή θα είναι ορατή στους εν δυνάμει επισκέπτες της πόλης, από την Περιφερειακή Εθνική Οδό, που περνάει παράλληλα της κεντρικής πλατείας.

Ο Δήμαρχος κατά την ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί & στην κατ’ αυτόν, αδικαιολόγητη απουσία συνολικά της Αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως…: «Δεν μου προκαλεί καμία έκπληξη η απουσία τους. Παλαιότερα τους είχα πει πως στα 4 χρόνια από την θέση της αντιπολίτευσης θα μάθουν που είναι το «Κακούρι» το «Κορπ». Θα μάθουν πώς διοικείται ένας Δήμος». 

Δεν παρέλειψε επίσης, να καυτηριάσει με σκωπτικό τρόπο την κοινή ανακοίνωση Αξιωματικής & Ελάσσονος Αντιπολίτευσης με τους λόγους της απουσίας τους από την σημερινή εκδήλωση, λέγοντας ότι οι δυο τους πλέον πάνε χέρι-χέρι, χαράσσοντας κοινή πορεία πλεύσης, κάτι το οποίο σημαίνει πως…: «Έτσι σκέφτονται παραπάνω. Μπράβο τους!»

Τέλος να αναφέρουμε πως για τον εν λόγω διαγωνισμό ανταποκρίθηκαν επτά αρχιτεκτονικές ομάδες, με τις προτάσεις του να φτάνουν στον Δήμο ανώνυμα με έναν κωδικό που τους αντιπροσωπεύει, για το αδιάβλητο της διαδικασίας. Η επιτροπή που αξιολόγησε τα έργα των ομάδων ορίστηκε από το Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας μετά από κλήρωση. Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται από τον Δήμο & είναι πάντα ένας διακεκριμένος επιστήμονας.

Στην περίπτωση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού του Δ. Πύλης η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους κάτωθι…:

Άρη Σαπουνάκη, (Πρόεδρος) Καθηγητής Αρχ/κής & Αστικής Σύνθεσης, Πρόεδρος του Τμ/τος Μηχ/κών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περ/κής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Νίκο Φιντικάκη, Αρχιτέκτων/Μηχανικός, Μέλος ΔΣ του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, Αντ/δρος της Διεθνούς Αρχιτεκτόνων (UIA)

Άγγελο Παπαγεωργίου, Αν/τή καθηγητή αρχιτεκτονικού & αστικού σχεδιασμού , Πρόεδρος του τμ/τος Αρχιτεκτόνων του Παν/ίου Ιωαννίνων

Θανάση Πολυζωίδη, Αρχιτέκτων/Μηχανικός ΕΜΠ & αρχιτέκτονας τοπίου Πολυτεχνικής Σχολής της ΒαρκελώνηςUPC/ETSAB

Δημήτρη Φέκο, Τοπογράφος/Μηχανικός (της Τεχν. υπηρεσίας του Δ. Πύλης)

Τα Βραβεία

1ο : Αρχοντία Κυρούδη, Αρχιτέκτων/Μηχανικός

2ο: Τεχνική Εταιρεία «AGARCH + ARCHITECTS» Γεώργιος Αναγνωστέλλης & ΣΙΑ ΕΕ

3: Ομάδα μελέτης: Δημ. Πολυχρονόπουλος, Αρχ/των-Μηχ/κός ΕΜΠ & Μαρία-Αλεξάνδρα Γρηγοριάδου, Δρ. Αρχ/των-Μηχ/κός ΔΠΘ.

Εύφημον μνείαν έλαβον η ομάδα μελέτης αποτελούμενη από τους: Δημ. Γερδούκη, Αρχ/ονα – Μηχ/κό & Κατερίνα Τρυφωνίδου, Αρχ/ονα-Μηχ/ικό.

DSC08897

DSC08899

DSC08901

DSC08903

DSC08904

DSC08908

DSC08909

DSC08911

DSC08913

DSC08915

DSC08917

DSC08919

DSC08920

DSC08921

DSC08922

DSC08923

DSC08924

DSC08925

DSC08926

DSC08927

DSC08932

DSC08934

DSC08935

DSC08936

DSC08937

DSC08938

DSC08940

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Την Παρασκευή στη Μουριά, η κεντρική ομιλία του Βάιου Καλύβα