aerio 1 ok

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος των Τρικαλινών υδραυλικών Νίκος Βαλομάνδρας

Η ΕΔΑ-ΘΕΣΣ επιβεβαιώνει ότι εντός του 2019 το φυσικό αέριο θα είναι κοινό αγαθό όχι μόνο για την πόλη των Τρικάλων αλλά και για την Καλαμπάκα (ήδη έχουν αρχίσει εργασίες), την Πύλη (σε κοινό Δίκτυο με το Μουζάκι) και ίσως και την Φαρκαδόνα!

Σχετικές δεσμεύσεις απέσπασαν οι κ.κ. Γ. Κωτσός και Κ. Μαράβας σε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με Σταθάκη, Φάμελλο και ΕΔΑΘΕΣΣ

Με την σημαντική αυτή δέσμευση – απόφαση του υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη αλλά και της Διοίκησης της ΕΔΑΘΕΣΣ επέστρεψαν από τη Θεσσαλονίκη οι δήμαρχοι Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης, ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας και φυσικά και ο δήμαρχος Μουζακίου αλλά και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός, ο οποίος άσκησε ισχυρή πίεση στον υπουργό και την ΕΔΑΘΕΣΣ, ούτως ώστε να επεκταθεί το δίκτυο του φυσικού αερίου (μέσω κατά τόπους εγκατάστασης σταθμών συμπιεσμένου αερίου) και στους μικρότερους Δήμους της Θεσσαλίας, κάτι που έγινε δεκτό και ήδη σύντομα αποκτά φυσικό αέριο, εντός του 2018, ο Τύρναβος και ο Παλαμάς και όπως προαναφέραμε, εντός του 2019, η Καλαμπάκα, η Πύλη, το Μουζάκι και η Φαρκαδόνα.

Από τις συναντήσεις «κορυφής» στη Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να απουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας κ. Φάμελλος, που έχει χτίσει ισχυρούς δεσμούς φιλίας με παράγοντες της περιοχής αλλά και ο πρόεδρος των τρικαλινών υδραυλικών κ. Νίκος Βαλομάνδρας, που έχει βάλει στόχο ζωής να φθάσει το φυσικό αέριο μέχρι και τον… Κόζιακα!

Σας αφήσαμε όμως για το τέλος την… καλύτερη είδηση που προέκυψε στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης (το προηγούμενο Σάββατο 5 Μαΐου 2018). Οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας και ο πρόεδρος τους κ. Γιώργος Κωτσός απαίτησαν και κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση τόσο του Υπουργείου όσο και της εταιρείας πως το τιμολόγιο χρήσης του φυσικού αερίου θα είναι το ίδιο για όλους τους καταναλωτές, είτε το προμηθεύονται από το κεντρικό δίκτυο, είτε από τους σταθμούς συμπίεσης.

Σε δήλωση του προς τα ΜΜΕ της Θεσσαλίας ο κ. Γιώργος Κωτσός ανέφερε τα εξής:

«Σε τεχνική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με τη συμμετοχή του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Σταθάκη, του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλου, του Προέδρου της ΡΑΕ, των διαχειριστών του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της ΕΔΑ Θεσσαλίας – Θεσσαλονίκης και Δημάρχων της περιοχής, λύσαμε όλα τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν τις ρυθμιστικές διατάξεις για την επέκταση του δικτύου φ.α. σε Δήμους που βρίσκονται μακριά από τον κεντρικό αγωγό παροχής.

Μετά τις απαραίτητες διαδικασίες που κατά την εκτίμησή μου θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι, σε ό,τι αφορά στο Νομό Καρδίτσας ανοίγει ο δρόμος για διανομή φ.α. μέσα στο 2018 στον Δήμο Παλαμά. Το 2019, την εν λόγω δυνατότητα θα αποκτήσουν οι Δήμοι Σοφάδων, Μουζακίου – Πύλης (θα έχουν κοινό δίκτυο), Καλαμπάκας (όπου έχει ήδη γίνει ένα μικρό μέρος του δικτύου), Φαρκαδόνας, καθώς επίσης και οι Δήμοι Αγιάς και Τεμπών του Νομού Λάρισας.

Τονίζω ότι αυτή η πολύ θετική εξέλιξη, αποτελεί επιτυχία της ΠΕΔ Θεσσαλίας, αφού καταφέραμε να πείσουμε την ΕΔΑ Θεσσαλίας και τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσει η επέκταση του δικτύου φ.α. και σε περιοχές εκτός των μεγάλων πόλων της Θεσσαλίας.

Από την πλευρά μου ως Προέδρου της ΠΕΔ, μα και ως συμμετέχοντα εκπροσώπου της Τ.Α στο ΔΣ της Εταιρίας Εμπορίας Φυσικού Αερίου, έγιναν πολλές παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση καθ’ όλη την διάρκεια της σχετικής συζήτησης με το Μάνατζμεντ της Ιταλικής Εταιρίας ΕΝΙ του δικτύου διανομής φ.α..

Μέσα λοιπόν στον επόμενο χρόνο αρκετοί περιφερειακοί Δήμοι μας θα τροφοδοτηθούν με φτηνή, πολυχρηστική και πάνω απ’ όλα «καθαρή» ενέργεια την οποία επιθυμούσαν διακαώς οι κάτοικοί τους, την ώρα μάλιστα που για μεγάλες ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα, η Βέροια, η Αλεξανδρούπολη, το φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι ζητούμενο.

Να σημειώσω ότι η συμβολή των Υπουργών κ.κ. Σταθάκη και Φάμελλου ήταν καθοριστική στην συμφωνία να προβλεφθεί ενιαία τιμή στην χρήση φ.α. για τους καταναλωτές, είτε αυτό διανέμεται μέσω του υπάρχοντος δικτύου, είτε παρέχεται σε συμπιεσμένη μορφή.

Να υπογραμμίσω ότι μεγάλη αγωνία όλων των αυτοδιοικητικών της ευρύτερης περιοχής μας ήταν να μην επιβαρυνθούν οι Δήμοι με επιπλέον κόστος για την διανομή φ.α. σε συμπιεσμένη μορφή».

Εκτός η Φαρκαδόνα;

Πάντως η ΕΔΑΘΕΣΣ σε σχετική ανακοίνωση της (δημοσιεύεται στη σελ. 6) δεν συμπεριλαμβάνει την Φαρκαδόνα στις κωμοπόλεις – πρωτεύουσες Δήμων της Θεσσαλίας που θα αποκτήσουν συμπιεσμένο φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια.

Επίσης ανακοινώνει πως το φυσικό αέριο στην Καλαμπάκα θα φθάσει το 2018 και στο Μουζάκι και την Πύλη μέχρι το 2022.

Θα πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουν άμεσα τα παραπάνω ζητήματα και να ασκηθούν πιέσεις για επίσπευση των διαδικασιών αλλά και ένταξη και της Φαρκαδόνας στο δίκτυο του φυσικού αερίου σε μορφή CNG.

aerio 2

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Τρικαλινοί δρομείς στον Μαραθώνιο της Βιέννης!!!

Ακόμη μια αποστολή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων σε Μαραθώνιο του εξωτερικού ! Αυτή την φο…