Agor ok

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας είχε τετ α τετ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι

Υπέρ της συμμετοχής των Περιφερειών με νομοθετικές εξουσίες και των Περιφερειακών Κοινοβουλίων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ετάχθη ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών στις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση γρήγορη, συμμετοχική, δημιουργική, αποτελεσματική, που να προλαμβάνει τις κρίσεις κι όχι οι κρίσεις να προλαβαίνουν την ΕΕ», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός σε τετ α τετ που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος παρενέβη στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Περιφερειών.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κ. Αγοραστός υποστήριξε ότι με τη συμμετοχή των Περιφερειών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ «μπορούμε να ενισχύσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο και τη λογοδοσία και να μικρύνουμε το χάσμα που παρατηρείται σήμερα μεταξύ αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις στην ΕΕ και των πολιτών.

Αναμφίβολα, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι χρειάζονται την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η ΕΕ χρειάζεται τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Ισχυρές Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές συνεπάγονται και ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «μέσω της αποκέντρωσης οι πολιτικές αλλά και οι επενδύσεις μπορούν να συνδεθούν καλύτερα με τις τοπικές ανάγκες. Ο συγκεντρωτισμός είναι απολίθωμα του παρελθόντος», πρόσθεσε.

Ο κ. Κ. Αγοραστός επανέλαβε για ακόμη μια φορά την άποψή του ότι «οι Περιφέρειες αποφέρουν προστιθέμενη αξία στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δρώντας ως εργαστήρια για την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων μορφών κοινωνικών καινοτομιών, αλληλεγγύης και των συμμετοχικών πολιτικών που αναμένουν οι πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο να δίνουν οι πολιτικές της ΕΕ στους πολίτες τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν ενεργά τα ζητήματα που είναι σημαντικά για τη ζωή τους. Οι πολίτες αναζητούν λύσεις σε τοπικό επίπεδο, βελτίωση της συμμετοχής στον καθορισμό προβλημάτων και βοήθεια στην αντιμετώπισή τους. Αυτή η ανθρωποκεντρική προσέγγιση με βάση τους πολίτες μπορεί να επιλύσει πολλές τοπικές προκλήσεις και να καταδείξει τη σημασία της ΕΕ για τους πολίτες».

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Ολοκληρώθηκε η παράδοση- παραλαβή & η συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Πύλης

Από το απερχόμενο ΔΣ του Εμπορικού Συυλόγου Πύλης, εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση …